Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΤΙΡ, CETA ΚΑΙ TiSA ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

«Σταματήστε τις μυστικές συνομιλίες»

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Οι συμφωνίες θα επηρεάσουν εργασιακά δικαιώματα, κανόνες ασφάλειας τροφίμων, προστασία προσωπικών δεδομένων, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις

Δούρειος Ιππος είναι για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις οργανώσεις που αντιδρούν οι διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, πίσω από  τις οποίες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες Δούρειος Ιππος είναι για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις οργανώσεις που αντιδρούν οι διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, πίσω από τις οποίες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ευρώπη κατά των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών που προωθεί και ετοιμάζεται να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση οργανώνονται στις 11 Οκτωβρίου.

Η μέρα αυτή ανακηρύχτηκε από την Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία κατά της υπογραφής των εμπορικών συμφωνών ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα Διαμαρτυρίας Κατά των ΤΤΙΡ, CETA και TiSA.

Ευρωπαίοι πολίτες και οργανώσεις, μέσα από πρωτοβουλίες πολιτών σε πολλές χώρες, οι οποίοι παίρνουν μέρος στην εκστρατεία κατά της υπογραφής αυτών των εμπορικών συμφωνιών, επισημαίνουν ότι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουν ανοιχτά πως ο κύριος στόχος του ΤΤΙΡ είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία πολυεθνικών επιχειρήσεων στις δύο μεριές του Ατλαντικού.

Στην πραγματικότητα, τα «εμπόδια» αυτά είναι τα πολύτιμα κεκτημένα των πολιτών και οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (που συμπεριλαμβάνουν τους περιορισμούς σχετικά με τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα), οι κανονισμοί για τη χρήση χημικών τοξικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο, ακόμη και κάποιες από τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες που είχαν στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Οι οργανωτές της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Διαμαρτυρίας Κατά των ΤΤΙΡ, CETA και TiSA καλούν τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταματήσουν τις μυστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην κύρωση αυτών των συμφωνιών, ερήμην των Ευρωπαίων πολιτών, και να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα των συνομιλιών. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν να υποχωρούν στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. (CETA), ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε., την ΤΤΙΡ (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων), η οποία και θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην ιστορία.

Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρεται σε κείμενα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο με σκοπό τη συλλογή υπογραφών, θα επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, από την ασφάλεια τροφίμων, τα προσωπικά δεδομένα μέχρι τις δημόσιες συμβάσεις και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι επενδυτές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να σύρουν τα κράτη σε διεθνή δικαστήρια αγνοώντας το εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα έφεσης εκ μέρους της χώρας αυτής.

Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται και απειλείται η εθνική νομοθεσία και ό,τι έχει απομείνει από αυτήν για την προστασία των καταναλωτών-πολιτών, των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, όπως και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Με τη συμφωνία ΤΤΙΡ μας υπόσχονται εκπρόσωποι των οικονομιών στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από τη συμφωνία είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων είναι μυστικά. Τα εθνικά κοινοβούλια και η κοινωνία των πολιτών δεν συμμετέχουν και ενημερώνονται μόνο αποσπασματικά με τη σημείωση ότι οι παρατηρήσεις τους δεν θα είναι σημαντικές για την επίτευξη του στόχου της συμφωνίας. Αντίθετα, το 93% των συναντήσεων πριν από τις διαπραγματεύσεις γίνεται με τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων και των λόμπι τους», αναφέρεται σε ένα από τα κείμενα συλλογής υπογραφών κατά της υπογραφής των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.

Οι υπογράφοντες το κείμενο στην Ελλάδα καλούν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της Ελλάδας να πείσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και την κυβέρνηση της Ελλάδας να υπερασπιστούν μια δημοκρατική διαδικασία στις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ, για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων της διαπραγμάτευσης και τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων όπως επίσης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι υπογράφοντες καλούν και απαιτούν:

* Να πάρουν θέση όλα τα υπουργεία της Ελλάδας σχετικά με τις επιπτώσεις της ΤΤΙΡ στη χώρα μας και στην καθημερινότητα του πολίτη.

* Μια εξεταστική επιτροπή σχετικά με την παρούσα συμφωνία, και ιδίως σχετικά με τα δικαιώματα νομικής προσφυγής των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων απέναντι σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις προθέσεις της κανονιστικής-συνεργασίας (regulatory cooperation).

* Τη συνοδευτική δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαπραγμάτευσης και τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Εθνικών Κοινοβουλίων και της Κοινωνίας των Πολιτών στις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης.

* Τη γνωστοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων και συναλλαγών και, τέλος,

* Την αναστολή των διαπραγματεύσεων, όσο τα σχετικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων δεν αποκαλύπτονται και δεν υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία συμμετοχής και συναπόφασης.

Σε άλλο κείμενο για καμπάνια συλλογής υπογραφών στην Ευρώπη, αναφέρεται ότι οι δύο εκτεταμένες εμπορικές συμφωνίες που σκοπεύει να υπογράψει σύντομα η Ε.Ε., μία με τον Καναδά (CETA = Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) και μία με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ = διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων εταιρικής σχέσης), υπόσχονται επισήμως ότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι δικαιούχοι των εν λόγω συμφωνιών θα είναι μεγάλες εταιρείες και όχι οι πολίτες.

Οι συμφωνίες προβλέπουν:

* Οι εταιρείες του Καναδά και των ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή για αποζημίωση, εάν πιστεύουν ότι έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας των κυβερνητικών αποφάσεων (για παράδειγμα, νέους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των καταναλωτών).

* Θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η βελτίωση ή ακόμα και διατήρηση των προτύπων μας για τα τρόφιμα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Παράγοντας της αμερικανικής αγοράς τροφίμων λέει τα δικά του σε αντιπροσωπεία οργανώσεων που αντιδρούν σε αυτές τις συμφωνίες Παράγοντας της αμερικανικής αγοράς τροφίμων λέει τα δικά του σε αντιπροσωπεία οργανώσεων που αντιδρούν σε αυτές τις συμφωνίες * Η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση θα γίνουν ουσιαστικά μη αναστρέψιμες.

* Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα βρεθούν υπό πίεση να επιτρέψουν επικίνδυνες τεχνολογίες, όπως το φράκινγκ ή τη γενετική τροποποίηση.

* CETA και ΤΤΙΡ θα αυξήσουν τη δύναμη των πολυεθνικών σε βάρος της δημοκρατίας και των πολιτών.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», αναφέρεται στο κείμενο της Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών κατά της υπογραφής των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.

Η Αυτοδιαχειριζόμενη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) καλεί τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κράτη-μέλη της να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ) και να μην επικυρώσουν τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (CETA) με τον Καναδά.

Οπως αναφέρουν: «Επιθυμούμε να αποτρέψουμε τις ΤΤΙΡ και CETA καθώς περιλαμβάνουν ορισμένα ζητήματα ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα τη διευθέτηση της διαμάχης επενδυτή-κράτους καθώς και κανόνες σχετικά με την κανονιστική συνεργασία, που αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και το γράμμα του νόμου. Επιθυμούμε την αποτροπή της υποβάθμισης των εργασιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ιδιωτικών και καταναλωτικών προτύπων, καθώς και της απορρύθμισης των δημόσιων υπηρεσιών (όπως το νερό) και των πολιτιστικών αγαθών στο πλαίσιο αδιαφανών διαπραγματεύσεων. Η ECI υποστηρίζει μια εναλλακτική εμπορική και επενδυτική πολιτική για την Ε.Ε.».

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση προγραμματίζεται να γίνει το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου, στην πλατεία Συντάγματος, στις 12 το μεσημέρι.

Μόλις το 4% των επιχειρήσεων ικανοποιημένες από την ενημέρωση

Αγνοια για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλώνουν ότι έχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Γερμανοί διαδηλωτές τα «ψέλνουν» στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς Γερμανοί διαδηλωτές τα «ψέλνουν» στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα ηλεκτρονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την 1η Απριλίου ώς τις 9 Μαΐου 2014.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μισές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν την ΤΤΙΡ, 40% είναι μερικώς ενήμερες και μόνο το 10% είναι πλήρως ενήμερες. Το 30% έχει αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες με τις ΗΠΑ και θεωρεί ως μείζονα εμπόδια στο εμπόριο το υψηλό κόστος και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα τελωνεία, την ασυμβατότητα των προτύπων, τις διαφορές στο μάρκετινγκ των προϊόντων τους και την υπερτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ενα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων, το 75%, απάντησε θετικά στο γεγονός ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη επίγνωση της ΤΤΙΡ, ενώ το υπόλοιπο 25% δεν ήταν σίγουρο.

Σχεδόν το 72% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δεν ήταν ικανοποιημένες από τις πληροφορίες που τους παρέχονται σχετικά με την ΤΤΙΡ, ενώ σχεδόν το 24% είναι μερικώς ικανοποιημένο και μόνο το υπόλοιπο 4% είναι απόλυτα ικανοποιημένο.

Οπως είχε δηλώσει στην παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος: «Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ επιτευχθεί και η οποία θα επιφέρει αλλαγές στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και των δύο πλευρών. Η απλοποίηση διαδικασιών, η κατάργηση ή μείωση διαφόρων εμποδίων και δασμών, η εναρμόνιση προτύπων αλλά και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων θα συνδράμουν καταλυτικά στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και φυσικά στη μείωση της ανεργίας. Αναμένουμε ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί και από τον αυξημένο όγκο μεταφορών που θα προκύψει από την εφαρμογή της Συμφωνίας».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Σπυρτούνιας είχε δηλώσει ότι: «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν το Επιμελητήριό μας να σχεδιάσει μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ΤΤΙΡ που θα παρέχει στις επιχειρήσεις τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν για το πώς η ΤΤΙΡ θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του τομέα τους, τη λειτουργία τους, την ανταγωνιστικότητά τους και βαθμιαία την πιθανή ανάπτυξή τους».

Η έρευνα σχεδιάστηκε για να καταμετρήσει το βαθμό επίγνωσης σχετικά με την ΤΤΙΡ μεταξύ των μελών της επιχειρηματικής κοινότητας, ανεξάρτητα από τον τομέα, το μέγεθος ή τα έσοδά τους. Αποτελείται από 90 απαντήσεις ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων που χορηγήθηκαν στα μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Το δείγμα αποτελείται από 80 ελληνικές επιχειρήσεις, μέλη του Επιμελητηρίου, από διάφορους τομείς όπως τη βιομηχανία κατασκευαστικών, συμβουλευτικών, μεταφορών, τροφίμων, εμπορίου, ασφάλειας, μετάλλου, τεχνολογίας, ρουχισμού, τουρισμού και κρασιού, μεταξύ άλλων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Πανευρωπαϊκή Ημέρα Διαμαρτυρίας
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κινητοποιήσεις
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί