Έντυπη Έκδοση

ΗΠΑ: ΧΑΘΗΚΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΣΕ ΥΓΕΙΑ

«Ανθυγιεινό» το μέτρο για τους εργαζόμενους

Λιγότερα καρδιακά επεισόδια, λιγότερους καπνιστές και όχι σημαντική επίδραση στις οικονομικές δραστηριότητες και την απασχόληση σε ρεστοράν και μπαρ έδειξαν οι έρευνες που έγιναν μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στην πόλη.

Η απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ ισχύει μέχρι σήμερα σε 37 Πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη η απαγόρευση ξεκίνησε επίσημα στις 30 Μαρτίου του 2003. Στην πρώτη επέτειο, το 2004, δημοσιεύτηκαν μια σειρά ερευνών που κατέδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι καρδιακές προσβολές μειώθηκαν κατά 8%, οι επιπτώσεις στους παθητικούς καπνιστές μειώθηκαν κατά 54%, ενώ άλλες ιατρικές έρευνες ανέφεραν ότι 240.000 Νεοϋορκέζοι είχαν μέχρι το 2008 σταματήσει το κάπνισμα εξαιτίας της απαγόρευσης.

Ομως τα ευρήματα των ερευνών το πρώτο διάστημα είχαν και αντικρουόμενα στοιχεία μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μια έρευνα που έγινε για λογιαριασμό των ιδιοκτητών μπαρ και ρεστοράν (New York Nightlife Association και Empire State Restaurant) ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση καπνίσματος έπληξε τους πρώτους μήνες την απασχόληση στα ρεστοράν και τα μπαρ. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία ανέφεραν ότι χάθηκαν 2.650 θέσεις εργασίας (το 1/3 των επιχειρήσεων μείωσε το προσωπικό), το οποίο μεταφράστηκε σε μια απώλεια της τάξης των 70 εκατ. δολαρίων.

Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου της Νέας Υόρκης αντέκρουσαν όμως αυτά τα στοιχεία υποστηρίζοντας ότι στον πρώτο χρόνο της απαγόρευσης σημειώθηκε μια αύξηση 8% στον τζίρο των εν λόγω επιχειρήσεων. Οι επικεφαλής των λόμπι που εργάζονται για τη χαλάρωση των περιορισμών υποστήριξαν ότι η απαγόρευση τους πρώτους 12 μήνες έπληξε κυρίως τα συνοικιακά μπαρ και όχι τις επιχειρήσεις στο Μανχάταν.

Η κατανάλωση μπίρας σε μπαρ και νάιτ-κλαμπ σημείωσε μεγάλη πτώση, αλλά η κίνηση στα ρεστοράν εμφάνισε μια άνοδο της τάξης του 18%.

Παράλληλη ερευνα του Δήμου της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2004 ανέδειξε ότι ρεστοράν και μπαρ σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους (1,4 εκ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2003), παρουσιάστηκε μια αύξηση στις θέσεις εργασίας (10.600), ενώ τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα μέσα στους χώρους μειώθηκαν έξι φορές.

Η έρευνα του δήμου κατηγορήθηκε ως «ελλιπής» γιατί, σύμφωνα με τους επικριτές της, δεν διαχώριζε τα μπαρ από τα ρεστοράν, αφού τα πρώτα υποφέρουν περισσότερο από την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι υπεύθυνοι του δήμου θεώρησαν ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός θα μείωνε την αξιοπιστία της έρευνας.

Τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, από την καθηγήτρια Υγιεινής Ελίζαμπεθ Κλάιν, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια σε οκτώ πόλεις και δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2009, κατέληξε ότι ακόμα και οι πιο αυστηροί νόμοι να εφαρμοστούν, θέσεις εργασίας σε ρεστοράν και μπαρ δεν θα χαθούν και συνολικά η απαγόρευση του καπνίσματος δεν πρόκειται να έχει οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, όπου και όταν εφαρμοστεί.

«Στο τέλος», αναφέρει η έρευνα, «δεν θα υπάρξει σημαντική οικονομική επίπτωση από οποιαδήποτε απαγορευτική πολιτική, κάτι που μας δίνει περισσότερη υποστήριξη στο να προωθήσουμε τις ευεργετικές πολιτικές στο χώρο της υγείας». Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι 1 στους 5 Αμερικανούς καπνίζει. Ας σημειωθεί ότι το Κέντρο για τον Ελεγχο των Ασθενειών σε έρευνά του το 2008, κατέγραψε μείωση του ποσοστού εκείνων που κάπνισαν τσιγάρα κατά 20%, η μεγαλύτερη μείωση από τη δεκαετία του '60, ποσοστό που αγγίζει τα επίπεδα που καταγράφτηκαν στατιστικά τη δεκαετία του '20.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Ενα πακέτο γεμάτο απαγορεύσεις