Έντυπη Έκδοση

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: «ΚΛΕΙΔΙ» Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΛΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Θερινή ...σταυροφορία

Ποινές σε βαθμό κακουργήματος για τους δουλέμπορους και οργάνωση παλιών στρατοπέδων ως κέντρων υποδοχής για τους λαθρομετανάστες μέχρι να απελαθούν ή να επαναπροωθηθούν οι περισσότεροι από αυτούς, ήταν τα βασικά μέτρα που ενέκρινε χθες η κυβερνητική επιτροπή εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και υπό το κράτος των κυνικών πιέσεων που δέχεται από τον ΛΑΟΣ για θέματα δημόσιας ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο και το σχέδιο εκκαθαρίσεων που ήδη εφαρμόζεται, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε με νόημα ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει», αφού προηγουμένως είχε τονίσει ότι «αποφασίστηκε η οργάνωση Κέντρων Υποδοχής όπου όλοι οι μη νόμιμοι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται θα φιλοξενούνται για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας. Μέχρι σήμερα, ο ανώτατος χρόνος φιλοξενίας σ' αυτά τα κέντρα ήταν 3 μήνες. Θα υπάρξει πρόβλεψη, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία, ο χρόνος να επιμηκυνθεί μέχρι 12 μήνες».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο όριο για διακρίβωση στοιχείων και διεκπεραίωση νόμιμων αιτημάτων των μη νόμιμων μεταναστών θα είναι ένας χρόνος ουσιαστικής κράτησης μέχρι τη νομιμοποίηση για ελαχίστους και την απέλαση ή επαναπροώθηση για τους περισσότερους.

Για να υλοποιηθούν όμως οι επίσημες μαζικές επαναπροωθήσεις πρέπει η σύνοδος κορυφής να πάρει αποφάσεις σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, άλλως τα στρατόπεδα θα γεμίσουν σε τρεις μήνες. Αυτοί οι χώροι έχουν προεπιλεγεί σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας και υποτίθεται ότι έχουν τη δυνατότητα ικανοποίησης στοιχειωδών αναγκών των μεταναστών.

Βασική μέριμνα του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου ήταν να αποσυνδέσει τη σύγκλιση της κυβερνητικής από το εκλογικό αποτέλεσμα και να τονίσει ότι από το 2005 και εντεύθεν η κυβέρνησή του παλεύει να υιοθετηθεί η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο, βάσει του οποίου θα δρομολογούνται οι όποιες επιχειρησιακές εξελίξεις. «Η αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και η καταπολέμηση των δουλεμπόρων είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το κάνει η καθεμιά χώρα χωριστά, αλλά είναι χρέος κοινής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πείστηκε και έχει καταλήξει στα συμπεράσματά της» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, που προσπάθησε να εξισορροπήσει την κατάσταση σχετικά με τους νόμιμους μετανάστες λέγοντας: «Συζητήσαμε επίσης επιμέρους μέτρα, όπως τη μεταφορά του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας, η οποία θα προωθηθεί μέσα στο καλοκαίρι, σε χώρους που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, θα προωθηθεί η δημιουργία του τζαμιού από τη μια πλευρά και του μουσουλμανικού νεκροταφείου του Σχιστού.

Για όλα αυτά τα θέματα δημιουργείται μια συντονιστική επιτροπή, σε πολιτικό επίπεδο, από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία και θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής όλων αυτών των αποφάσεων και της αποτίμησης της πορείας στο χρονικό διάστημα το οποίο έχουμε τάξει». Σε ό,τι αφορά την επικείμενη σύνοδο κορυφής «Εμείς θα θέσουμε τα δύο αυτά θέματα: Δηλαδή, συμφωνίες επανεισδοχής, τήρηση των συμφωνιών επανεισδοχής, ιδίως από την πλευρά της Τουρκίας, μέσα από την ενταξιακή της πορεία, και ενίσχυση της FRONTEX», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πάντως, χωρίς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα, θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έκανε έγγραφο αίτημα στον Τσέχο πρόεδρο, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Οι εντυπωσιακοί σχεδιασμοί, που ώς ένα βαθμό δημιουργούν ανατριχίλα, δεν θα προχωρήσουν και θα ανακυκλωθούν τα γνώριμα αδιέξοδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Για το ίδιο θέμα
Χθες ανακοινώθηκαν τα μέτρα, σήμερα ο διάλογος
Καραμανλής: Πιέστε την Αγκυρα
«Θα πρέπει συντεταγμένα η Πολιτεία να φροντίσει για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών»
«Η κυβέρνηση να απελευθερώσει την έξοδο στους χιλιάδες μετανάστες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης»
Εκδηλώσεις
8 προτάσεις από ΠΑΣΟΚ
Βγήκαν το βράδυ οι... σκούπες
Η ταυτότητα των μεταναστών
Η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή στο Αιγαίο
«Το έχουμε λύσει το πρόβλημα» έλεγε το 2007 η Ν.Δημοκρατία
«Η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα. Προσπαθεί να το μετακυλήσει επικοινωνιακά για μετά τις εκλογές»