Ηλεκτρονική Έκδοση

«Δεν πετάμε τίποτα» από το τραπέζι μας

Διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων

25 – 26 Ιανουαρίου, Impact Hub (Ψυρρή)

Τελευταία ενημέρωση:

Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αναδεικνύουν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και η κοινωνική πρωτοβουλία ΜΠΟΡΟΥΜΕ, οργανώνοντας ένα διήμερο φεστιβάλ εκπαίδευσης σχετικά με το πώς μπορούμε να αξιοποιούμε το φαγητό που περισσεύει. Το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιανουαρίου σεφ θα μαγειρεύουν, παιδιά και μεγάλοι θα μαθαίνουν παίζοντας και όλοι μαζί θα ετοιμάσουν γεύματα για ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα στην κουζίνα τους ή που δεν έχουν καν σπίτι και κουζίνα.

Όπως υπενθυμίζει η WWF, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ετήσια σπατάλη τροφής στην ΕΕ ανέρχεται σε 89 εκ. τόνους, δηλαδή σχεδόν 179 κιλά ανά κάτοικο τον χρόνο. Την ίδια στιγμή, πάνω από 79 εκ. πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 
 
Δεν χρειάζονται, όμως, αριθμοί για να μας πουν ότι εξαπλώνεται ανάμεσά μας ένα σύμπτωμα της φτωχοποίησης του πληθυσμού όπως η έλλειψη καθημερινού φαγητού, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούσαμε ότι αφορούσε μόνο τον τρίτο κόσμο.
 
Στις 25 και 26 Ιανουρίου, στον χώρο του Impact Hub, στου Ψυρρή, το φεστιβάλ «Δεν πετάμε τίποτα» θα μας δώσει παραδείγματα αξιοποίησης του περισσευούμενου φαγητού.
 
Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν από έμπειρους σεφ για την κατάλληλη αξιοποίηση τροφίμων και θα τους δουν να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσευούμενα ή κοντόληκτα τροφίμα. Η επίδειξη της μαγειρικής θα περιλαμβάνει μια ποικιλία συνταγών, διαφοροποιούμενων ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Ακόμα, οι σεφ θα βραβεύσουν τους νικητές του πρωτότυπου διαγωνισμού μας «Συνταγές με περισσεύματα».
 
Ταυτόχρονα, μία σειρά από δημιουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά, προβολές και έκθεση φωτογραφίας αποτελούν μέρος του προγράμματος.
 
Ενότητες του διημέρου
 
*Περισσεύματα και μαΓΗρέματα! 
 
Οι πολίτες προσκαλούνται στην εκδήλωση για να δουν διάσημους, αλλά και ανερχόμενους ταλαντούχους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation) να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων και κοντόληκτα προϊόντα. Επίσης, νωπά προϊόντα που είτε βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης, είτε δεν θα έβρισκαν τον δρόμο προς τα ράφια λόγω εμφανισιακών προδιαγραφών, θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια εκπαιδευτικού χαρακτήρα επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων. Οι πολίτες αλληλεπιδρούν με τους σεφ, συνομιλώντας μαζί τους για πρακτικές μείωσης της σπατάλης στο σπίτι!
 
*Είναι θέμα παιδείας
 
Μία σειρά από βιωματικά εργαστήρια για παιδιά θα διοργανωθούν από το Παιδικό Μουσείο, την ομάδα Playroom, το Let’s go green και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
 
Παιδικό Μουσείο - «Τροφοανακατέματα»:  Πόσο φαγητό περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα; Τι μπορώ να το κάνω; Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στον συνδυασμό των τροφών και επανεκτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού.
 
Παιδικό Μουσείο - «Μια μέλισσα διηγείται»: Τα παιδιά γνωρίζουν τη μέλισσα ρομπότ και τον τρόπο λειτουργίας της. Στη συνέχεια τη χρησιμοποιούν σε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με στόχο να ανακαλύψουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού και τον τρόπο καταπολέμησης αυτής της σπατάλης. 
 
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο - «Μαθαίνω να διαβάζω… ετικέτες»: Επιστημονική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου οργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για την κριτική εξοικείωση των συμμετεχόντων με την ανάγνωση των διαφορών πληροφοριών που εμφανίζονται στις συσκευασίες των τροφίμων. Μέσα από τη σωστή κατανόηση και αξιολόγηση των πληροφοριών κάνουμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών αποβλήτων.
 
