Έντυπη Έκδοση

ΣτΕ: ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Παράνομο το Mall, που χτίστηκε με το νόμο Βενιζέλου

Πρόκειται για το νόμο του τότε υπουργού Πολιτισμού και σήμερα αντιπροέδρου της δικομματικής κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, που χορήγησε την ειδική οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Mall, μαζί με κτήριο γραφείων 17.000 τετραγωνικών, εντάσσοντάς τα μάλιστα στο κάδρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Παράνομο έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το μεγαθήριο The Mall Athens στο Μαρούσι, αφού εντόπισε σοβαρές πλημμέλειες στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή του.

Πάντως, η κατεδάφιση του εμπορικού κέντρου, The Mall Athens, μπορεί να αποφευχθεί έστω και εκ των υστέρων με νεότερη μελέτη περιβαλλοντικών όρων που θα θεραπεύει την πλημμέλεια Πάντως, η κατεδάφιση του εμπορικού κέντρου, The Mall Athens, μπορεί να αποφευχθεί έστω και εκ των υστέρων με νεότερη μελέτη περιβαλλοντικών όρων που θα θεραπεύει την πλημμέλεια Μία δεκαετία και πλέον μετά την έναρξη της δικαστικής διαμάχης για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης (75.000 τ.μ.), η Ολομέλεια με απόφαση που δημοσίευσε (υπ. αριθμ. 376/2014) χθες ακυρώνει την οικοδομική άδεια, καθώς δεν έχει προηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων, απαραίτητη, κατά το Σύνταγμα, προϋπόθεση για να είναι νόμιμη η κατασκευή του (σχετικό δημοσίευμα της «Κ.Ε.» στις 4.8.2013).

Πάντως, η κατεδάφιση του εμπορικού κέντρου, ιδιοκτησίας της εταιρείας Lamda Development, του ομίλου Λάτση, μπορεί να αποφευχθεί έστω και εκ των υστέρων με νεότερη μελέτη περιβαλλοντικών όρων που θα θεραπεύει την πλημμέλεια. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή εκ μέρους της Πολεοδομίας μεγάλων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης. Και εδώ αναμένεται να δοθεί μάχη από την πλευρά της ισχυρής ιδιοκτησίας.

Κοινοτική οδηγία

Το δικαστήριο δέχεται ότι αν και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις δεν επιβλήθηκαν με τη διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος, όπως κατά κανόνα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, έπρεπε πριν από τη θέσπισή τους, με το νόμο 3207/2003, να τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική οδηγία (85/337ΕΟΚ).

Πρόκειται για το νόμο του τότε υπουργού Πολιτισμού και σήμερα αντιπροέδρου της δικομματικής κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, που χορήγησε την ειδική οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Mall, μαζί με κτήριο γραφείων 17.000 τετραγωνικών, εντάσσοντάς τα μάλιστα στο κάδρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση (αριθμ. 43 σελ.) «η επιστημονική μελέτη που συνοδεύει το νόμο, έχει συνταχθεί μόνον από αρχιτέκτονες-πολεοδόμους, αντιμετωπίζει αποκλειστικώς πολεοδομικά ζητήματα, ενώ τα περιβαλλοντικά μόνον ως προς την επίδραση του σχεδίου στο αστικό περιβάλλον. Κατά συνέπεια οι νομοθετικές διατάξεις θεσπίστηκαν κατά παράβαση της οδηγίας και είναι ανίσχυρες».

Ειδικότερα κρίθηκε παράνομη η ρύθμιση που προβλέπει συντελεστή δόμησης υπερδιπλάσιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής. Το σκεπτικό που υπερίσχυσε είναι ότι «από την επιστημονική μελέτη δεν προκύπτει ειδικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της οικιστικής επιβάρυνσης σε σχέση με το σύνολο της περιοχής και των γενικότερων συνεπειών στο περιβάλλον» με βάση αυτά τα δεδομένα η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτεί το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Οι δικαστές της Ολομέλειας, αν και δεν επέλεξαν τη μεγάλη ανατροπή στη νομολογία, να κρίνουν δηλαδή ότι ο νόμος Βενιζέλου είναι αντισυνταγματικός, βρήκαν άλλη νομική διέξοδο προκειμένου να ελέγξουν τη συνταγματικότητά του. Δέχθηκαν κατ' αρχήν ότι μπορεί η διοίκηση με νόμο να χορηγεί οικοδομική άδεια (κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την υπόθεση του Αχελώου), ωστόσο έκριναν ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται με τις προδιαγραφές που θα τηρούνταν εάν γινόταν με διοικητική πράξη, δηλαδή με υπουργική απόφαση.

Και σε αυτό το πλαίσιο εξέτασαν κατά πόσο ο επίμαχος νόμος συμμορφώθηκε προς τις επιταγές που θέτει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σχετική κοινοτική οδηγία. Και εδώ διαπίστωσαν το πρόβλημα. Σύμφωνα με την άποψη που πλειοψήφησε, η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του Mall είναι άκυρη, διότι δεν συντάχθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έγιναν με μελέτη που δεν ήταν επαρκής και αιτιολογημένη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Δημητρης έγραψε: (πριν 6 έτη)
Θα λογοδοτήσει άραγε ο Βενιζέλος ? Τι σκοπούς εξυπηρέτησε για να δώσει με Νόμο την οικοδομική άδεια στην εταιρεία του Λάτση να φτιάξει το mall ?
Αυτή είναι η Ελλάδα δυστυχώς ... Πάνε φυλακή όσοι χρωστάνε 5.000 € στην εφορία και ούτε καν δίνουν αναφορά αυτοί που καταστρέφουν το μέλλον μας !!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Ακίνητα & κτηματαγορά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Επιχειρήσεις