Ηλεκτρονική Έκδοση

Διπλάσιος αριθμός φοιτητών σε Σχολές

Πρόταση ΕΚΠΑ για τους μετεγγραφόμενους φοιτητές

Να υπολογισθεί ένα ποσό ενίσχυσης ανά μετεγγραφόμενο φοιτητή προτείνει το ΕΚΠΑ. Προειδοποιεί ότι «η όλη κατάσταση, χωρίς καμία υπερβολή, διαγράφεται δραματική», αφού ο τελικός αριθμός φοιτητών σε δημοφιλείς σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιατρική, Νομική κ.α.) θα είναι ακόμη και διπλάσιος από αυτούς που είχαν εισαχθεί με τις εξετάσεις, λόγω των μετεγγραφών, ενώ επισημαίνει τα προβλήματα στην υποδομή.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Η υποδομή του ΕΚΠΑ «από άποψη προσωπικού και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση την τελευταία περίπου τετραετία. Συγκεκριμένα τόσο από την άποψη της συμπλήρωσης των κενουμένων θέσεων Δ.Ε.Π., όσο και από την άποψη της εντελώς δυσανάλογης, σχεδόν παράλογης, αποψίλωσης των θέσεων του διοικητικού προσωπικού, όσο, τέλος, και από την άποψη της ραγδαίας μείωσης των κονδυλίων για την υλικοτεχνική υποδομή και την λειτουργία του Πανεπιστημίου, η όλη κατάσταση, χωρίς καμία υπερβολή, διαγράφεται δραματική» τονίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
 
Η διοίκηση του Ιδρύματος για να αντεπεξέλθει στο βάρος των επιπλέον φοιτητών προτείνει να υπολογισθεί ένα ποσό ενίσχυσης ανά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού Ιδρύματος υποδοχής.
 
«Χωρίς ενισχύσεις αυτής και άλλων μορφών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το Ε.Κ.Π.Α. θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Σημαντική αύξηση των φοιτητών 
 
«Μετά την υποβολή στο Ε.Κ.Π.Α. και στις Γραμματείες των επιμέρους Τμημάτων του των ακριβών στοιχείων μετεγγραφόμενων από άλλα Α.Ε.Ι. βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, προκύπτει πλέον μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση του τελικού αριθμού εγγραφόμενων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χαρακτηριστικά, σε Σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, υπολογίζεται ήδη ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα διπλασιασμό του αρχικού αριθμού εισακτέων. Παρόμοια στοιχεία ισχύουν και γι' άλλες Σχολές και Τμήματα. Όμως αναμένεται και παραπέρα αύξηση με άλλες ευνοϊκές διατάξεις και με τις κατατακτήριες εξετάσεις, ώστε ο τελικός αριθμός των προστιθέμενων στους κανονικούς εισακτέους φοιτητών να προβλέπεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, προειδοποίησε ότι μπορεί και να χάσουν το εξάμηνο όσοι μεταγράφηκαν στο ΕΚΠΑ.
 
«Εμείς, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καλούμαστε σήμερα να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι. Για να σας το κάνω λιανά: η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Άλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι' αυτούς και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές, ούτε καθηγητές, ούτε διοικητικούς υπαλλήλους» είπε χαρακτηριστικά.
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Για το ίδιο θέμα
Φορτσάκης: Μπορεί και να χάσουν το εξάμηνο όσοι μεταγράφηκαν στο ΕΚΠΑ