Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 30.000 ευρώ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπό προθεσμίαν τα βιομετρικά μάτια της Εθνικής

Δοκιμαστικά και για ένα χρόνο επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τη λειτουργία μόνον σε 152 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας του νέου συστήματος ασφαλείας, με το οποίο επεξεργάζεται φωτογραφικά και βιομετρικά δεδομένα των πελατών της, ενώ της επιβάλλει πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ διότι εγκατέστησε παράνομα το σύστημα χωρίς προηγουμένως να την ενημερώσει.

Η τράπεζα υποστηρίζει πως από τότε που έχει εγκατασταθεί το σύστημα δεν έχει σημειωθεί καμία ληστεία Η τράπεζα υποστηρίζει πως από τότε που έχει εγκατασταθεί το σύστημα δεν έχει σημειωθεί καμία ληστεία Η Αρχή κινητοποιήθηκε ύστερα από τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών για σταδιακή εφαρμογή στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας του συστήματος που περιλαμβάνει καμπίνες ασφαλείας για την είσοδο και την έξοδο των πελατών της, έγχρωμη κάμερα που φωτογραφίζει ψηφιακά τους εισερχομένους και κουμπιά χειρισμού της πόρτας με αντίστοιχες φωτεινές ενδείξεις και ηχητικές οδηγίες. Το σύστημα χρησιμοποιεί λογισμικό που πραγματοποιεί ελέγχους βασισμένους στα χαρακτηριστικά της γεωμετρίας του ανθρώπινου προσώπου (απόσταση ματιών, παρουσία μύτης, μέγεθος κεφαλής κ.λπ.), τα οποία συγκρίνονται με σύνολα πρότυπων χαρακτηριστικών που είναι αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων του.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τράπεζας, με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναγνώριση των εισερχομένων καθώς αποθηκεύεται μια καθαρή εικόνα του προσώπου τους, κάτι που δεν είναι εφικτό με τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, ενώ αποκλείεται η είσοδος ατόμων με καλυμμένα ή αλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής των νέων μέτρων, τους τελευταίους μήνες του 2008, δεν έχει σημειωθεί καμία ληστεία σε κατάστημα που έχει εγκατασταθεί το σύστημα.

Η Αρχή επιφυλάχθηκε να αποφανθεί οριστικά για τη νομιμότητα της επεξεργασίας των στοιχείων μετά την πάροδο ενός χρόνου, διότι δεν υπάρχουν συγκριτικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα των διάφορων συστημάτων θυρών ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαμορφώσει ασφαλή κρίση. Στο διάστημα αυτό η Εθνική οφείλει να αποδείξει ότι πράγματι το συγκεκριμένο σύστημα συμβάλλει στην αποτροπή εγκληματικών ενεργειών. Παράλληλα, η Αρχή με την υπ' αριθμ. 45/2009 απόφασή της:

n Επιτρέπει για ένα χρόνο τη συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος μόνο στα 152 καταστήματα της Εθνικής στα οποία έχει ήδη εγκατασταθεί, ενώ για τα υπόλοιπα επιτρέπει την εγκατάσταση διπλών θυρών ασφαλείας (με ή χωρίς φωτογράφιση των εισερχομένων), αλλά απαγορεύει την παράλληλη λειτουργία συστήματος επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων (της γεωμετρίας του προσώπου).

* Επιτρέπει την τήρηση των φωτογραφικών δεδομένων που συλλέγονται για χρονικό διάστημα 24 ωρών από τη λήψη τους και όχι για 7 ημέρες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του 24ώρου τελεστεί αξιόποινη πράξη, το φωτογραφικό υλικό διατηρείται για τις ανάγκες της ποινικής δίωξης.

* Επιβάλλει στην τράπεζα χρηματική κύρωση 30.000 ευρώ λόγω της σοβαρότητας της παράβασης, αφού η Εθνική γνωστοποίησε καθυστερημένα στην Αρχή ότι έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα και μόνον όταν διενεργήθηκε έλεγχος, τον Αύγουστο του 2008.

* Υποχρεώνει την τράπεζα να ενημερώσει τους πελάτες της ότι το σύστημα δεν επαληθεύει την ταυτότητα των εισερχομένων μέσω της αναγνώρισης της ίριδας οφθαλμού, αλλά επεξεργάζεται τα χαρακτηριστικά της γεωμετρίας του προσώπου, με σκοπό την απαγόρευση εισόδου σε όσους φορούν γυαλιά, καπέλο, μάσκα, κράνος, κασκόλ κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Τράπεζα
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα