Ηλεκτρονική Έκδοση

Για απαράδεκτες συνθήκες στους χώρους εργασίας κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Μία νεκρή και 10 τραυματίες σε εργατικό δυστύχημα στην Κοζάνη

Ανθρώπινες θυσίες στο βωμό του κεφαλαίου καταγγέλλουν ΚΚΕ και ΣΥΝ

Τριανταπεντάχρονη εργάτρια έχασε τη ζωή της, ενώ τουλάχιστον άλλα δέκα άτομα διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Κοζάνης, από διαρροή μεγάλης ποσότητας αμμωνίας που σημειώθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ζύμης «Αlfa», ιδιοκτησίας Αθ. Κουκουτάρη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία,  στη διάρκεια εργασιών για την αποκατάσταση βλάβης, μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, προκλήθηκε  διαρροή αμμωνίας. 

Η άτυχη εργάτρια δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί έγκαιρα από το σημείο της διαρροής και έχασε τη ζωή τη, από ασφυξία. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και αυτοκίνητα στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο, ενώ το εργοστάσιο, που απασχολεί 100 περίπου άτομα, εκκενώθηκε.  

Προανάκριση για τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα διενεργούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

ΠΑΣΟΚ

Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι πληρώνουν, εκτός από την κρίση, και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της εργασίας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της εργαζόμενης που έχασε τη ζωή της και την αλληλεγγύη μας στους τραυματίες. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κοζάνη.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι "θρηνούμε τον θάνατο μια 35χρονης εργαζόμενης, που οφείλεται σε έκρηξη που σημειώθηκε σε επιχείρηση στην Κοζάνη" ενώ υπογράμμισε ότι "ο τραγικός απολογισμός του συγκεκριμένου εργατικού ατυχήματος συμπληρώνεται με τον τραυματισμό 25 ακόμα εργαζομένων".

Για την υπόθεση, πρόσθεσε ότι "οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει άμεσα να τη διαλευκάνουν" ενώ δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση στη Δικαιοσύνη "να αποδώσει τις ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν".

ΚΚΕ

Καταγγέλλουμε το εργοδοτικό έγκλημα μαζικών διαστάσεων στην ΑΛΦΑ, επιχείρηση - γκέτο στην Κοζάνη. Ο τραγικός απολογισμός, μία νεκρή εργάτρια, ένας εργάτης σοβαρά τραυματισμένος και 25 ακόμα εργάτες - εργάτριες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα, αποδείχνει άλλη μία φορά ότι το κεφάλαιο τρέφεται κυριολεκτικά με αίμα, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή του στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση: "Οι απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στην επιχείρηση ΑΛΦΑ, όπως και σε χιλιάδες παρόμοιες επιχειρήσεις, δεν έχουν μόνο τη σφραγίδα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αλλά και της πολιτικής των αστικών κυβερνητικών κομμάτων, της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χθες. Έχουν τη στήριξη και των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Επιβεβαιώνεται ότι οι θυσίες, που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις θυσίες του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των οικονομικών στηριγμάτων της. Απαιτείται ενιαίος και συντονισμένος ταξικός αγώνας όλων των εργαζομένων".

 

ΣΥΝ

Η εργατική τάξη της χώρας μας πληρώνει με θυσίες στον βωμό του επιχειρηματικού κέρδους την ανεξέλεγκτη ασυδοσία των εργοδοτών και τη παραβίαση εκ μέρους τους στοιχειωδών κανόνων της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς επίσης και την ανυπαρξία ή υπονόμευση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια της 35χρονης εργάτριας καθώς και τη στήριξη και αλληλεγγύη του στους τραυματίες συναδέλφους της.

Επίσης, ζητά από τις αρμόδιες αρχές και τη Δικαιοσύνη να αναζητήσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους του εργατικού ατυχήματος και να καταλογιστούν οι ευθύνες όσων τις έχουν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα