Ηλεκτρονική Έκδοση

Φοβικοί απέναντι στους μετανάστες, αλλά όχι ρατσιστές οι Έλληνες

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί άλλους μετανάστες, πιστεύει το 93% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής». Την ίδια όμως στιγμή, το 87% εμφανίζεται θετικό στο ενδεχόμενο οι μετανάστες να έχουν ίδιες παροχές σε εκπαίδευση και υγεία με τους Έλληνες.

Η έρευνα κοινής γνώμης δείχνει συντηρητική στροφή της κοινωνίας, καθώς έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός όσων αξιολογούν αρνητικά την παρουσία μεταναστών στη χώρα μας, φτάνοντας το 62%, όταν πέρυσι αυτή την άποψη είχε το 54%. Το 76% πιστεύει ότι η μετανάστευση έχει προκαλέσει αύξηση της εγκληματικότητας (71% το 2008) και το 52% συμφωνεί ότι μάλλον βλάπτει την οικονομία (47% πέρυσι).

Το γεγονός ότι το ζήτημα της μετανάστευσης έχει μπει για τα καλά στη δημόσια ατζέντα, αποτυπώνεται στις αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν όσοι μετείχαν στη δημοσκόπηση, ερωτηθέντες για το τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη "μετανάστευση". Έτσι, έχουν αυξηθεί τόσο εκείνοι που λένε ότι τους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, όσο και εκείνοι που τους προκαλεί θετικά. Η έμφαση που έχει δοθεί το τελευταίο διάστημα από τα πολιτικά κόμματα στη λαθρομετανάστευση, είχε το αποτέλεσμα το μυαλό του 5% των ερωτηθέντων να πηγαίνει εκεί, όταν πέρυσι, σχεδόν κανείς δεν έδινε αυτή την απάντηση.

Εξάλλου, το 56% συμφωνεί με τη μεταφορά των λαθρομεταναστών σε στρατόπεδα, με το 37% να διαφωνεί και το 3% να αδιαφορεί.

Η κοινή γνώμη ευαισθητοποιήθηκε όμως και για τις κακουχίες που περνούν οι μετανάστες. Ενώ το 2008 θεωρούσε κακές τις συνθήκες ζωής τους το 47%, φέτος αυτή την άποψη έχει το 65%.

Ενθαρρυντικό για τις σχέσεις των Ελλήνων με τους αλλοδαπούς και αλλόθρησκους συνανθρώπους μας είναι το γεγονός ότι παρέμεινε σταθερός ο αριθμός όσων ζητούν να μη νομιμοποιηθεί κανείς μετανάστης (στο 15%), αλλά και το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός όσων συμφωνούν με την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα. Πέρυσι ήταν το 52%, φέτος το 56%. Το 71% συμφωνεί με τη δημιουργία ισλαμικού νεκροταφείου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

6 σχόλια

1 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 12 έτη)
Τα συμπεράσματά μας όχι για το άρθρο ή για τα νούμερα της δημοσκόπησης, αλλά για την φύση της ίδιας της δημοσκόπησης η οποία είναι καρπός κέρδους ενός ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ (βλ.εταιρίες δημοσκόπησης) που αναλαμβάνουν να καταγράψουν θέματα ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΦΥΣΕΩΣ. Ολοκληρωτικός (ή καλύτερα καπιταλιστικός) φασισμός κύριοι. Πέντε μάγκες δημοσκόποι, εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και υποκαθιστούν τη δημόσια σφαίρα με δικαιολογία ένας άκριτο επιστημονισμό. Και χαράσσουν και πολιτική. Αχ αυτά τα νούμερα, τα λάγνα!
2 Ο/Η Ο/Η ίδιος Ανώνυμος έγραψε: (πριν 12 έτη)
Οι δημοσκοπήσεις στην νέα εποχή της "διάδρασης" (sic) ξεπέρασαν μέχρι και τον ρόλο των ΜΜΕ. Σε λίγο, ως άλλο reality, δεν θα έχουμε εκλογές αλλά δημοσκοπήσεις. Θεατές ακόμα και τον ίδιων των εαυτών μας. Άλλωστε το βάρος έχει μετατοπισθεί εδώ και καιρό από το υποκείμενο στο υπερκείμενο, τη δημόσια σφαίρα.
3 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 12 έτη)
1. Ποιά είναι αυτά τα "ιδιωτικά συμφέροντα" εξυπηρετούνται?
2. Γιατί "επιστημονισμός" και όχι επιστημονικότητα και γιατί είναι "άκριτος"?
3. Ποιές ακριβώς λάγνες σκέψεις σας προκάλεσαν τα νούμερα?

Μπορείτε να απαντήσετε σε αυτά ή απλά όταν εάν δεδομένο δεν σας αρέσει απλά αμφισβητείτε την ορθότητα του?
4 Ο/Η Ο/Η ίδιος Ανώνυμος έγραψε: (πριν 12 έτη)
Μ' αρέσουν τα bullets
1. Ιδιωτική εταιρία δημοσκόπησης = Ιδιωτικά συμφέροντα (Απλό)
2. Επιστημονικός: αυτός που αναφέρεται στην επιστήμη/ Επιστημονισμός: Η θεωρία κατά την οποία η επιστήμη οδηγεί στην πλήρη αλήθεια και επαρκεί σ' όλες τις ανάγκες της ανθρώπινης νοήσεως (βλ. ορισμός "Μείζων Ελληνικό Λεξικό")
Άκριτος: διότι δεν γίνεται ποτέ αναφορά στους όρους διεξαγωγής της δημοσκόπησης. Πολιτικούς, πολιτιστικούς, επιστημονικούς. Το ασφαλέστερο συμπέρασμα που μπορείς να βγάλεις από μια δημοσκόπηση αφορά το ποιόν του δημοσκόπου και του αναδημοσιευτή (παραγγελιοδόχου) παρά του ίδιου του περιεχομένου. Αλλά "άκριτος" κυρίως διότι ο επιστημονισμός, ως εργαλείο εννοιολόγησης του κόσμου, συνέτριψε κάθε έννοια "κριτικής ενέργειας/θέσης".
3. Το φιλήδονον του αριθμού το λάτρεψαν πολύ. Φορέας αλήθειας πίστεψαν πολλοί. Αλλά ο κόσμος δεν περιγράφεται με νούμερα αγαπητέ μου. Τα "νούμερα" ας κάτσουν σπίτια τους, να μετρηθούν, να νιώσουν ασφαλείς, άντε και να πολλαπλασιασθούν. Εμείς έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε... κοινωνική αλληλεγγύη ας πούμε!
5 Ο/Η άλλη Ανώνυμη έγραψε: (πριν 12 έτη)
Φίλε Ανώνυμε του τρίτου σχολίου, αν δεν μπορείς να καταλάβεις τις προφανείς απαντήσεις στα ερωτήματα σου, λυπούμεθα αλλά κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Πόσο μάλλον αν θεωρείς τις δημοσκοπήσεις "δεδομένα αναμφισβήτητης ορθότητας". Φυσικά και εξυπηρετούν συμφέροντα, και φυσικά η -όποια- επιστημονικότητά τους έγκειται στην δυνατότητά τους για παραπλάνηση και χειραγώγηση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μια δημοσκόπηση είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πεις ψέμματα.
6 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 12 έτη)
>> Ιδιωτική εταιρία δημοσκόπησης = Ιδιωτικά συμφέροντα (Απλό)

ΠΟΙΑ Ιδιωτικά συμφέροντα (Σύνθετο)

>>Αλλά "άκριτος" κυρίως διότι ο επιστημονισμός, ως εργαλείο εννοιολόγησης του κόσμου, συνέτριψε κάθε έννοια "κριτικής ενέργειας/θέσης".

Το αντίθετο θα έλεγα. Η γνωση της επικρατούσας άποψης με βάση ενα στατιστικό δείγμα μπορεί απλά να βοηθήσει την άσκηση πραγματικής κριτικής και σκέψεις και επικοδομητικό αντίλογο αντι για άρνηση των δεδομένων.

3. "κοινωνική αλληλεγγύη" ... ενδιαφέρον. Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχει δηλαδή σχέση με νούμερα? Οι πολλοί (νουμερο ...) υποστηρίζουν τους ίσως λίγους (νουμερο) και είναι αλληλέγκυοι?

4. "ο κόσμος δεν περιγράφεται με νούμερα¨Αυτό μου θυμίζει τον μακαρίτη τον Χριστοδουλο Παρασκευαίδη. Απλά αυτο΄ς έλεγε ότι αντικαταστήσαμε τον Θεό με την Επιστήμη στην Αναγέννηση, εσείς πετάτε απλά την Επιστήμη για μιά νέα Θρησκεία όπου το Κράτος είανι ο Θεος και το Ιδιωτικό συμφέρον ο Διάβολος.

Ως Ελληνας του εξωτερικού τη μισή μου ζωή, σας λέω ότι οι Ελληνες είναι ΚΑΙ φοβικοί ΚΑΙ ρατσίστες - το βλεπω και σε εμένα που δεν είμαι ενσωματομένος στην ελληνική κοινωνί ακαι με αντιμπετοπίζουν με καχυποψία.

Αν ίσως στεκόσαστε στο συμπερασμα της δημοσκόπησης θα βλέπατε και την ανάγκη για "κοινωνική αλληλεγγύη" που επικαλειστε!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 6

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες