Έντυπη Έκδοση

Νέα αυστηρά μέτρα προτείνει η Κομισιόν

* Πρωτιά στην απαγόρευση για Μ. Βρετανία - Ιρλανδία

Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος πρόωρου θανάτου και η Κομισιόν εξακολουθεί να προτείνει νέα αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος.

Χθες υιοθέτησε πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών για σύσταση στα κράτη-μέλη να θεσπίσουν νομοθετικές διατάξεις μέχρι το 2012 σχετικά με την προστασία των πολιτών, που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που δημοσιεύει η Κομισιόν: 75.000 ενήλικοι (οι 19.000 μη καπνιστές) στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους το 2002. Οι 72.000 από καπνούς του τσιγάρου στο σπίτι και οι 7.300 στο χώρο εργασίας τους.

Σήμερα η απαγόρευση του καπνίσματος με νομοθετικές διατάξεις ισχύει σε δέκα χώρες-μέλη της Ε. Ενωσης. Η αυστηρότερη απαγόρευση υπάρχει σε Μ. Βρετανία και Ιρλανδία, όπου ισχύει παντελώς σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, στα δημόσια μεταφορικά μέσα και στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, και η Ελλάδα, που απαγορεύει το κάπνισμα από σήμερα, αλλά με περιορισμένη αυστηρότητα, θα χρειαστεί να συμπληρώσει την απαγόρευση με τα μέτρα που θα προβλέπονται στη σύσταση.

Με την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση, τα κράτη-μέλη προβλέπεται να δραστηριοποιηθούν σε τρεις τομείς:

*Να εξασφαλίσουν με νομοθετικές διατάξεις πλήρη προστασία στους πολίτες από τον καπνό του τσιγάρου, σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε δημόσια μεταφορικά μέσα, σε χώρους εργασίας. Σύμφωνα με το άρθρο 8 της σύμβασης-πλαισίου για τον αγώνα κατά του καπνίσματος, οι νομοθετικές διατάξεις πρέπει να ισχύσουν μέσα σε τρία χρόνια από την έκδοση της σύστασης.

*Να ενισχυθούν οι νομοθετικές διατάξεις της απαγόρευσης με συνοδευτικά μέτρα, όπως για την προστασία των παιδιών και την προσπάθεια «στο κόψιμο» του τσιγάρου. Να συνεχιστούν οι εικονογραφικές προειδοποιήσεις στις συσκευασίες καπνού.

*Να ενισχυθεί η κοινοτική συνεργασία με δίκτυα εθνικών σημείων επαφής για τον αντικαπνικό αγώνα.

Το Ευρωβαρόμετρο συνηγορεί για τα νέα αντικαπνικά μέτρα: Το 84% από τους κοινοτικούς πολίτες είναι υπέρ της απαγόρευσης του τσιγάρου στα γραφεία και σε κλειστούς χώρους εργασίας. Το 77% υπέρ της απαγόρευσης στα εστιατόρια. Το 61% υπέρ της απαγόρευσης στα μπαρ. Και η επίτροπος για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου αξιοποιεί τις δημοσκοπήσεις: «Πιστεύω ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προστατεύεται από τον καπνό του τσιγάρου. Το προσπαθούμε και πιστεύω ότι την προσπάθειά μας υποστηρίζει ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Θα συνεργαστούμε με όλα τα κράτη-μέλη για να φέρουμε την προσπάθειά μας σε αίσιο πέρας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Ιρλανδία
Για το ίδιο θέμα
Ενα πακέτο γεμάτο απαγορεύσεις