Έντυπη Έκδοση

ΚΑΠΝΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ: ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ - ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Εγκύκλιος... τσιγαρόχαρτο

Στα δύσκολα χρόνια της καπνοαπαγόρευσης δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα. Η επίσημη-πρώτη του μέτρου βρίσκει τις δημόσιες υπηρεσίες «ανοχύρωτες», χωρίς τους ειδικούς χώρους που θα στεγάσουν το κολασμένο πάθος των υπαλλήλων-καπνιστών.

Ετσι όσοι δεν αντέξουν το οκτάωρο της απεξάρτησης, θα συνωστίζονται στο γραφείο του προϊσταμένου κι όπως τότε στο σχολείο θα παρακαλούν: κύριε, κύριε να πάω έξω;... Πόσες φορές όμως μπορεί να πάει «έξω» ένας υπάλληλος. Πού θα βρίσκεται η Γη της Επαγγελίας και του καπνίσματος; Στα περισσότερα υπουργεία, στην... είσοδο ή στον διάδρομο του ορόφου, έξω από το καφενείο ή στο πεζοδρόμιο του κτιρίου ή, τέλος, μυστικά και χαλαρά στην τουαλέτα; Γιατί από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού μπορεί να γλιτώσουμε κάποτε, από το αλαλούμ και τον παραλογισμό του Δημοσίου πότε.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε στις 3 Ιουνίου βάζει πρόστιμο στους θεριακλήδες υπαλλήλους έως και 500 ευρώ, μιλούσε όμως για απόφαση του υπουργείου Υγείας που θα καθόριζε τους χώρους καπνιζόντων. Η απόφαση βγήκε μόλις χθες, χώροι καπνιζόντων δεν υπάρχουν και ο Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του μη χρειαστούμε πιστοποιητικό από υπάλληλο που έχει βγει έξω για τσιγάρο...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ, νομάρχης Πειραιά

«Υπέρ, αλλά όχι πρόστιμα»

Δεν έχει γίνει καλή προετοιμασία για να ισχύσει σωστά η απαγόρευση. Ολα είναι στον αέρα. Προσωπικά είμαι υπέρ του μέτρου. Οχι όμως με επιβολή και πρόστιμα. Πρέπει να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να καταλάβουν ότι είναι ένα μέτρο που θα τους ωφελήσει. Εμείς έχουμε ενημερώσει με εγκύκλιο όλες τις υπηρεσίες και αρχίζουμε ενημερωτική καμπάνια με φυλλάδια που θα μοιραστούν σήμερα στο προσωπικό.

Ειδικούς χώρους δεν έχουμε φτιάξει, ούτε χρήματα έχουμε να διαθέσουμε γι' αυτόν τον σκοπό. Η Νομαρχία διαθέτει 14 κτίρια. Θα πρέπει ξαφνικά εγώ να φτιάξω 14 χώρους καπνίσματος· με τι χρήματα; Θα έπρεπε οι διευθυντές του υπουργείου Υγείας να έχουν βρεθεί με ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιδημάρχους, νομάρχες κ.τ.λ. να έχουν συνεργαστεί. Αφήστε που αυτά τα πράγματα δεν γίνονται καλοκαίρι. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα δίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα λειτουργήσει σαν περίοδος προσαρμογής.

Προς το παρόν όποιος υπάλληλος θέλει να καπνίσει θα πρέπει να βγαίνει εκτός κτιρίου, χρησιμοποιώντας βέβαια αυτή τη δυνατότητα με κάποια φειδώ. Οι διευθυντές της Νομαρχίας μού είπαν επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν εκείνους που θα αψηφήσουν την απαγόρευση και θα καπνίζουν, μου ξεκαθάρισαν σήμερα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό. Αν, όμως, εγώ έχω καταγγελία για κάποιον υπάλληλο ότι κάπνισε, είμαι υποχρεωμένος να του επιβάλω το πρόστιμο.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

«Εστειλαν μόνο εγκύκλιο»

Σε επίπεδο ενεργειών δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ούτε για να φτιαχτούν ενδεδειγμένοι χώροι καπνιζόντων στις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε για να ενημερωθούν κατάλληλα οι εργαζόμενοι.

Εστειλε το υπουργείο μια εγκύκλιο κι αυτό ήταν όλο... Ομως με μια εγκύκλιο δεν λύνονται τέτοια ζητήματα και πολύ φοβάμαι μήπως με τα Πειθαρχικά και τα πρόστιμα οδηγηθούμε σε ακρότητες, ρατσισμούς και κυνήγι μαγισσών. Πρέπει να δημιουργηθεί μια αντικαπνιστική κουλτούρα κι όχι να επιβάλλονται μέτρα με αυτόν τον τρόπο.

Διότι με αυτού του είδους την εφαρμογή υπονομεύονται τα ίδια τα μέτρα, για να μην πω γελοιοποιούνται. Φοβάμαι ότι στις υπηρεσίες θα υπάρξουν προστριβές με έντονες διαστάσεις, διότι εκείνος που είναι εθισμένος και θέλει να καπνίσει, τι θα πει, πάω έξω για τσιγάρο; Πόσες φορές στο οκτάωρό του θα μπορεί να βγαίνει έξω και για πόση ώρα; Καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται τεράστια ζητήματα στην καθημερινότητα των υπηρεσιών και υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να δημιουργηθεί ένα νοσηρό κλίμα.

Εμάς ως ΑΔΕΔΥ δεν μας «ενόχλησε» κανείς. Ο,τι γίνεται προχωράει χωρίς την εμπλοκή των εργαζομένων ή των οργανώσεών τους. Προσωπικά, παρ' όλο που είμαι καπνιστής, είμαι υπέρ των νέων μέτρων.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Προϊστάμενοι χωροφύλακες;»

Δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία στους δήμους. Ούτε καν έχει αναρτηθεί πινακίδα που να ενημερώνει ότι το κάπνισμα απαγορεύεται. Πολύ περισσότερο δεν έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι για τους καπνίζοντες, απ' ό,τι ξέρω, πουθενά. Ετσι ένα μέτρο που είναι σωστό εφαρμόζεται με λάθος τρόπο. Ποιος θα εφαρμόσει τον νόμο, θα γίνουν οι προϊστάμενοι χωροφύλακες να βλέπουν ποιος καπνίζει; Με όλα αυτά το μέτρο απαξιώνεται παρ' όλο που είναι σωστό. Χρειάζονται πρώτα απ' όλα παιδεία και ενημέρωση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος της ΓΣΕΕ

«Απίστευτη προχειρότητα»

Το μέτρο εφαρμόζεται με απίστευτη προχειρότητα. Δεν έχει ληφθεί πρόνοια για τους εργαζόμενους που καπνίζουν και θα βρίσκονται στους χώρους εργασίας οκτώ ώρες. Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω για να καπνίσουν, αυτή η τακτική οδηγεί ουσιαστικά στο να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Εμείς ως ΓΣΕΕ είμαστε υπέρ, και μάλιστα έχουμε υπογράψει από το 2001 μνημόνια με την πολιτεία. Αυτή τη φορά, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούμε ορισμένες επιχειρήσεις ευρύτερα δημόσιου τομέα, δεν μας απηύθυνε κανείς τον λόγο. Οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουν το πλαίσιο και να διευκολυνθούν στην προσπάθειά τους, δεν ωφελεί να τους επιβάλλονται με αυτές τις μεθόδους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Ενα πακέτο γεμάτο απαγορεύσεις