Έντυπη Έκδοση

Η ΛΑΒΑ, ΠΟΥ ΑΝΕΘΡΕΨΕ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ-ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΒΓΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ... ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ

Σαντορίνη, να την πιεις στο ποτήρι της σαμπάνιας

Το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, οι Καμένες, η μοναδική καλντέρα, το ιδιαίτερο οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου και τη λάβα δημιουργώντας ένα πορώδες πλούσιο σε κίσσηρη έδαφος που παράγει ασύρτικο, φάβα και τοματάκι.

Η Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων προσέθεσε από φέτος άλλο ένα κίνητρο στους τουρίστες  που επιθυμούν να «γευθούν» τη Σαντορίνη Η Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων προσέθεσε από φέτος άλλο ένα κίνητρο στους τουρίστες που επιθυμούν να «γευθούν» τη Σαντορίνη Μερικοί από τους λόγους, που ξετρελαίνουν τους τουρίστες αναδεικνύοντας τη Σαντορίνη ως τόπο δημοφιλή για διακοπές και υψηλή γαστρονομία. Στη χορεία των εκλεκτών προϊόντων της από τον πλούσιο θηραϊκό αμπελώνα προστέθηκε και ένα άλλο, διαυγές και κρυστάλλινο, με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, κομψές συνεχείς φυσαλίδες και αναβρασμό μεγάλης διάρκειας. Στη μύτη εκφράζει αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων, που συμπληρώνονται από αρωματικές νότες κηρύθρας και μελιού. Ισορροπημένος και στρογγυλός γευστικά, διαθέτει πολύ καλή οξύτητα που τον καθιστά φρέσκο και ευχάριστο, ενώ χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από μακρά επίγευση.

Ο αφρώδης οίνος, το Santo Sparkling wine brut, που συνδυάζει την καινοτομία και τη συνεχή επένδυση της SantoWines τόσο σε επίπεδο οινολογικό όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και marketing.

Οπως χαρακτηριστικά μάς λέει ο πρόεδρος της SantoWines, Μάρκος Καφούρος, «ο αφρώδης αυτός οίνος, που ενσωματώνει τις πιο υψηλές προδιαγραφές, αποδεικνύει τον πολυδύναμο χαρακτήρα της ποικιλίας Ασύρτικο, δημιουργεί νέες εμπορικές προοπτικές διεθνώς και ενισχύει στρατηγικά το brand name "Santorini". Με τον πρώτο αφρώδη οίνο από Ασύρτικο, αυτή η κορυφαία γηγενής ποικιλία αποκτά μια νέα, απογειωτική διάσταση. Το Santo Sparkling, το πρώτο αφρώδες που παρουσιάζεται από οινοποιείο της Σαντορίνης, είναι το αποτέλεσμα ενός στρατηγικού σχεδιασμού με πηγή έμπνευσης το επόμενο βήμα για τον αμπελώνα της Σαντορίνης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Η οινοποίησή του γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, και παρουσιάζεται σε συσκευασία εξαιρετικής αισθητικής. Η παραγωγή του είναι σε περιορισμένο αριθμό φιαλών».

Η Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, SantoWines, ιδρύθηκε το 1947. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική δύναμη του νησιού με 1.200 ενεργά μέλη. Εκπροσωπώντας τους αμπελοκαλλιεργητές του νησιού, δέσμευση της SantoWines είναι η διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης και ιστορίας, η προστασία του θηραϊκού αμπελώνα, η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής. Εχει παρουσία σε πολλές χώρες του εξωτερικού με κύριες αγορές στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη Β. Αμερική, τον Καναδά, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Να σημειωθεί πως ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκτείνεται σήμερα σε 13.000 στρέμματα, είναι μοναδικός στον κόσμο και αποτελεί παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς. Είναι αυτόριζος, καθώς η ασθένεια της φυλλοξήρας που κατέστρεψε ολόκληρο τον αμπελώνα της Ευρώπης στα μέσα του 19ου αιώνα δεν τον «άγγιξε» ποτέ, αφού το ηφαιστειακό έδαφος έχει φυσική αντίσταση στις ασθένειες. Ετσι η ιστορία των αμπελιών που μεγαλώνουν στο νησί φθάνει τα χιλιάδες χρόνια.

Ο πρόεδρος της SantoWines Μάρκος Καφούρος Ο πρόεδρος της SantoWines Μάρκος Καφούρος Η καλλιέργειά του είναι άνυδρη. Οι βροχές είναι σπάνιες και τα φυτά δεν ποτίζονται παρά μόνο με φυσικό τρόπο, όταν αντλούν την υγρασία που χρειάζονται από την ομίχλη που δημιουργείται από τη θαλασσινή αύρα η οποία απορροφάται από την πλούσια σε κίσσηρη θηραϊκή γη. Γι' αυτό το λόγο η στρεμματική απόδοση των φυτών είναι χαμηλή αλλά οι καρποί που δίνουν έχουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο αμπελώνας καλλιεργείται με ιδιαίτερο ανθρώπινο μόχθο και φροντίδα. Η διαμόρφωση του εδάφους σε αναβαθμίδες -τις γνωστές «πεζούλες»- για τη διευκόλυνση της καλλιέργειας και ο ειδικός τρόπος κλαδέματος των φυτών χαμηλά στο έδαφος σε σχήμα καλαθιού, η ονομαζόμενη «κουλούρα», για την προστασία των σταφυλιών από τους δυνατούς ανέμους, είναι δύο από τα κύρια ιδιαίτερα γνωρίσματα του Σαντορινιού αμπελώνα.

Το πολυδυναμικό Ασύρτικο είναι η λευκή ποικιλία η οποία μεγαλουργεί στην «πατρίδα» της, στον ηφαιστειακό αμπελώνα της Σαντορίνης. Οινοποιείται μόνο του ή μαζί με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι. Η «Φάβα Σαντορίνης» είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και προέρχεται από το φυτό «Lathyrus Clymenum L». Σπόροι του είδους αυτού βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην υστερομινωική πόλη του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί. Οσο για το τοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του μικρόκαρπη, χοντρόφλουδη και θαμνώδης με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Ο φλοιός της είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ανάλογος δε είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν. Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται, ακόμα πιο μοναδικό. Ανυδρο και ηφαιστειογενές. Το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφριά όξινος με έντονα αρώματα μιας άλλης εποχής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νησιωτική Ελλάδα
Καλλιέργειες
Συνεταιρισμοί/αγροτικοί/κοινωνικοί
Επιχειρηματικότητα
Επιχειρήσεις