Έντυπη Έκδοση

Με σήματα καπνού οι... οδηγίες

Τα τσιγάρα σβήνουν. Τα παράθυρα καπνού που ανοίγει ο νόμος κρατά κλειστά ο υπουργός Υγείας.

Ετσι μέχρι να αποκαλύψει στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τις ειδικές προδιαγραφές των καπνιστηρίων, αλλά και στα μικρότερου εμβαδού μαγαζιά που θα επιλέξουν να δέχονται μόνο καπνίζοντες τις προδιαγραφές των ειδικών εξαερισμών, δεν θα καπνίζει κανείς.

Η υπουργική απόφαση που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος δημοσιεύθηκε χθες στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Δεν δημοσιεύθηκαν ωστόσο οι προδιαγραφές των καπνιστηρίων, χωρίς τις οποίες κανένα και πουθενά δεν είναι νόμιμο.

«Το ζήτημα είναι ότι το κάπνισμα απαγορεύεται. Δεν είναι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί με τις εξαιρέσεις. Αύριο, μεθαύριο, σε κανένα εικοσαήμερο η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ, θα δημοσιοποιήσουν τις προδιαγραφές για τους χώρους καπνιζόντων», είπε στην «Ε» ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας. Μέχρι τότε, λοιπόν, ισχύει η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος, η «μικρή επανάσταση» σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι η «πιο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει ποτέ η ελληνική πολιτεία», «η πιο σημαντική κληρονομιά που έχει αφήσει ποτέ κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία». Ούτε λόγος για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων ή την εξαφάνιση των ράντζων και των φακελακίων.

«Σε ένα νόμο που εισάγει μία εξαιρετικά καινοτόμα, ριζοσπαστική και αναγκαία μεταρρύθμιση, αυτή της απαγόρευσης του καπνίσματος, θα ασχοληθούμε με τις εξαιρέσεις;», αναρωτήθηκε ο νομικός σύμβουλος του υπουργού.

Κι αν δεν είναι μικρή η επανάσταση και είναι μεγάλη; Κι αν γίνει από τους ανά την Ελλάδα καπνιστές που θα πάθουν στερητικό από αύριο;

Από τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία ειδικών χώρων για τους καπνιστές εργαζόμενους στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή τους καπνιστές πελάτες των μεγάλων ή μικρών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα κ.ο.κ.), γιατί δεν έφτασαν οι οδηγίες με τις ειδικές προδιαγραφές των χώρων καπνιζόντων στους ενδιαφερόμενους εγκαίρως ώστε να έχουν δημιουργηθεί πριν ξεκινήσει να ισχύει ο νόμος;

«Ο κανόνας είναι ότι το κάπνισμα απαγορεύεται. Οι εξαιρέσεις θα πρέπει να περιμένουν», μας είπε ο Πολ. Αδαμίδης.

Οι καπνιστές -ένας στους δύο Ελληνες- θα πρέπει να περιμένουν.

Δεκαπέντε με είκοσι μέρες επομένως για να βγουν οι οδηγίες με τις προδιαγραφές, 5-10 μέρες για να για να υποβληθούν οι αιτήσεις, οι σχετικές μελέτες των χώρων, οι κατόψεις, τα τοπογραφικά των καταστημάτων, 10-20 μέρες για να δημιουργηθούν οι ειδικοί χώροι...

«Οι εξαιρέσεις οπωσδήποτε θα πρέπει να τηρούν τις προϋποθέσεις. Κάθε ειδικός χώρος καπνιζόντων σε κατάστημα ή εργασιακό χώρο χρειάζεται να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις του νόμου. Ωστόσο δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης της εφαρμογής του νόμου για να ετοιμαστούν τα καπνιστήρια», τονίζει ο Πολ. Αδαμίδης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Ενα πακέτο γεμάτο απαγορεύσεις