Έντυπη Έκδοση

Ολα τα πρωινά του Τρίτου

Το Τρίτο Πρόγραμμα επιστρέφει από αύριο με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και με πανελλαδική κάλυψη

Θανάσης Γεωργακόπουλος: Στη διάρκεια της απουσίας του μια επίμονη μερίδα του ραδιοφωνικού κοινού ζητούσε με όλους τους τρόπους από τα «νέα μέσα» την επιστροφή του στα ερτζιανά

Ο μεγάλος συνθέτης Μίμης Πλέσσας θα εκσυγχρονίσει το κλασικό σήμα του «Τσοπανάκου» Ο μεγάλος συνθέτης Μίμης Πλέσσας θα εκσυγχρονίσει το κλασικό σήμα του «Τσοπανάκου» Το έχει πει και ο Μπρους Σπρίνγκστιν: Είναι γεγονός ότι όλα πεθαίνουν. Και μπορεί όλα αυτά που πεθαίνουν μια μέρα να επιστρέφουν στη ζωή. Βλέπε το Τρίτο Πρόγραμμα, το οποίο αποχαιρέτησε τα εγκόσμια πέρυσι στις 11 Ιουνίου, μετά τη σχετικώς κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσει ρολά στην ΕΡΤ. Εκτοτε πέρασαν μήνες επί μηνών, ήρθε η Δημόσια Τηλεόραση (ο Θεός να την κάνει...), έφυγε ο ειδικός διαχειριστής Γκίκας Μάναλης, αφικνείται η ΝΕΡΙΤ (πρώτα θα το δω...) και πάρε και δώσε, και βλέπουμε. Το Τρίτο Πρόγραμμα, πάντως, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι από αύριο μαζί μας με ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Πρώτη εκπομπή στις 7 το πρωί με τον Γ. Κατσαούνη («Μουσική για μια πολυάσχολη μέρα») και ακολουθούν οι Γ. Φλωράκης («Ολα τα πρωινά του Τρίτου»), Δ. Μαλλούχος («Ολα τα πρωινά του Τρίτου»), Τζουλιέττα Καρόρη, Χρ. Παπαγεωργίου («Η κυρία με τη Στρυχνίνη το πρωί»), Στ. Μούστος, Θ. Λούστας, Κάτια Καλλιτσουνάκη, Κατερίνα Σχινά («Laterna Magica»), Γ. Κοροπούλης, Γ. Ευσταθίου, Μ. Καλούδη, Στ. Μούστος, Μ. Καραμαγγιώλης, Γ. Σβώλος, Γ. Ευσταθιάδης, Χ. Βρόντος, Θ. Φουργιώτης, Α. Γιαλίνη, Ιλάν Σολομών («Μουσικές Κοινότητες»), Π. Παναγάκης, Ε. Κουτσουρέλης, Α. Αννης, Ν. Δήμου και Μηνάς Βιντιάδης. Στους προαναφερθέντες, προσθέστε στο Σαββατοκύριακο τους Δ. Καψάλη, Σ. Πρίντεζη, Ν. Παναγιωτόπουλο, Μ. Μωυσίδη, Α. Ρικάκη, Β. Πανορμίου και Γιώργο Χρονά και το πακέτο συμπληρώνεται και προκύπτει πλήρες.

Τυπικά το Τρίτο Πρόγραμμα δεν έχει έναν διευθυντή και λειτουργεί με μια πεντάδα επικεφαλής: Ιλάν Σολομών, Κατερίνα Σχινά, Τάσος Ρωσόπουλος, Διονύσης Μαλλούχος και Στέλιος Μούστος. Οσο για τη νομική φόρμουλα που επελέγη για την απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού, ήταν η υπογραφή δίμηνης σύμβασης με εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι παραγωγοί. Μια λύση ανάγκης που δεν πρόκειται να κοστίσει ακριβά στη δημόσια ραδιοφωνία αν ισχύουν τα νούμερα που κυκλοφόρησαν. Και όταν βγει κάποια στιγμή η ΝΕΡΙΤ φουλ στον «αέρα», θα λειτουργήσει και το Τρίτο κανονικά με το καθεστώς των συμβασιούχων παραγωγών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα «πώς» και τα «γιατί» της όλης ιστορίας; Περισσότερες λεπτομέρειες μας δίνει ο υπεύθυνος της δημόσιας ραδιοφωνίας Θανάσης Γεωργακόπουλος, που απάντησε σε μερικές ερωτήσεις της «Κ.Ε.»:

* Η κληρονομιά του Τρίτου είναι ένδοξη. Σας φοβίζει;

- Η πλούσια κληρονομιά του Τρίτου δεν είναι για να φοβίζει αλλά για να φωτίζει τους δρόμους που θ' ακολουθούν οι άνθρωποί του σήμερα και στο μέλλον. Αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο, όπως φάνηκε στη διάρκεια της απουσίας του, όταν μια απαιτητική και επίμονη μερίδα του ραδιοφωνικού κοινού, ζητούσε με όλους τους τρόπους, ιδιαίτερα από τα «νέα μέσα», την επιστροφή του στα ερτζιανά.

