Έντυπη Έκδοση

Στης παράγκας το σκλαβοπάζαρο

Κάθε πρωί μαζεύονται ορισμένοι άνεργοι της Ζώνης στην είσοδο των εγκαταστάσεων, στην «παράγκα». Περιμένουν εναγωνίως αν θα τους πάρουν έστω για ένα μεροκάματο. Οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν «σκλαβοπάζαρο». Είναι το σημείο στο οποίο μπορεί να σε βρει ο εργοδότης. Θυμίζοντας ότι από τις περίπου 500 επιχειρήσεις που είχαν δραστηριοποιηθεί στη Ζώνη, απέμειναν γύρω στις δέκα.

Τους ρωτάμε τι έφταιξε. Μιλούν για τις τράπεζες, τις εργοδοτικές εισφορές, τα πρόστιμα, τους φόρους, τους αργούς ρυθμούς λειτουργίας της Δικαιοσύνης, την έλλειψη υποδομών και εκσυγχρονισμού της Ζώνης. Και προσθέτουν: «Δουλεύαμε έξι μήνες το χρόνο. Το 60% των αποδοχών μας πήγαινε στο κράτος. Αυτά τα λεφτά τα θέλει το κράτος ή όχι;».

Ο Νίκος Αποστολέλλης τονίζει ότι επιδίωξή τους είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ελπίζουν ότι οι εφοπλιστές θα αποφασίσουν θετικά, δίνοντας την έγκρισή τους. Από αυτούς εξαρτάται, λένε. Τονίζουν ότι από τα 30 ευρώ που χρεώνεται στο Πέραμα η εργατοώρα, τα 18 αποτελούν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και φόρους. Προτείνουν να μειωθεί το κόστος της εργατοώρας, με κρατική επιδότηση μέρους των εισφορών.

Ο Γιάννης Λαγουδάκης προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με τη συμμετοχή όλων των όμορων δήμων, του ΟΛΠ, του Πανεπιστημίου Πειραιά, των σωματείων εργαζομένων και των τοπικών Επιμελητηρίων. Λέει ότι απαιτείται διαφορετικού τύπου διαχείριση, αλλά και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και ίδρυση σχολών μαθητείας ναπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

«Οι εργοδότες γνωρίζουν ότι έχουμε μεγάλη ανάγκη για δουλειά. Είπαν σε ορισμένους να δουλέψουν ακόμα και με 15 ευρώ μεροκάματο, χωρίς συμβάσεις, με μεσαιωνικές συνθήκες», τονίζει Γιώργος Μαλάκης, ένας από τους εργαζομένους στη Ζώνη. Προσθέτει ότι «ορισμένοι κάνουν 50-80 μεροκάματα το χρόνο, προσπαθώντας να καλύψουν τον ασφαλιστικό τους φορέα: υπογράφουν μία ατομική σύμβαση που αναφέρει ότι αν μείνουν ακόμα και τρεις μήνες απλήρωτοι δεν έχουν δικαίωμα απεργίας».

Ο Γιάννης Σπυράτος, μακροχρόνια άνεργος, εξηγεί ότι «είχα 50 ένσημα το χρόνο. Φέτος είμαι ανασφάλιστος, δεν κατάφερα να κάνω ούτε ένα μεροκάματο». Ο Γιώργος Αλεβυζόπουλος, εργαζόμενος και συνδικαλιστής στη Ζώνη, τονίζει ότι «από το 2009 είμαι άνεργος και βέβαια ανασφάλιστος. Μπαίνουμε στο λεωφορείο δίχως να μπορούμε να πληρώσουμε πλέον το εισιτήριο. Κάθε μέρα ξυπνάω κι εύχομαι να μην αρρωστήσω». Ο Γιώργος Αλεβυζόπουλος είναι 60 ετών: «Η ανεργία μάς έχει τσακίσει, μας έκοψε το χαμόγελο. Μας συντηρούν οι συγγενείς μας. Ψάχνουμε για οποιαδήποτε δουλειά».

Αναρωτιούνται πώς το Δημόσιο άφησε ανέργους αυτούς που προσέφεραν στα Ταμεία 18 ευρώ την ώρα. Προσθέτοντας ότι όλοι τους είναι εξειδικευμένοι τεχνίτες. Συζητούν περι «κίβδηλων και σαλταδόρων εφοπλιστών, που έφεραν καράβια για επισκευές αλλά δεν πλήρωσαν τους εργαζομένους ή τους έδωσαν ό,τι είχαν ευχαρίστηση...».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι επιδίωξη των εργοδοτών είναι να διασπάσουν το συνδικάτο που παραδοσιακά ελέγχεται από το ΠΑΜΕ. Προσπάθησαν μέσω της Χρυσής Αυγής. Αναφέρονται στη δικαστική έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι εργοδότες με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, το περασμένο καλοκαίρι. Υποστηρίζουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης του έδωσαν χρήματα.

Ακολούθως, τον Σεπτέμβριο στην είσοδο της Ζώνης εμφανίστηκε ο τοπικός βουλευτής Γ. Λαγός μαζί με τον Ηλία Παναγιώταρο. Υποσχέθηκαν ότι «θα πετάξουμε έξω όλους τους λακέδες του ΠΑΜΕ και θα φέρουμε πίσω τους εφοπλιστές. Ετσι άρχισε η δράση της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια σημειώθηκε η επίθεση εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

«Αναγκαστικά θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ. Θα περιμένω ένα χρόνο για να διορθωθεί η κατάσταση. Αν δεν αλλάξουν όλα, θα οδηγηθούμε στη Χρυσή Αυγή» λέει ένας από τους ανέργους της Ζώνης. Αλλος προσθέτει ότι «οι χρυσαυγίτες συνεννοήθηκαν με κάποιους εργοδότες. Τους είπαν να διώξουν τους Πακιστανούς και να πάρουν εμάς. Με το ίδιο μεροκάματο, 15 ευρώ». Αλλά οι χρυσαυγίτες παίρνουν κάτι παραπάνω...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Απασχόληση και ανεργία
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Κύριο θέμα
«Κάτι καρνάγια μείνανε στη Ζώνη Περάματος, στο έλεος της Cosco»