Έντυπη Έκδοση

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Μας πήρε το ποτάμι...

Ο Πειραιάς, η Νίκαια, το Κερατσίνι, αλλά και η Δυτική Αττική (Ιλιον, Μενίδι, Λιόσια, Καματερό, Περιστέρι κ.ά.), επλήγησαν περισσότερο από την ισχυρή νεροποντή, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να αποδίδουν στην τύχη το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα

Ο κακός μας ο καιρός δεν έστειλε μόνο τον πρωθυπουργό ακόμη μία φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά ανέδειξε άλλη μία φορά πόσο ανέτοιμο είναι το Λεκανοπέδιο απέναντι στις ισχυρές βροχοπτώσεις, ακόμη κι αν αυτές έχουν προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους.

Ελλάδα 21ος αιώνας: αυτή την εικόνα είχε την Παρασκευή το τμήμα της γέφυρας στη λεωφόρο Αθηνών-Θηβών Ελλάδα 21ος αιώνας: αυτή την εικόνα είχε την Παρασκευή το τμήμα της γέφυρας στη λεωφόρο Αθηνών-Θηβών Και δεν χρειάστηκαν παρά μόλις λίγες ώρες βροχής, την Παρασκευή, για να «βουλιάξει» η πρωτεύουσα στα νερά, με διάφορες περιοχές της Αττικής και του Πειραιά να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα ή μικρότερα προβλήματα εξαιτίας των ανύπαρκτων αντιπλημμυρικών έργων, των μπαζωμένων ρεμάτων, αλλά και των ακαθάριστων φρεατίων που συνέβαλαν μαζί με τον όγκο της βροχής στο να μετατραπούν οι δρόμοι σε χειμάρρους που παρέσυραν βίαια ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Οι πυροσβέστες -που έως την Πέμπτη έσβηναν πυρκαγιές στη Χίο και λίγα 24ωρα νωρίτερα στη Βοιωτία και την Ανδρο- κλήθηκαν για μία ακόμη φορά να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα» σε μια κακοκαιρία που δεν συνάντησε τίποτα από όσα εμπεριέχει η λέξη πρόληψη.

Ο Πειραιάς, η Νίκαια, το Κερατσίνι, αλλά και η Δυτική Αττική (Ιλιον, Μενίδι, Λιόσια, Καματερό, Περιστέρι κ.ά.) επλήγησαν περισσότερο από την ισχυρή νεροποντή, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να αποδίδουν στην τύχη το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

Τα συσσωρευμένα ύδατα, που συγκεντρώθηκαν φτάνοντας ακόμη και τα δύο μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις, παρέσυραν κάδους απορριμμάτων, ακόμη και αυτοκίνητα σαν «καρυδότσουφλα». Την ίδια τύχη λίγο έλειψε να έχει και ένα σχολικό λεωφορείο, στο Μενίδι, το οποίο μετέφερε 20 παιδιά και τα οποία απομακρύνθηκαν έγκαιρα χάρη σε άλλους οδηγούς και πολίτες.

Τα ορμητικά νερά εισέβαλαν σε εκατοντάδες υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και γκαράζ, έκλεισαν την είσοδο του Αττικού Νοσοκομείου, στο Χαϊδάρι. Στο Ιλιον, τα νερά εισέβαλαν σε σουπερμάρκετ (Θηβών και Πατρόκλου) πλημμυρίζοντας τα τρία υπόγεια πάρκινγκ, όπου εκτιμάται πως υπάρχουν τουλάχιστον 10 οχήματα πελατών, σε ύψος 10 μέτρων, σύμφωνα με πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος. Αγνωστο παρέμενε έως το βράδυ της Παρασκευής αν υπήρχαν εγκλωβισμένοι, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ιδιοκτήτες έσπευσαν να απομακρυνθούν από το γκαράζ όταν αντίκρισαν τη στάθμη του νερού.

Η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το δυνατό αέρα σε πολλές περιπτώσεις έσπασαν και κορμούς δένδρων. Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικράτησε, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο καθώς σε βασικούς οδικούς άξονες -συμπεριλαμβανομένου και του εθνικού οδικού δικτύου, ΝΕΟΑΛ- πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους λόγω βλάβης.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής η Πυροσβεστική είχε δεχτεί περισσότερες από 500 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Για το ίδιο θέμα
Αποζημιώσεις στους πληγέντες από τη νεροποντή
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αχαρνών
Ενίσχυση 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό για τους πλημμυροπαθείς