Ηλεκτρονική Έκδοση

Έως τις 15 Μαΐου

Υποχρεωτική εγγραφή για όσους έχουν πηγάδια

Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου για να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) έχουν οι ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων που αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια.

Οι αιτήσεις εγγραφής για πηγάδια και γεωτρήσεις πρέπει να υποβληθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ που συνυπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη (υπογράφουν επίσης τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας). Απαιτείται μόνο μία υπεύθυνη δήλωση, χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών.
 
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν ότι η εγγραφή στο ΕΜΣΥ κρίνεται αναγκαία, καθώς θα καθίσταται αδύνατη η κατάρτιση οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής μεταβιβαστικής πράξης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει εγγραφή του σημείου υδροληψίας ενός ακινήτου στο εν λόγω μητρώο.
 
Για την τελική χορήγηση των αδειών χρήσης νερού και των αδειών εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει υπογραφεί νέα ΚΥΑ, ενώ οι πολίτες υποχρεούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 να έχουν προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού.
 
«Με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών που σύντομα ολοκληρώνονται για ολόκληρη τη χώρα, το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης για τα δικαιώματα χρήσης νερού, δράσεις που υλοποιούνται από την ειδική γραμματεία υδάτων, η χώρα αλλάζει πραγματικά σελίδα», δήλωσε ο Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολύτιμου υδάτινου πόρου μας».
 
Όπως έγινε γνωστό, στο ΕΜΣΥ εγγράφονται αυτεπαγγέλτως από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ακολουθήσει καμία νέα διαδικασία, τα νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης, τα σημεία για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, καθώς επίσης και υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν μετά την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε μετέπειτα μεταβολή ή διόρθωση των στοιχείων κάθε εγγραφής.
 
Το ΕΜΣΥ είναι ηλεκτρονικό μητρώο στην ειδική γραμματεία υδάτων. Αποτελείται από το γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα ή οι επωνυμίες των χρηστών των νερών και τα στοιχεία που ορίζουν τα σημεία υδροληψίας, από τον ηλεκτρονικό φάκελο, αλλά και από τον ψηφιακό χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής, ενώ για την επίτευξη των σκοπών του μπορεί να διασφαλίζεται η διασύνδεσή του με άλλα ειδικά μητρώα και δημόσια αρχεία, όπως το Κτηματολόγιο.
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Kostas έγραψε: (πριν 7 έτη)
Pane gia na ta forologhsoun kao mhlane gia aeiforo anaptyksh kai kourafeksala. Paradaki theloun.
2 Ο/Η Giannis έγραψε: (πριν 7 έτη)
Εγώ έχω και πηγάδι και γεώτρηση. Την γεώτρηση βέβαια δεν την έχω ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα .
Δεν πρόκειται να τα δηλώσω και ας έλθουν να μου τα κλείσουν
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νερό/Υδροδότηση
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)