Let’s go green – «Ο “Γεώ” ο γαιοσκώληκας»: Ο “Γεώ” ο γαιοσκώληκας, υπεύθυνος κομποστοποίησης, έχει μια πολύ σημαντική αποστολή: Να εκπαιδεύσει τους μικρούς του φίλους και να τους μάθει το πώς μπορούν, ανακυκλώνοντας τα οργανικά τους απορρίμματα, να φτιάξουν εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα για τα φυτά τους! Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, με μουσική και τραγούδι, τα παιδιά μαθαίνουν και κάνουν τα ίδια κομποστοποίηση, ενώ βοηθούν τον «Γεώ» τον γαιοσκώληκα στον αγώνα του για λιγότερα σκουπίδια και καθαρό περιβάλλον!
 
Playroom – «Σημαίες»: Ένα παιχνίδι αυτογνωσίας και περιβαλλοντικής συνείδησης. Τα παιδιά καλούνται να σχεδιάσουν πάνω σε περιγράμματα τροφών τις διατροφικες του συνήθειες, θα δημιουργήσουν σημαίες κατά της σπατάλης της τροφής. Θα αλλάξουν αυτά που δεν τους αρέσουν και θα κρατήσουν αυτά που αγαπούν, μέσα από τη φαντασίωση της μελλοντικής πορείας της ζωής τους.
 
Playroom - «Μαγειρεύουμε;»:  Ένα παιχνίδι για να μυηθούν τα παιδιά στη σωστή διατροφή. Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας μενού και ποιες πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο; Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν και θα κατασκευάσουν από χαρτόνι τη δική τους κουζίνα στην οποία θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα: ηλεκτρικές συσκευές, μαγειρικά σκεύη, τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά αλλά και ένας κάδος απορριμμάτων, στον οποίο θα πετάξουμε όσα δεν κάνουν καλό στην υγεία μας.
 
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο – «Μαθαίνουμε να διαβάζουμε»: Βιωματικό εργαστήρι για τη σήμανση των προϊόντων τροφίμων. Μαζί μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες, να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ημερομηνία λήξης και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση και να κάνουμε καλύτερες καταναλωτικές επιλογές.
 
*Μας αφορά
 
Έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti για τη συσχέτιση σπατάλης τροφίμων - περιβαλλοντικού αποτυπώματος – οικονομικής σπατάλης. Μέσα από εύγλωττες περιγραφές επισημαίνεται το πρόβλημα και προτείνονται πράξεις περιορισμού της σπατάλης και κατ’ επέκταση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η έκθεση παρουσιάζει πολύπλευρα το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας.
 
*Doculinaries
 
Στον χώρο θα γίνει η προβολή  των πολυβραβευμένων ντοκιμαντέρ «Taste the Waste» του Valentin Thurn και «Πεθαίνοντας στην Αφθονία» του Γιώργου Αυγερόπουλου. Ταινίες μικρού μήκους για τη σπατάλη τροφίμων θα εναλλάσσονται στο ενδιάμεσο των προβολών.
 
*Info points
 
Πέρα από τα παραπάνω, οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα προγράμματα των διοργανωτών και τις πρωτοβουλίες που μπορούν οι ίδιοι να αναλάβουν κάνοντας χρήση των σχετικών εργαλείων ενημέρωσης του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και του WWF Ελλάς. Κάθε επισκέπτης θα φεύγει από το φεστιβάλ, παίρνοντας μαζί του ένα μαγνητάκι ψυγείου με θέμα τη σπατάλη τροφίμων.
 
* Το κλείσιμο του διήμερου φεστιβάλ θα γίνει μαζί με τους φίλους του website «Οι Συνταγές της Παρέας». Τα μέλη της δυναμικής κοινότητας μαγειρικής θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι τους και θα τα φέρουν στο Impact Hub Athens με σκοπό να δοθούν μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε ίδρυμα ή φορέα που τα χρειάζεται!
 
 
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ έγραψε: (πριν 7 έτη)
ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ, ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΒΟΗΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ .
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Φεστιβάλ
Φτώχεια
καλύτερη ζωή
WWF
Στο διαδίκτυο