Ηλεκτρονική Έκδοση

Φωτογράφισε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κατηγόρησε για υποκίνηση των καταλήψεων - Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Λοβέρδος:«Δεν ζητήσαμε παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις»

Νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αποφασίζουν οι σχολές για εισακτέους-μετεγγραφές

Τελευταία ενημέρωση:

Αντίθετος με τις κινητοποιήσεις των μαθητών δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ωστόσο κράτησε αποστάσεις από την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Παράλληλα καταδίκασε κομματική νεολαία για υποκίνηση σε καταλήψεις. Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην παιδεία. Την Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων.

Φωτογραφία: ΑΜΠΕ Φωτογραφία: ΑΜΠΕ Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σήμερα, δήλωσε πως «Δεν καλέσαμε εμείς την Εισαγγελία να παρέμβει» και πως το υπουργείο Παιδείας απλώς υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες. "Μπορεί να γίνει μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, ή τα Σάββατα, ή αντί των εκδρομών, όπως η πενταήμερη", είπε.

«Υπάρχει και το δίκιο της πολιτείας που δεν έχει χρήματα να διαθέσει» και «σε αυτή τη φάση της κρίσης, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι τα κενά τα λιγότερα δυνατά» τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως οι εισαγγελείς της χώρας έλαβαν εντολή να μεριμνήσουν για την κανονική λειτουργία των σχολείων, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη την Τρίτη. Η ανώτατη λειτουργός ζήτησε να αποτραπεί η απώλεια ωρών, ενώ υπενθύμισε παλαιότερη οδηγία για αυτόφωρη σύλληψη όσων προκαλούν καταστροφές στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας καταδίκασε την παρέμβαση «κομματικής νεολαίας η οποία ενθαρρύνει και υποκινεί τους μαθητές να προβούν σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις» .

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε τη στήριξή της στις μαθητικές κινητοποήσεις, τονίζοντας πως «ο αγώνας των μαθητών, πρέπει να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας». «Απέναντι στην τρομοκρατία και την κρατική καταστολή που απειλεί να φιμώσει τους φοιτητές, πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι η νεολαία αυτής της χώρας έχει βαρεθεί να της κλέβουν το μέλλον», ανέφερε μεταξύ η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν λύνουμε τα εκπαιδευτικά προβλήματα με αστυνομικούς και εισαγγελείς. Είναι λάθος ακόμη και να διαφωνεί κανείς με τον τρόπο που διαμαρτύρονται τα παιδιά, διότι δημιουργεί εντάσεις και δεν λύνει τα προβλήματα. Αυτό που πρέπει να κάνει ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση είναι να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» για τις καταλήψεις στα σχολεία.
 

Ο κ. Κοτσυφάκης ερωτηθείς για την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία υποστηρίζεται η συγκεκριμένη κινητοποίηση των μαθητών, είπε ότι δεν θα πάρει θέση. «Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία ούτε να πω "παιδιά, κάντε καταλήψεις", ούτε "παιδιά, μην κάνετε". Η εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, δεν είναι κακό να κινητοποιούνται για τα προβλήματα, διότι είναι και μια άσκηση (για τους μαθητές) για να τους προετοιμάζει να γίνουν καλοί πολίτες, ενεργοί πολίτες. Από εκεί και πέρα, η μορφή κινητοποιήσεων που θα επιλέξουν τα παιδιά είναι δικό τους θέμα και δεν θα τους την πούμε εμείς».
 
Τουλάχιστον 500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα,ενώ μαθητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη τη χώρα. Συλλήψεις μαθητών στη Λαμία, καταγγελίες για ξυλοδαρμό μαθητών από την αστυνομία στον Χολαργό.  
 
Οι μαθητές ζητούν εκπαιδευτικούς και βιβλία, αντιδρούν στο νέο Λύκειο, στις αλλαγές στην εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων.
 
Καταλήψεις σε πάνω από 500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, προσαγωγές και συλλήψεις μαθητών καταγγέλλονται από γονείς. 

newsroom enet

 

Λοβέρδος: Οι σχολές θα αποφασίζουν για εισακτέους – μετεγγραφές

Την πρόταση για μεταφορά της αρμοδιότητας για εισακτέους στις σχολές αλλά και τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως είπε, κατά την εισήγησή του, «ξεκινάει ο διάλογος την επόμενη εβδομάδα».

Όσον αφορά στις μετεγγραφές ο υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει πράγματι το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των κεντρικών πανεπιστημίων. Αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της φτώχειας. Μεγάλος αριθμός οικογενειών δεν έχει χρήματα. Λέτε σε όλους αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους στη Βουλγαρία; Έτσι θα βρείτε την κοινωνία απέναντι».

Ως προς τον αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και της πρότασής του να περάσει η αρμοδιότητα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα είπε ότι «αφού υπάρχει παλαιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ ότι πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, θα καταθέσουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Θα περάσει λοιπόν ο αριθμός εκεί και ας αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και τα προβλήματα που θα έχουν από τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις».

Αναφορικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο οδικός χάρτης του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο δημοτικό σχολείο, όπως την παρουσίασε ο Ανδρ. Λοβέρδος, προβλέπει λιγότερη ύλη σε πρώτη φάση και συμπύκνωση στη δεύτερη, με τη συγγραφή νέων βιβλίων. Η πρόταση του υπουργείου θα κατατεθεί αναλυτικά στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα συνεδριάσει εντός του Νοεμβρίου. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος τον Ιανουάριο, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Επίσης έκανε λόγο για ελάφρυνση της εξεταστέας ύλης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Στόχος μας είναι η παιδεία και όχι η συσσώρευση τεράστιας ύλης, η οποία εξωθεί τα παιδιά στην παπαγαλία και τα φροντιστήρια. Σήμερα, η προσφυγή στα φροντιστήρια δικαιολογείται από τα προβλήματα και την πολλή, μη χρήσιμη ύλη. Αν αυτά λυθούν, τότε τα φροντιστήρια θα αποτελούν την ανταγωνιστική εμμονή των γονέων και, μοιραία, θα καμφθούν ως ακριβή αλλά και περιττή πρακτική» τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Λοβέρδος:«Δεν ζητήσαμε παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κινητοποιήσεις
Σχολεία
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
Υπουργείο Παιδείας
Για το ίδιο θέμα
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο