Έντυπη Έκδοση

Κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία

Τις κλήσεις στους παραβάτες - ιδιώτες θα κόβει η δημοτική αστυνομία σε όσους δεν συμμορφωθούν από 1ης Ιουλίου στα αντικαπνιστικά μέτρα του υπουργείου Υγείας και επιμείνουν να καπνίζουν εκεί όπου απαγορεύεται.

Οι κλήσεις αυτές θα είναι ίδιες με αυτές που μοιράζει η δημοτική αστυνομία για παράνομη στάθμευση, μόνο που η πληρωμή του παράνομου καπνίσματος θα γίνεται πιο άμεσα και θα είναι πιο ακριβή (μέχρι 500 ευρώ), έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των πιο βαριών παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων που αφορούν την κατανάλωση προϊόντων καπνού σε χώρους που εμπίπτουν στην απαγόρευση του καπνίσματος είναι ο Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του ΣΕΥΥΠ (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας). Αρχικά θα τη συνδράμουν οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, ενώ μελλοντικά μπορεί να καθοριστούν κι άλλες αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τον νόμο, «σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας ιδιωτικού χώρου ή καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που επιτρέπει ή ανέχεται την παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς και σε όποιον πωλεί προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή επιτρέπει την κατανάλωση προϊόντων καπνού σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι», όπως προαναφέρθηκε, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση «υποτροπής», όπως αναφέρει ο νόμος, επιβάλλεται πρόστιμο έως 2.000 ευρώ, σε περίπτωση τρίτης παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ την τέταρτη φορά θα ανακαλείται προσωρινά ή οριστικά η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.

Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιθεωρητές Υγείας στο νέο τους έργο; «Στόχος είναι να καταφέρουμε να σβήσουμε τα τσιγάρα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αναπτύσσονται σταδιακά. Οπωσδήποτε όπου σημειώνονται παραβάσεις, θα κόβονται πρόστιμα» μας είπε ο Πατρ. Αδαμίδης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Ενα πακέτο γεμάτο απαγορεύσεις