* Το Τρίτο πρέπει να έχει και παιδευτικό εκτός από ψυχαγωγικό ρόλο;

- Ναι, αρκεί να μην εννοούμε τον όρο παιδευτικό ως από καθέδρας διδασκαλία αλλά ως έξυπνη και πρωτότυπη «εισαγωγή» του κοινού σε πιο απαιτητικές μορφές της μουσικής και του λόγου.

* Το τέρας της γραφειοκρατίας έχει και ραδιοφωνική εκδοχή;

- Θα μπορούσα -αν είχα ταλέντο, που δεν έχω- να γράψω ένα μυθιστόρημα γι' αυτό. Θέμα του θα ήταν το νομικοδιοικητικό χάος -όπως το χαρακτήρισαν αρμόδια χείλη- του μεταβατικού διαστήματος, μεταξύ του κλεισίματος της ΕΡΤ και της επίσημης έναρξης της ΝΕΡΙΤ. Αυτό ευθύνεται για την καθυστέρηση στην έναρξη εκπομπής του πλήρους προγράμματος του Τρίτου. Αφού, αμέσως μετά τις 6 Ιανουαρίου που εκπέμψαμε με play list, ήμασταν έτοιμοι. Αλλες, όμως, οι βουλές των... ανθρώπων και άλλες του... χάους.

* Σας ανησυχούν οι μετρήσεις ακροαματικότητας ή το Τρίτο δεν ασχολείται με αριθμούς;

- Οι μετρήσεις ακροαματικότητας -εφ' όσον ενταχθούμε πάλι σ' αυτές- δεν με φοβίζουν καθόλου. Πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να αγκαλιάσουμε μια σημαντική μερίδα απαιτητικού κοινού που πολλά, πλέον, δείχνουν πως δεν είναι ευκαταφρόνητη και ποσοτικά. Αρκεί να βελτιώνουμε συνέχεια τους εαυτούς και το πρόγραμμά μας, να είμαστε πολύμορφα εξωστρεφείς, να είμαστε σύγχρονα κλασικοί. Το νέο πρόγραμμα που ξεκινά αύριο είναι μια καλή αφετηρία. Και ένα επιπλέον όπλο: Για πρώτη φορά το Τρίτο Πρόγραμμα θα έχει πλήρη πανελλαδική κάλυψη. Και κάτι παραπάνω, αφού μέχρι να έχουμε και τους υπόλοιπους σταθμούς της δημόσιας ραδιοφωνίας, θα εκπέμπει σε περισσότερες συχνότητες. Οπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στην Αθήνα, όπου το Τρίτο εκπέμπει και από τις συχνότητες του Δεύτερου. Για ένα εύλογο, βέβαια, χρονικό διάστημα. Οχι για πάντα.

* Πώς και αποφασίσατε να εκσυγχρονίσετε τον «Τσοπανάκο»;

- Πίστευα από παλιά πως ο «Τσοπανάκος» είναι το πιο ιστορικό, κλασικό, αγαπημένο και χαρακτηριστικό σήμα που έχει ακουστεί στο ελληνικό ραδιόφωνο. Βέβαια, η «ενορχήστρωσή» του δεν επέτρεπε πια ν' ακούγεται πολλές φορές την ημέρα. Στην αρχή, λοιπόν, η σκέψη ήταν -κρατώντας τη μελωδική του γραμμή- να τον φέρουμε πιο κοντά σε σύγχρονα ηχητικά ακούσματα και να είναι κοινό σήμα για όλα τα δημόσια ραδιόφωνα που θα διατηρούσαν και τα ξεχωριστά δικά τους. Στη συνέχεια, όμως, έπεσε η ιδέα να γραφτούν ξεχωριστά σήματα για κάθε σταθμό πάνω στη μελωδική γραμμή του «Τσοπανάκου», αλλά με προσαρμογή στο ιδιαίτερο στιλ και στίγμα καθενός. Οταν ένα εξέχον και επίλεκτο μέλος της οικογένειας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε όλες της τις ιστορικές φάσεις, ο μεγάλος συνθέτης Μίμης Πλέσσας, δέχθηκε με χαρά να υλοποιήσει αυτή την ιδέα, ήμασταν σίγουροι πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η συνέχεια στους... δέκτες σας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η ΛαμπρακιSSτάν έγραψε: (πριν 7 έτη)
Αλοίμονο, είπα κι εγώ!!
Να μην είναι ο κύριος Μηνάς Βηντιάδης ξανά και στο νέο Τρίτο του Παντελάρα του Καψή;
Δυστυχώς όμως λείπει ετούτη τη φορά ο κ. Κοσμάς Βίδος.
Κι είναι παράλογο να συμβαίνει αυτό. Εννοώ, γιατί να συνεχίσει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, του ΔΟΛ, και να μη συνεχίζει το ΒΗΜΑgazino, επίσης του ΔΟΛ;;;

Ο κύριος Παντελής Καψής, το πάλαι ποτέ του ΔΟΛ, τί λέει επί του παράδοξου αυτού φαινομένου;

Βέβεια εκίνο που με θλίβει είναι η απουσία της κας Ξένιας Κουναλάκη, η οποία με την "ατζέντα της εβδομάδος" μας πλεροφορούσε δια το πού θα πάμεν να διασκεδάσωμεν με ολίγη από κουλτούρα, δια το πού θα πάμεν να ιδούμεν καμιά "αντιρατσιστικιάν" παράστασις κι εν γένει δια το πώς θα γίνομεν μέτοχοι της αμέρικαν σοφιστικέητεντ παιδείας και των αμέρικαν πολιτίκαλλυ κορρέκτ ιδεολογημάτων.
Αλλά τί να περιμένει κανείς από μια Δεξιά και ρατσιστική κυβέρνηση που εναντιώνεται σφόδρα στην εισαγωγή λαθροαπεργοσπαστών;;
Ξεχάσαμε πόσο ενάντιοι ήντουνα στο Μάαστρχιτ και στο δουλεμπόριο οι κύριοι Μητσοτάκης μας, Στέφανος Μάνος μας και Ανδρέας μας Ανδριανόπουλος μας;;; Αμ, το Γιαννίτση πού τον πας;
Είναι επομένως λογικό που απεκλείσθη η αντισυστημική και αλληλέγγυα και διεθνίστρια, κυρία Κουναλάκη.
2 Ο/Η Καλά νέα. Γουστάρω. Μπράβο στον κ. Παντελή Καψή!! έγραψε: (πριν 7 έτη)
Με ανησυχεί πάντως που δεν βλέπω τον κ. Χρήστο Μιχαηλίδη στη σύνθεσις του νέου Τρίτου, του κ. Παντελή Καψή.

Μιλάμε για παλιό συνάδελφό σου, στην Ελευθεροτυπία, κύριε Ελεκτά των σχολίων.

Και νύν συνεργάτη στο σάιτ "Πρώ_ταγκον" (το γνωστό τσουτσουλομύτικο σάιτ εκ του οποίου προέκυψε το εθνοσωτήριο κίνημα "Το Πρω_τάμι", το οποίο μπάι δε -αμέρικαν- γουέη προβλέπω ότι θα πρω_ταγωνιστήσει, το λένε άλλωστε και τα εκσυγχρονιστικά γκάλοπς)


Ευτυχώς όμως αντί του κ. Μιχαηλίδη διακρίνω στο βάθος τον κ. Νίκο Δήμου, επίσης νυν συνεργάτη του Πρώ_ταγκον και το πάλαι ποτέ παραγωγού στην ΕΡΑ.

Καλό αυτό. Διότι πρέπει ρε γαμώτη ο Θατσερισμός να έχει ένα μόνιμο βήμα στο Τρίτο Πρόγραμμα.
3 Ο/Η κουλτουριαρέος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Συγγνώμη ρε παιδιά, αλλά επειδής διαβάζω αυτά που γράφουσι οι παραπάνω σχολιασταί, κι ειδικότερα για την κ. Ξένιαν Κουναλάκην,

αναρωτιέμαι,

δεν πρόκειται δια εκείνην την παραγωγόν που από το 2000 περίπου και δώθε (δηλαδής επί ακμαίου σημιτισμού και διακοποδανείων και πάσης φύσεως κατανάλωσης και εξεζητημένης και ψευτοκουλτουρέ καταναλωτικής τρεχάλας) διέθετεν εκπομπήν εις την ΕΡΑ3 εις την οποία το κουλτουρέ "μότο" ήντουνα -όσο εμετικά ψευτοσοφίστικέητεντ κι αν ακούγεται- "σπεύσατε! σπεύσατε!";
(ναί στην ΕΡΑ 3, ουσιαστικώς μιλάμε για τον κρατικό ραδιοσταθμό εις τον οποίον ο ΧατζηδάκΗς έκανε την πλάκα του μόνο και μόνο "για να τη σπάει στους αστούς"-θιασώτες του φιλαράκου του Καραμανλή κι ο οποίος "Εθνάρχης", με τη σειρά του, πολύ γουστάριζε τη φάση να σπάει ο ΧατζηδάκΗς τα νεύρα της "συντήρησης" καθόσον μην ξεχνάμε ότι ο Εθνάρχης κατέβη από τα Γκράβαρα κι είχε ένα λανθάνον κόμπλεξ κατωτερότητος απέναντι εις τα πιάνα και τα σαλόνια, κι ούτω πώς έβαλε το φίλο του να προσκαλέσει το Φλωρινιώτη και εις εκείνον το χρονικόν ωρόσημον ο ΧατζηδάκΗς εύρε την ευκαιρία να καταγραφεί αντισυστημικός.

Τί να κάνωμεν, στας αμερικανοαποικίας αυτή είναι η άποψις περί Τέχνης.

Εξάλλου τί είμεθα ώστε να διαθέτομεν έναν ΟΛΑΚΕΡΟΝ σταθμόν στο Μετόβεν και τον Αντωνάκη το Βιβάλντη; Σοβιετία; Ή Αλβανία του Χότζα και Βουργαρία του Ζίφκοφ που άμα το '80 πάγαινες λίγο όξω από την Αθήνα κι έβαζες το ράδιο στα βραχέα οι κομμουνισταί κι ο κίνδυνος εκ Βορρά κατέκλυζον τας συχνότητας με μουσικάς ωσάν της Μεγάλης Παρασκευής.

Καλλίτερα, το λεπόν, να παίζει ο κύριος Καραμαγγιώλης (μέγα σκηνοθέτας, έχει σκηνοθετήσει το "Μπλακ Άουτ", το "JACE" κι ένα άλλο ΔΙΟΛΟΥ αμερικανίζουσε ταινιάρες αβάσταχτης κουλτούρας και φλέγοντων κενωνικών ζητημάτωνε) τας μουσικάς του επιλογάς του από το τρίτο πρόγραμμα, με άμα λάχει και Μαντόννα, εδώ το ξεφτύλισε κοτζαμάν ΧατζηδάκΗς, ο κύριος Μένιος θα κωλώσει;


Αμέρικαν ένυγουέηζ, τα πράματα στο αμερικανοαποικία, βαίνουν καλώς εις ούλους τους τομείς.
Η κουλτούρα (κουλτούρα κι έτσι, δικέ μου) θα γλίτωνε;
4 Ο/Η μία επισήμανσις, αν επιτρέπετε βεβαίως έγραψε: (πριν 7 έτη)
Εις την φωτογραφίαν με τον πιανίστα, ο εικονιζόμενος δεν είναι ο κ. Πλέσσας αλλά ο κ. Χρ. Παπαγεωργίου.

Με το μπαρδόν αλλά έκρινα αναγκαία την παρέμβασις καθότι η λεζάντα κάτωθεν της πρώτης φωτογραφίας ουδόλως σχετική είναι.

Σχώρνα με κύριε Ελεγκτά των σχολίων για το αυξημένο φορτίο αλλά σήμερις με έχει πιάσει λογοδιάρροια, τρόπον τινά.

Μάλλον από τη χαρά μου, που ο κύριος Παντελής Καψής κι ο κύριος Μπραβίσιμος ανοίγουν ξανά το Τρίτο Πρόγραμμα της κυρίας Κουναλάκη.
5 Ο/Η ΓΑΠ έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ο Μιχαηλίδης, που αναφέρει ο πιο πάνω αναγνώστης, δε θα ήρθε ίσως διότι δεν μπορούσαν να τον πληρώνουν σε off shore εταιρεία τα λεφτά του και θα είπε να βρει καλύτερη τύχη....
GAP
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Ραδιόφωνο-συχνότητες-web
Μέσα & Media