Έντυπη Έκδοση

ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ (εκπρόσωπος του «Βίος Coop»)

Ο «Βίος Coop» αναλαμβάνει κοινωνική δράση

Η έξοδος από την κρίση με κοινωνικά δίκαιο τρόπο είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του συνεταιριστικού παντοπωλείου, εξηγεί στην «Κ.Ε.» ο εκπρόσωπός του Λάζαρος Αγγέλου.

* Κάτω από ποιες συνθήκες ανοίξατε το παντοπωλείο σας;

- Η κρίση μάς οδήγησε να αναστοχαστούμε πάνω στο καπιταλιστικό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης. Δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩΣΚΑΛΟ), με σκοπό τη διατύπωση δημόσιου λόγου και την ενεργοποίηση κοινωνικής πράξης, που να δείχνουν έναν «άλλο δρόμο».

Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΠΡΩΣΚΑΛΟ για τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού μη κερδοσκοπικού παντοπωλείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτουργεί με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.

Στις 29 Μαρτίου 2012 έγινε η ιδρυτική γενική συνέλευση του συνεταιρισμού και στις 30 Νοεμβρίου 2013 το παντοπωλείο μας άνοιξε τις πόρτες του σε μέλη και μη.

Στην οδό Κ. Καραμανλή 42, πολύ κοντά στο Παπάφειο και τον «Ευκλείδη», διαμορφώσαμε με πολύ μεράκι, επαγγελματισμό και εθελοντισμό έναν πολύ ζεστό χώρο που φιλοξενεί κυρίως ελληνικά και συνεταιριστικά προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την περιοχή μας και παράγονται με τρόπους που δεν επιβαρύνουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Καθημερινά γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος ώστε να μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, μεταλλαγμένα, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες και άλλα επιβαρυντικά για την υγεία μας και το περιβάλλον συστατικά.

Στα ράφια μας διαθέτουμε χώρο για τοπικούς και ποιοτικούς παραγωγούς.

Ετσι δημιουργούμε το περιθώριο για χαμηλότερες τιμές, μια πιο δίκαιη κατανομή ανάμεσα στους καταναλωτές και τους παραγωγούς και μια πιο οικολογική λειτουργία του κύκλου παραγωγής-διανομής-κατανάλωσης.

* Ποια προβλήματα συναντήσατε στην πορεία αυτή;

- Δύο κατηγοριών:

1) Του εξωτερικού περιβάλλοντος, που σχετίζονται με την αδυναμία των πολιτών να καταβάλλουν τα 150 ευρώ μιας μερίδας, τη δαιδαλώδη διαδικασία ίδρυσης συνεταιρισμού, την εχθρική στάση του κράτους που αποκλείει τους συνεταιρισμούς από τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης, το νομοθετικό πλαίσιο.

2) Του εσωτερικού περιβάλλοντος, που αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της άμεσης δημοκρατίας, στο συνδυασμό της γνώσης με τη συμμετοχή, στην ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση των μελών και ανατροφοδότηση της γνώσης με την εμπειρία της πράξης, στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων μέσα στις συλλογικές προσπάθειες κ.λπ.

* Ποιες είναι οι προοπτικές του εγχειρήματός σας;

- Να γίνουμε πολλοί, αρκετά δυνατοί, να πάρουμε την υπόθεση της τροφής μας στα δικά μας χέρια. Να χτίσουμε μια στέρεη συμμαχία παραγωγών-καταναλωτών που θα απαλλαγεί από όσους κερδοσκοπούν ασύστολα ξεζουμίζοντας καταναλωτές και παραγωγούς, ενώ καταστρέφουν την υγεία μας και τον πλανήτη. Να δώσουμε απτά παραδείγματα ότι ένας άλλος κόσμος, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, είναι εφικτός. Να βγούμε από την κρίση με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, μέσα σε ένα σύστημα που δεν θα μπορεί κανείς να μας αφαιρεί σε ελάχιστο χρόνο όσα κατακτήσαμε με αγώνες δεκαετιών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Συνεντεύξεις
Οικονομική κρίση