Έντυπη Έκδοση

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

Μην κάνετε γαργάρα το «ΟΧΙ» για το νερό

Μετά τη συντριπτική, με 98,04%, αποδοκιμασία των ψηφισάντων στην πώληση της ΕΥΑΘ, βουλευτές ζητάνε από την κυβέρνηση να μη «δώσει ύδωρ»

Να σεβαστεί η κυβέρνηση τη γνώμη των Θεσσαλονικέων κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ, όπως αυτή εκφράστηκε με το συντριπτικό «ΟΧΙ» του 98,04% των ψηφισάντων, ζητούν βουλευτές των κομμάτων. Η βουλευτή Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, με δήλωσή της χαιρετίζει τη «συντριπτική συμμετοχή των πολιτών της Θεσσαλονίκης», στα 181 εκλογικά κέντρα των 11 δήμων της πόλης, στο δημοψήφισμα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, παρά την απαγόρευσή του από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Το δημοψήφισμα διεξήχθη κανονικά υπό την επίβλεψη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ομάδας διεθνών παρατηρητών της EPSU (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών)», τονίζει η Ν. Βαλαβάνη. Υπογραμμίζει ότι περισσότεροι από 200.000 Θεσσαλονικείς ψήφισαν να παραμείνει η ΕΥΑΘ υπό δημόσιο έλεγχο. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την πολύ μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα και τη σχεδόν καθολική άρνηση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, την απόφαση του ΣτΕ για μη ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως έχει γίνει γνωστή πριν την καθαρογραφή της, τη δήλωση των Ευρωπαίων επιτρόπων (Ιούνιος 2013) ότι η Ε.Ε. αποσύρει το νερό από τις συμβάσεις παραχώρησης, «με την οποία πετάνε το μπαλάκι στην κυβέρνηση κάθε χώρας», τη συμπαιγνία, όπως λέει, κυβέρνησης-τρόικας, οι οποίες επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ως «μνημονιακά προαπαιτούμενα», αλλά και την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών μέχρι σήμερα να απαντήσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στις γραπτές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νερό και στην άρνησή του να προσέλθει στην Ολομέλεια για να συζητήσει σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, που είχε υποβάλει η ίδια.

Η Ν. Βαλαβάνη ρωτά την κυβέρνηση αν θα σεβαστεί τη θέληση των Θεσσαλονικέων, όπως εκφράστηκε με το δημοψήφισμα και επίσης, στο βαθμό που, «σύμφωνα με τις μονότονα επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες», η Ελλάδα απαλλάσσεται από τα Μνημόνια, γιατί προχωρεί στο ξεπούλημα των εταιρειών του νερού, με καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την ΕΥΑΘ την 20ή Ιουνίου;

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι οφείλει να ακυρώσει τον διαγωνισμό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, μετά τα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος, στο οποίο το 98% των πολιτών που συμμετείχαν είπε «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση. «Οι πολίτες έδωσαν την απάντησή τους στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να σαμποτάρει με τις ανεπίτρεπτες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», αναφέρει η Α. Ξηροτύρη, και προσθέτει: «Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε με τον "Καλλικράτη", εκδίδοντας τις σχετικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων».

Να ακουστεί το «ΟΧΙ» των πολιτών για την πώληση της ΕΥΑΘ, ζητά με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο επισημαίνει επίσης τις χιλιάδες των Θεσσαλονικέων που έδωσαν το δικό τους μήνυμα στα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ. «Το δημοψήφισμα των πολιτών της Θεσσαλονίκης δεν είναι συμβολικό, αλλά δεσμευτικό, και η πολιτεία και οι πολυεθνικές οφείλουν να γνωρίζουν τη βούληση των πολιτών που μάχονται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ», τονίζει το ΕΚΘ. «Η βούληση των πολιτών είναι πάνω από κόμματα και παρατάξεις και πρέπει να γίνει σεβαστή. Η ετυμηγορία των 213.502 πολιτών, πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται, πρέπει να ακουστεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΘ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοψηφίσματα
Νερό/Υδροδότηση
Θεσσαλονίκη
ΕΥΑΘ