Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΙ * ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Ζητείται λύση για τους 600 λαθρομετανάστες στη Σωκράτους

Η τύχη του παλιού Εφετείου των 10.000 τ.μ. στην οδό Σωκράτους, καθώς και των 600 παράνομων μεταναστών κατοίκων του κρίνεται τις επόμενες μέρες.

Αρνούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο του παλιού Εφετείου οι μετανάστες, που δεν έχουν πού να πάνε Αρνούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο του παλιού Εφετείου οι μετανάστες, που δεν έχουν πού να πάνε Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα, στον οποίο ανήκει, διαπραγματεύεται την ενοικίασή του για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, έναντι 80.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι αυτοαποκαλούμενες «Επιτροπές Ελλήνων πολιτών για την απελευθέρωση της χώρας από τους αλλοδαπούς» καλούν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο πρόκειται να εκκενωθεί από αστυνομικές δυνάμεις.

Με δύο φορείς του Δημοσίου, για τη στέγαση υπηρεσιών, διαπραγματεύεται την ενοικίαση του κτιρίου -που μέχρι το 2000 στέγαζε το Εφετείο- το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα. Εγινε γνωστό ότι ο ένας φορέας είναι το ΙΚΑ. «Δεν μπορούμε να το δωρίσουμε σε αστέγους, αποτελεί περιουσία του Ταμείου μας και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε προς όφελος των ασφαλισμένων», διευκρίνισε χθες ο Κώστας Διαμαντής, αντιπρόεδρος του ΤΕΑΙΔΤ, απευθυνόμενος προς τα μέλη της «Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό». Το ενοίκιο για το συγκεκριμένο κτίριο κυμαίνεται, σύμφωνα με τελευταία προσφορά, στα 80.000 ευρώ.

Ολα αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, στις 12 το μεσημέρι, στον Δήμο Αθηναίων μεταξύ εκπροσώπων του ΤΕΑΙΔΤ, του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής Λ. Σκιαδά, εκπροσώπων του Δικτύου Υπεράσπισης Μεταναστών και Προσφύγων, της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, του συλλόγου Μαροκινής Κοινότητας και τριών κατοίκων του κτιρίου (Αλγερινός, Μαροκινός και Τυνήσιος).

Οι τελευταίοι ζήτησαν τη μετατροπή του παλιού Εφετείου σε ξενώνα αστέγων και την παραχώρησή του στον Δήμο Αθηναίων για τη συντήρηση και λειτουργία του ξενώνα.

Ο εκπρόσωπος του δήμου Λευτ. Σκιαδάς δεν συμφώνησε: «Εμείς έχουμε ήδη αναλάβει τη λειτουργία δύο ξενώνων στέγασης 85 ατόμων και γι' αυτές τις εστίες είναι συναρμόδια τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας». Πρόσθεσε ότι προηγήθηκε έρευνα για τη στέγαση υπηρεσιών του δήμου στο κτίριο αλλά ο ελάχιστος προϋπολογισμός για την επισκευή του ανέρχεται σε πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ.

Συνάντηση με εκπροσώπους της νομαρχίας, των συναρμόδιων υπουργείων καθώς και του υπ. Εργασίας (που υπάγονται τα Ταμεία) ζητούν αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, διερευνώντας το ενδεχόμενο το κτίριο των 10.000 τ.μ. να καλύψει ανάγκες διαβίωσης αστέγων.

Με αίτημά τους προς το ΤΕΑΙΔΤ ζητούν να μην πραγματοποιηθεί επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για αξιοποίηση του χώρου και μέχρι να βρεθεί λύση μεταφοράς των αστέγων. Οι ίδιοι ζήτησαν πρόχειρες παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος που θα πραγματοποιηθούν με προσωπική εργασία των μεταναστών, αίτημα που απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους του Ταμείου. Ο αντιδήμαρχος, πάντως, υποσχέθηκε ότι θα τους παρέχει υλικά καθαρισμού και απολύμανσης.

Κι ενώ οι μετανάστες αρνούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο, αυτοαποκαλούμενες «Επιτροπές Ελλήνων πολιτών για την απελευθέρωση της χώρας από τους αλλοδαπούς εισβολείς» καλούν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια, το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, με σύνθημα «Οχι άλλη ανοχή στην εγκληματικότητα και την ανεργία - Να μη γίνουμε μειονότητα στην ίδια μας τη χώρα». Αντιρατσιστικές οργανώσεις εκφράζουν τον φόβο ότι αυτή η συγκέντρωση θ' αποτελέσει άλλοθι της Αστυνομίας για την εκκένωση του κτιρίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες