Έντυπη Έκδοση

«Μικροκομματικές νοοτροπίες»

«Δυστυχώς, στην πράξη οι στρεβλώσεις αποδείχτηκαν ακόμη πιο βαθιές και μη αναστρέψιμες απ' όσο θεωρητικά ανέμενε κανείς, κυρίως γιατί συνοδεύονται από νοοτροπίες ξεπερασμένες, που, υποτίθεται, θα έπρεπε να είχαν εγκαταλειφθεί. Και δεν αναφέρομαι εδώ μόνον στο προσωπικό της ΝΕΡΙΤ. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, κυρίως αναφέρομαι σε απαράδεκτες ηθικά και μικροκομματικές νοοτροπίες που συμπορεύονται εντός και εκτός του Ραδιομεγάρου».

Ούτε ο Μάνος Χατζιδάκις θα είχε τα τυπικά προσόντα για να προσληφθεί στη ΝΕΡΙΤ, σημειώνει ο Ροδόλφος Μορώνης στην επιστολή παραίτησής του Ούτε ο Μάνος Χατζιδάκις θα είχε τα τυπικά προσόντα για να προσληφθεί στη ΝΕΡΙΤ, σημειώνει ο Ροδόλφος Μορώνης στην επιστολή παραίτησής του Ποιος τα λέει τα ανωτέρω; Κάνας Σκουρλέτης μήπως, έτοιμος να ξεθεμελιώσει τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ Τηλεόραση; Κάνας άσπονδος εχθρός της Σοφίας Βούλτεψη, από αυτούς τους κακοήθεις που διαδίδουν ότι είναι όλη την ώρα με το τηλέφωνο στο χέρι; Κάνας άσχετος με την τηλεοπτική πραγματικότητα, που δεν έχει ιδέα από όλα όσα διαδραματίζονται εμπρός και πίσω από τις κουίντες της Αγίας Παρασκευής;

Να σας λύσω τις απορίες. Τα γράφει ο Ροδόλφος Μορώνης, μέχρι πρότινος αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος καθώς και υπεύθυνος προγράμματος της ΝΕΡΙΤ. Είναι ένα απόσπασμα από την επίσημη επιστολή παραιτήσεώς του, που απηύθυνε προς τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Θόδωρο Φορτσάκη. Αν θυμάστε καλά, τόσο ο κ. Μορώνης όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Μακρυδημήτρης παραιτήθηκαν έπειτα από βροχή κυβερνητικών παρεμβάσεων για την τηλεοπτική κάλυψη των δραστηριοτήτων Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Γράφει, επίσης, στην επιστολή του ο Ροδόλφος Μορώνης:

«Με επιστολή μου στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 σας είχα ενημερώσει για την πρόθεσή μου να μην υποβάλω υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ σημειώνοντας ότι για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα θα παραμείνω στο παρόν Δ.Σ. μέχρις ορισμού του νέου. Δυστυχώς, τα όσα συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο, που είναι απογοητευτικά, ανεπίτρεπτα και αναδεικνύουν νοοτροπίες με τις οποίες δεν θα ήθελα να έχω καμία σχέση με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου σήμερα».

Και συνεχίζει διευκρινίζοντας μερικά πράγματα:

«Αποδέχτηκα κατ' αρχήν να μετάσχω στο "μεταβατικό" Διοικητικό Συμβούλιο και να αναλάβω τη θέση του αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου πιστεύοντας ότι είχα υποχρέωση να βοηθήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στη δημιουργία ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αντάξιου του πολιτισμού μας και του 21ου αιώνα. Παρά το γεγονός ότι γνώριζα θεωρητικά πως το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του έπασχε και πως είχε καθυστερήσει δραματικά η οργάνωσή του (και όσα βήματα είχαν γίνει ήταν σε λάθος κατεύθυνση από ανθρώπους που ελάχιστη -αν κάποια- σχέση με το αντικείμενο είχαν -"ανεπίσημοι" κανονισμοί λειτουργίας, κανονισμός προμηθειών, προκηρύξεις θέσεων κ.λπ.) θεώρησα ότι δεν ήταν αργά να γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός».

Σε κάθε στόρι όμως υπάρχει και το «διά ταύτα». Και επ' αυτού ο Ροδόλφος Μορώνης έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη ΝΕΡΙΤ:

1 Θα πρέπει να πάψει η ΝΕΡΙΤ να ανήκει σε υπουργείο επιφορτισμένο με την προβολή του κυβερνητικού έργου. Η ένταξή της στο υπουργείο Πολιτισμού (χωρίς αρμόδιους για τη ΝΕΡΙΤ αναπληρωτές υπουργούς ή υφυπουργούς) αποτελεί την καλύτερη, κατά την άποψή μου, λύση. Εναλλακτικά, θα μπορούσε η εποπτεία της να ανήκει απ' ευθείας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

2 Να αποδίδεται στη ΝΕΡΙΤ το σύνολο του ανταποδοτικού τέλους.

3 Να πάψει να κατατάσσεται στις ΔΕΚΟ και να αντιμετωπίζεται ως τέτοια, και

4 Να ανατεθεί η λειτουργία της σε πρόσωπα με ικανότητα, γνώση, εμπειρία και όραμα. Εχω σχηματίσει τη γνώμη ότι η χρηστότητα στην επιλογή των μελών της διοίκησης και του προσωπικού είναι σημαντικότερη από την όποια δήθεν διαφάνεια ή τα τυπικά προσόντα.

Σημαντικά όλα τα παραπάνω, αναμφιβόλως. Θα μου επιτρέψετε όμως να θεωρήσω ως «ζουμερότερο» σημείο της επιστολής παραίτησης Μορώνη το εξής:

«Να σημειώσω εδώ ότι με τα τυπικά προσόντα που ισχύουν σήμερα για την επιλογή του προσωπικού ούτε ο Οδυσσέας Ελύτης ούτε ο Μάνος Χατζιδάκις θα είχαν ποτέ την ευκαιρία κατά το παρελθόν να βάλουν τη σφραγίδα τους στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Για να καταλαβαινόμαστε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νεα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ)
Τηλεόραση
TV & Media