Έντυπη Έκδοση

Εισαγγελέα και Συνήγορο Περιβάλλοντος ζητεί ο νομικός κόσμος

Τη θεσμοθέτηση εισαγγελέα Περιβάλλοντος, αλλά και τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής Συνηγόρου του Περιβάλλοντος, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, ζητούν από την κυβέρνηση δικαστές και δικηγόροι.

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, καυτηρίασε την πρακτική της διοίκησης να περνά μέσω νόμων διοικητικές πράξεις για να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμπορικό κέντρο «Mall» στον Βοτανικό, ενώ δριμεία κριτική ασκήθηκε και για την άρνηση των κρατικών στελεχών να εκτελούν δικαστικές αποφάσεις λόγω πολιτικού κόστους.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός και οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χθες, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μόνιμης άτυπης επιτροπής για το περιβάλλον, η οποία θα συνέρχεται μία φορά τον μήνα και θα επισημαίνει κρίσιμα ζητήματα, προτείνοντας ταυτόχρονα και λύσεις προς τα αρμόδια υπουργεία.

Για τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Σωτ. Μπάγια, είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση με νομοθετική ρύθμιση ειδικού εισαγγελέα Περιβάλλοντος που θα εποπτεύει την εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας και της εκτέλεσης των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις, όπως κατεδαφίσεις κτισμάτων, απελευθέρωση αιγιαλών, διακοπή λειτουργίας ρυπογόνων επιχειρήσεων κ.λπ. «Αφού το κράτος φαίνεται ότι δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της εκτέλεσης των κυρώσεων, ας το αναλάβει ο εισαγγελέας», τόνισε ο κ. Μπάγιας.

Την παλαιότερη πρόταση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για καθιέρωση του Συνηγόρου του Περιβάλλοντος επανέφερε ο πρόεδρός της, Χαρ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι «ο αγώνας της οικονομίας έναντι της οικολογίας είναι άνισος και παράδοξος» και ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας.

Η εισήγηση της προέδρου της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Θεοφιλοπούλου, επικεντρώθηκε στο μείζον πρόβλημα της μη συμμόρφωσης της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον. Κατά την άποψή της, μόνη η επιβολή προστίμων δεν είναι επαρκές μέτρο.

Τον έντονο προβληματισμό του για «την κατάσταση που, αντί να βελτιώνεται, συνεχώς επιδεινώνεται», εξέφρασε ο κ. Παξινός, ο οποίος για άλλη μία φορά ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως να ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον, να ιδρυθεί ενιαία υπηρεσία κατεδάφισης, να κατεδαφίζονται άμεσα όλα τα αυθαίρετα, να δημεύονται τα μηχανήματα των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία