Ηλεκτρονική Έκδοση

Με υπερπτήσεις -το πρωί και το απόγευμα- και παρεμβάσεις στη FRONTEX

Εντείνονται οι τουρκικές προκλησεις στο Αιγαίο

Με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους, αλλά και παρεμβάσεις στη διεθνή δύναμη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, FRONTEX, έκανε σήμερα η Τουρκία αισθητή την παρουσία της στο Αιγαίο.

Γύρω στις έξι το πρωί, ένα σλοβακικό αεροσκάφος, που περιπολούσε μεταξύ Σάμου και Κω, δέχτηκε προτροπή από χειριστή τουρκικού ραντάρ να απομακρυνθεί από την περιοχή, καθώς σύμφωνα με τους Τούρκους είχε εισέλθει στον εθνικό εναέριο χώρο τους. Το πλήρωμα του αεροσκάφους της FRONTEX τους αγνόησε. Ακολούθησε και δεύτερη προτροπή, η οποία επίσης αγνοήθηκε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρά σε ανάλογη ενέργεια, καθώς αποτελεί τακτική, τους τελευταίους μήνες, η ενημέρωση όσων πετούν εκεί, ότι βρίσκονται σε τουρκικό εναέριο χώρο. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί με ελληνικό ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο είχε προειδοποιηθεί από την τουρκική πλευρά ότι θα αναχαιτιστεί εάν δεν αποχωρήσει από την περιοχή.

Και υπερπτήσεις

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Τα αεροσκάφη πέταξαν πρώτα πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 500 μέτρων και στη συνέχεια πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 175 μέτρων.

Και οι υπερπτήσεις αποτελούν πλέον πάγια τακτική της τουρκικής αεροπορίας και τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα,νέος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών, που αποτελείτο από τέσσερα μαχητικά F-4 και τέσσερα F-16, εισήλθε στο FIR Αθηνών, νοτίως της Σάμου. Πέντε λεπτά αργότερα, δύο F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στους Φούρνους, σε ύψος 7.000 ποδών (περίπου 600 μέτρων). Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR της Αθήνας, βορείως της Σάμου, 20 λεπτά αργότερα.

Από το αρχείο του enet.gr και της "Ε":

Κρίση σε νησί με 9 γράμματα

Προ παντός, χαμηλοί τόνοι

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις