Έντυπη Έκδοση

Ενας αιώνας Αντίσταση

Ο «θρύλος» της Αντίστασης Θεόδωρος Καλλίνος ή Αμάρμπεης πέθανε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 99 ετών. Καπετάνιος της 16ης (Σεπτέμβριος 1943-Αύγουστος 1944) και 13ης Μεραρχίας (Αύγουστος 1944 έως τη διάλυσή της τον Μάρτιο 1945) του ΕΛΑΣ, ένας από τους τελευταίους επιζώντες καπετάνιους.

Ο Θεόδωρος Καλλίνος ή Αμάρμπεης Ο Θεόδωρος Καλλίνος ή Αμάρμπεης Από το 1937 ήταν ανθυπολοχαγός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στη συνέχεια διοικητής λόχου το 1939-41 και στον ελληνογερμανικό πόλεμο στο μόνιμο Οχυρό Κάλης ανατολικά των οχυρών Ρούπελ και Καρατάς.

Αρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς το '41. Εθελοντής πολέμησε διοικητής λόχου στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941.

Πρωταγωνίστησε στη νικηφόρα μάχη του Κοψά κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το 1942 ήταν ο πρώτος μόνιμος αξιωματικός της Ευελπίδων στον ένοπλο αγώνα.

Αναδείχθηκε από αντάρτης σε διοικήσεις μεγάλων μονάδων και ανέλαβε μεταξύ άλλων εκπαιδευτής και οργανωτής ΕΑΜικών ένοπλων ομάδων Ολύμπου-Κισσάβου-Ποταμιάς. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του γενικού στρατηγείου του ΕΛΑΣ στην αναίμακτη παράδοση της πόλης του Αγρινίου από το Τάγμα Ασφαλείας.

Ελαβε μέρος στη σύσκεψη των καπεταναίων που συγκάλεσε ο Αρης Βελουχιώτης στη Λαμία (19 Νοεμβρίου 1944). Στα Δεκεμβριανά ήταν διοικητής τομέα Φαλήρου-Πειραιά μέχρι την Ελευσίνα. Αρχηγός του αρχηγείου των Αγράφων του ΔΣΕ. Εζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αντιστασιακές οργανώσεις/Eθνικό Aπελευθερωτικό Mέτωπο (Ε.Α.Μ.)