Ηλεκτρονική Έκδοση

Προϋποθέσεις, κριτήρια και διαδικασία για τις αποζημιώσεις

Ενίσχυση 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό για τους πλημμυροπαθείς

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου την Κυριακή. Επίσης, θα χορηγηθεί βοήθεια από 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων ανέφεραν ότι έως τώρα έχουν υποβάλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις.
 
Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.
 
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες και προϋποθέσεις ώστε άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη σημασία της συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων της Περιφέρειας και των Δήμων που επλήγησαν για να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δημάρχους ότι  θα γίνει άμεσα η μεταφορά των αναγκαίων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. 
 
Προϋποθέσεις για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ: 
 
- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
 
- Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.
 
- Αίτημα  του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
 
Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο θα γίνει εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.  
 
Κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ:
 
- Ο αριθμός μελών οικογένειας
 
- Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)
 
- Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 80 τ.μ.)
 
- Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.
 
Στην περίπτωση της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.  
 
Διαδικασία για την καταβολή της αποζημίωσης:
 
- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
 
- Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος
 
- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
 
Το σύνολο της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής θα καταβληθεί εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Για το ίδιο θέμα
Ντινόπουλος: Τις επόμενες μέρες το επίδομα στους πλημμυροπαθείς
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αχαρνών
Αποζημιώσεις στους πληγέντες από τη νεροποντή
Μας πήρε το ποτάμι...