Ηλεκτρονική Έκδοση

Κατατέθηκε ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας

Την ερχόμενη εβδομάδα εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας, με τον οποίο ενοποιούνται 20 νόμοι, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 Κανονιστικές Πράξεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος υποστήριξε ότι το κείμενο θα βοηθήσει σημαντικά στο ζήτημα της ιθαγένειας ενώ ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν δημιουργικά στην επικείμενη συζήτηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και είχαν χαρτιά μόνο για τη χώρα, να μπορούν πλέον να μεταναστεύσουν στην ΕΕ, καθώς η ανεργία στην Ελλάδα είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν τους βοηθά στην εξεύρεση εργασίας. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε επίσης ότι με την «άδεια του επί μακρόν διαμένοντος», παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από μετανάστες θα μπορούν να αποφασίζουν στα 18 τους χρόνια εάν θα πάρουν την ιθαγένεια ή όχι. Ο Μεταναστευτικός Κώδικας μειώνει τη γραφειοκρατία και προβλέπει ότι τα απαιτούμενα ένσημα μειώνονται στα 50 ετησίως από 150 που είναι σήμερα, συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος στη Βουλή, οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα είναι σήμερα 473.424. Από αυτούς οι 232.000 είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και με τον Μεταναστευτικό Κώδικα αναμένεται να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για περίπου 33.000 ακόμη μετανάστες από το σύνολο των 65.000 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
 
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης τόνισε ότι "τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια πολιτική απομάκρυνσης και αποθάρρυνσης σε σχέση με τους μετανάστες υπηκόους τρίτων χωρών, ακόμη και για όσους έχουν νόμιμα χαρτιά και τις προϋποθέσεις να μένουν στην Ελλάδα". Κάλεσε την κυβέρνηση " να αντιπαρατεθεί και να συγκρουστεί έξω με όσους κατέστησαν την Ελλάδα ανθρωποφύλακα για εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που θέλουν να πάνε σε χώρες εκτός κρίσεως" ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση να μην ψηφίζουν μετανάστες και ομογενείς στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
"Για την ψηφοφορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές των 10.800 συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα δικαιώματα, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν. Θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, σεβόμενοι βέβαια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας" απάντησε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταναστευτικό
Βουλή