Ηλεκτρονική Έκδοση

Διώξεις για απάτη 9 εκ. ευρώ από ΜΚΟ και υπαλλήλoυς του ΥΠΕΞ

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος οκτώ προσώπων για απάτη από Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ύψους 9 εκ. ευρώ, σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ των οκτώ είναι ο πρόεδρος της ΜΚΟ, τρεις εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι και τρεις συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε την περίοδο 2000 - 2004 από το Δημόσιο για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, μετά την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας, όπως προέκυψε από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας που διήρκεσε πάνω από  είκοσι μήνες.
 
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ έχει ήδη προφυλακιστεί. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων της INTERPOL.
 
Οι άλλοι επτά, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, είναι η σύζυγος του προέδρου της ΜΚΟ, τέως δημόσιος υπάλληλος, τρεις εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι και τρεις συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο υπουργείο Εξωτερικών.
 
Οι οκτώ κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και βάσει του νόμου 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «το ύψος της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών προς τη ΜΚΟ ανήλθε στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος».
 
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές».
 
Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης ανέφερε ότι «για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της ΜΚΟ, επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η ΜΚΟ δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση».
 
Ο ίδιος τόνισε ότι «δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της τοπικής Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης, οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν, ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου, γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση, δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη ΜΚΟ, από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος».
 
Ο κ. Παρθένης σημείωσε ότι μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την ΜΚΟ διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων αλλά με δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της ΜΚΟ στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και αγορές σε σούπερμαρκετ, πληρωμή εστιατορίου και στάθμευσης του αυτοκινήτου του προέδρου της ΜΚΟ.
 
Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών, απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της ΜΚΟ και της συζύγου του (δύο ακίνητα στους Αμπελόκηπους και δύο στη Ρόδο). Επίσης, θα κατασχεθεί και θα παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές αυτοκίνητο που ανήκει στη ΜΚΟ και χρησιμοποιούσε ο πρόεδρός της.
 
Ευρήματα των ερευνών
 
Σε αστυνομική έρευνα στο σπίτι της συζύγου του προέδρου της ΜΚΟ στη Ρόδο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τραπεζικές κάρτες, εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης, καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά για οικονομικές συναλλαγές της ΜΚΟ, φορολογικά στοιχεία,  εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων και χειρόγραφα.
 
Κατά την αστυνομική έρευνα σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελόκηπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της ΜΚΟ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, τραπεζικά παραστατικά,  αλληλογραφία, επαγγελματικές κάρτες, χειρόγραφες σημειώσεις,  κλειδιά τραπεζικής θυρίδας, τραπεζικά βιβλιάρια, τρεις σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή),λειόκανο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα φυσίγγια, περίστροφο μάρκας «Σμιθ εντ Γουέσον», κουτί με πενήντα φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special και  ένα ξίφος.
 
Σε έρευνες των κυπριακών αρχών, μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών αρχών, σε σπίτια διοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Εγγραφα σχετικά με τη δράση της ΜΚΟ, όπως αρχικές και τελικές εκθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και τραπεζικά παραστατικά, πιστωτικές κάρτες, ένας οπτικός δίσκος και μια κινητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB stick).
 
Σε φερόμενες ως έδρες εταιρειών ιδιοκτησίας του προέδρου της ΜΚΟ στην Κύπρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα για την ίδρυση και λειτουργία των συγκεκριμένων εταιρειών.
 
 
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η ΟΝΟΜΑΤΑ έγραψε: (πριν 5 έτη)
Ο-Ν-Ο-Μ-Α-Τ-Α
2 Ο/Η ONOMATA-2 έγραψε: (πριν 5 έτη)
O-N-O-M-A-T-A εδώ & τώραααααα!!!, αλλιώς μην την βγάζετε την είδηση.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Οικονομική Αστυνομία
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Αστυνομικό ρεπορτάζ