Ηλεκτρονική Έκδοση

Βίτσας: «Με face control δεν γίνεται φύλαξη των Πανεπιστημίων»

Προκαταρκτική εξέταση για διατάραξη λειτουργίας στο ΕΚΠΑ

Α. Λοβέρδος: «Έχουν το αυτοδιοίκητο τα πανεπιστήμια»

Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος μετά από μήνυση που κατέθεσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, κατά παντός υπευθύνου, για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της διατάραξης λειτουργίας Πανεπιστημίου.

Στη μηνυτήρια αναφορά, ο πρύτανης δεν ζητά άμεση παρέμβαση της αστυνομίας και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν καταστροφές στο Πανεπιστήμιο. Αναφέρει πως η συμπεριφορά ατόμων που μπήκαν στο χώρο δυσχεραίνει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, το οποίο όμως, όπως αναφέρει στην έγκλησή του, σήμερα λειτούργησε κανονικά.
 
Μετά τη μηνυτήρια αναφορά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για την εξακρίβωση των καταγγελιών. 
  

Στο μεταξύ, συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιούν διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, ενώ η αντιπαράθεση για το face control στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κινείται πλέον σε πολιτικό επίπεδο. Ο υπουργός Παιδείας επικαλέσθηκε το Σύνταγμα «που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, ώστε να αποφασίζουν τα Ιδρύματα τον τρόπο φύλαξης». «Ο κ. Φορτσάκης κλείνει το Πανεπιστήμιο, για να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική μετάλλαξη του. Επέλεξε να υπηρετήσει την κυβερνητική στρατηγική της έντασης», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 
Λόγω της νέας συγκέντρωσης, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση του πρύτανη Θόδωρου Φορτσάκη με αντιπροσωπεία των φοιτητών και των διοικητικών.
 
Σε έγγραφό του,που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιείται εντός αυτών, ο Α. Λοβέρδος απαντά σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτα Ιακωβίδου, για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Επισημαίνει λοιπόν, ότι με το άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, ενώ ο ν. 4009/2011 προβλέπει ηρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των χώρων τους με πρωτοβουλία και υπό την ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών τους, η διαδικασία έκδοσης των οποίων είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, υπενθυμίζει και το νόμο για το ακαδημαϊκό άσυλο.
 
Το ΕΚΠΑ, με έγγραφο του πρύτανη του Ιδρύματος στις 6 Οκτωβρίου προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι «η Διοίκηση του ΕΚΠΑ έχει προβεί σε ενέργειες για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας» της Πανεπιστημιούπολης, «που είναι μεγάλης έκτασης, με τρεις κύριες πύλες, με αρκετές εισόδους για πεζούς και με διάσπαρτες κτιριακές εγκαταστάσεις» και που «συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες για προσωπικό φύλαξης με το αντίστοιχο κόστος» και επισήμαινε ότι «τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία».
 
Με face control, security και οτιδήποτε άλλο, όχι, δεν πρέπει να επιβάλλεται φύλαξη και έλεγχος πρόσβασης» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον Βήμα FM.
 
Τις "πρωτοφανείς καταγγελίες" από τον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη, ο οποίος κατηγόρησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για "πολιτειακή ανωμαλία", επειδή χθες στάθηκαν στο πλευρό εργαζομένων και φοιτητών που διαδήλωναν στο προαύλιο της Πρυτανείας, στηλιτεύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ: "Οι πρυτάνεις οφείλουν να υπηρετούν το Πανεπιστήμιο, ο κ Φορτσάκης επέλεξε να υπηρετήσει την κυβερνητική στρατηγική της έντασης"
 
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επίδειξη διοικητικού αυταρχισμού, που υπερβαίνουν τα όρια μιας τυπικής ενδοπανεπιστημιακής διένεξης: Η επιβολή ελέγχων από ιδιωτική εταιρεία security σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο εγκαθιδρύει πρωτοφανή στεγανά στη σχέση Πανεπιστημίου και κοινωνίας. Το κλείδωμα των εργαζομένων στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πιο σκοτεινές εκδοχές του εργοδοτικού αυταρχισμού. Η παρεμπόδιση εισόδου σε εκπροσώπους όχι μόνο του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και σε μέλη της Συγκλήτου, αποπνέουν την αντιδημοκρατική νοοτροπία μιας ανέλεγκτης διοικητικής εξουσίας. Ο κ. Φορτσάκης δεν προστατεύει το Πανεπιστήμιο. Ας μη φαντάζεται παντού ταραξίες. Ο κ. Φορτσάκης ΚΛΕΙΝΕΙ το Πανεπιστήμιο, για να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική μετάλλαξη του. Τα προβλήματα των ΑΕΙ δεν δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους τους αλλά από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που παροξύνθηκαν επί των Μνημονίων".
 
Αναφέρεται επίσης, πως ενώ υπήρχε καθορισμένο ραντεβού των τριών βουλευτών με τον πρύτανη, στη συνέχεια ο κ. Φορτσάκης βγήκε κι εκφώνησε απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας. "Υπό αυτούς τους όρους δεν έχει κανένα νόημα η σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ".
 
Εξάλου η μία εκ των τριών βουλευτών που κατηγορήθηκε από τον πρύτανη, η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ στο Κόκκινο δήλωσε πως "Επιχειρείται πολιτικά να μπει στο Πανεπιστήμιο η πολιτική όξυνση που καλλιεργεί η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο"
 
Να εφαρμόσει η πρυτανεία το νόμο «δηλαδή, να μπει μέσα η αστυνομία και να συλλάβει αυτούς οι οποίοι παρακωλύουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου» ζήτησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. 
 
Με ανάρτησή της στο FB, η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζητά "Να τοποθετηθούν «όλοι, από τον υπουργό Παιδείας μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρόπο καθαρό".
 
Κινητοποίηση φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ
 
 
Ντ.Μ.
newsroom enet
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Υπουργείο Παιδείας
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Για το ίδιο θέμα
Λοβέρδος: Η πρόσβαση στην πρυτανεία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη