Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιστολή διαμαρτυρίας για το «κόψιμο» του φιλμ

Κ. Γαβράς: «Λογοκριτές ο κλήρος»

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, με επιστολή του στα ελληνικά ΜΜΕ, διαμαρτύρεται για την περικοπή σκηνής από ενημερωτικό φιλμ που προβάλλεται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάνει λόγο για «σύγχρονους θρησκόληπτους που επεμβαίνουν κόβοντας εικόνες».

Στην επιστολή του ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς επισημαίνει:

"Σκοπός μου ήταν να δείξω - βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα - ότι η σταδιακή " συρρίκνωση " του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Eλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη σκηνή που κόπηκε βλέπουμε μερικούς βανδάλους " παλαιοχριστιανούς " να καταστρέφουν τα γλυπτά που κοσμούσαν το αέτωμα του ναού θεωρώντας τα είδωλα και αναπαραστάσεις ακολασίας.

Φαίνεται ότι ο ελληνικός κλήρος ζήτησε στη Διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης όπου προβάλλεται η ταινία να κόψει αυτή τη σκηνή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται : οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες. Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας.

Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών ( Droits d'Auteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη".

Στον επίλογο της επιστολής ο σκηνοθέτης σημειώνει:"Θέλω να κάνω σαφές το εξής:ο κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Eλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους : ο αγοραστής - δηλαδή ο κλεπταποδόχος - ήταν το αγγλικό κράτος.Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

40 σχόλια

31 Ο/Η Στέργιος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Εμένα αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ από κάθε τι είναι η αγιοποίηση του Παρθενώνα και της Ακρόπολης τής Αθήνας. Έχουμε αναγάγει αυτά τα μνημεία σε ταμπού, σε τοτέμ τής φυλής, χωρίς καν να ξέρουμε γιατί!
Η Ακρόπολη τής Αθήνας δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ιερός τόπος πανελλήνιας σημασίας όπως οι Δελφοί, η Δήλος, η Δωδώνη.
Χτίστηκε δε, για να σφραγίσει την παντοδυναμία τής αρχαίας Αθήνας επί του ελληνικού κόσμου, τον οποίο είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν καθημάξει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι άραγε τυχαίο ότι ο Περικλής βεβήλωσε και καταλήστεψε τη Δήλο, πανελλήνιο ιερό, προφανώς για να φτιάξει την Ακρόπολη;
Υποτίθεται ότι είναι το σύμβολο τής δημοκρατίας... ποιας δημοκρατίας; Της δημοκρατίας των αποκλεισμών, της δημοκρατίας που δέχεται διαχωρισμούς ανάμεσα σε 'Ελληνες και βάρβαρους, της δημοκρατίας που απαγορεύει στις γυναίκες, στους μέτοικους και στους δούλους (που προφανώς έχτισαν τον Παρθενώνα) να συμμετέχουν. Της δημοκρατίας τού 10%, όπως στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.
Ως πότε θα πιθηκίζουμε αυτά που βλέπουν οι ξένοι σε μας; Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι ξένοι που ύμνησαν την αρχαί αθηναϊκή δημοκρατία είναι οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, οι Αμερικάνοι τού δουλοκτητικού Νότου, οι ρατσιστές και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα (ξέρετε πόσο θαύμαζε ο Χίτλερ την αρχαία Ελλάδα ενώ παράλληλα περιφρονούσε τον Χριστιανισμό).
32 Ο/Η Γιώργος Κεκαυμένος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Δίνοντας ο κ. Γαβράς συνέντευξη στα Νέα (συγγνώμη που αναγκάζομαι εδώ να αναφερθώ σε άλλη εφημερίδα) λέει πως "Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ευρώπη και τη Δημοκρατία". Γι' αυτό και μας καλεί "επιτέλους να γίνουμε πιο δημοκρατικοί και πιο πολιτισμένοι Ευρωπαίοι. Κανονικοί άνθρωποι...".

Πάνω σ' αυτήν την δήλωση του κ. Γαβρά πρέπει να παρατηρήσουμε πως πραγματικά απέχουμε πολύ από το να γίνουμε "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι, διότι εδώ δεν βάζουμε ακόμη φυλακή ανθρώπους μόνον και μόνο για την σκέψη και το φρόνημά τους, όπως σε όλη την "πολιτισμένη" Ευρώπη, όπου όποιος τολμήσει και αρνηθεί την ύπαρξη του ολοκαυτώματος μπαίνει φυλακή, και μάλιστα για πολλούς μήνες.

Πραγματικά εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τέτοιο εκπληκτικό επίπεδο "πολιτισμού" .
"Δυστυχώς".

Αλλά ας μην στεναχωρίεται ο καλός κ. Γαβράς. Δεν απέχουμε και πολύ. Κοντά ήμαστε...

Όταν θα μπει φυλακή ο πρώτος που θα τολμήσει να αμφισβητήσει δημόσια το ολοκαύτωμα , θα έχουμε γίνει πια και εμείς "κανονικοί άνθρωποι"...
33 Ο/Η Στέλιος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Εγώ νομίζω ότι ο Γαβρας λέει ψέματα και οι χριστιανοί δεν έκαναν καταστροφές σε ναούς -και πόσο μάλλον στον Παρθενώνα- και η απόδειξη είναι ότι ακόμα και να το είχαν σκεφτεί, αποκλείται ο καλός μας θεούλης να τους άφηνε να διαπράξουν τέτοια "ιεροσυλία" ;-)
34 Ο/Η Μια ερώτηση έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών γιατί σιωπά; Σε όποιο πολιτισμένο κράτος της Δύσης θα ήταν μπροστάρισα σε τέτοια λογοκρισία. Αλλά, βλέπετε, ο διεθνώς αναγνωσριμσένος Κώστας Γαβράς, δεν είναι από τα τσιράκια της.
35 Ο/Η Διαβαστε, επισης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Βασιλης Αλεξακης "μ.Χ." για τις καταστροφες στο Αγιο Ορος
36 Ο/Η Ηλέκτρα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Δεν νομίζω οτι το ζητούμενο είναι ρόλος του Παρθενώνα στην αρχαία Ελλάδα(ο οποίος ας μην ξεχνάμε πως αποτέλεσε αρχιτεκτονικό θαύμα όχι μόνο στην εποχή του αλλά και μεταγενέστερα). Ούτε και το ποιός ευθύνεται για τις πολλαπλές καταστροφές που υπέστη (μαζί με άλλα μνημεία και ευρήματα). Το θέμα είναι οτι το σωτήριον έτος 2009, η λογοκρισία ζει και βασιλεύει, με ψαλιδοχέρηδες που δεν σέβονται καν βασικούς κανόνες και δικαιώματα των δημιουργών. Το θέμα είναι οτι η εκκλησία κυβερνά ένα κατά τα άλλα κοσμικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα, τέλος, είναι οτι όσο αυτά συμβαίνουν οι άνθρωποι του πνεύματος σιωπούν και η πολιτεία/εκκλησία (που είναι άλλωστε η διαχωριτική γραμμή?) ετοιμάζονται για νέες επιδρομές εναντίον της τέχνης.Γιατί απλα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και καμία ισχυρή αντίδραση.
37 Ο/Η Κομποθέκρας έγραψε: (πριν 10 έτη)
νεοσύστατο και ανυπόστατο κρατήδιο η Ελλάδα των μουτζαχεντίν... 20 χρόνια ιστορίας έχουμε, ξεχάστε τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Αυτός ανήκει στους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους που τον τιμούν, τον αγαπούν και τον σπουδάζουν. Αφήστε τα μάρμαρα εκεί, η νομοτέλεια τα τακτοποίησε διαχρονικά εκεί που έπρεπε. Αντί για μάρμαρα αξίζουμε πέτρες να μας ανοίξουν την κεφάλα μας την κλούβια (άκου αρχαίοι Έλληνες ; Ας γελάσω κίτρινα)
38 Ο/Η Ανδρεας έγραψε: (πριν 10 έτη)
Συμφιλιωθητε αδελφια μου,δεν ειναι απαραιτητο να αντικρουονται ο Ελληνισμος
με τον Χριστιανισμο. Και οι δυο σχολες σκεψης
εχουν πολλα να προσφερουν στον εξευγενισμο
της ψυχης. Εκει πρεπει να συγκεντρωθουμε.
Σας κελευω, ας μην ξεπεσουμε χαμηλοτερα
απο την εξαθλιωση του ανθρωπου, διοτι ετσι
συμβαλουμε στην εξιδανεικευση του κτηνους.
Οπως η οργανωμενη Εκκλησια ετσι και εμεις οι
νεο-Ελληνες στοχαστες εχουμε μπροστα μας εργο
δυσκολο και σκληρο, ωστε να φανουμε ανταξιοι
εκπροσωποι και λατρεις, της ταπεινοσυνης και
φιλανθρωπιας του Χριστου, η μεν, και του μεγαλειου
της αρχαιας Ελληνικης Σκεψης, οι δε.
Ο Χριστος και ο Σωκρατης εχουν κατι κοινο, ειναι και
οι δυο ιδεαλιστες. Ο πρωτος μας ειπε οτι πρεπει να
ειμαστε καλοι και ο δευτερος οτι μας συμφερει να
ειμαστε καλοι (με την Πολιτεια του Πλατωνα).
Και οι δυο δεν τα πηγαιναν και τοσο καλα με τις μαζες
των υποκριτων, τον Ενα τον σταυρωσαν και τον Αλλο
τον φαρμακωσαν. Δεν αρμοζει πια ουτε ο Χριστος να
ξανασταυρωνεται, ουτε εμεις οι νεο-Ελληνες να
σφετεριζομαστε τους Αρχαιους. Ειμαι σιγουρος οτι
υπαρχουν πολλοι αντιχριστοι-μισελληνες που τριβουν
τα χερια τους με τα κατορθωματα μας, ας σοβαρευτουμε πια, εχουμε ευθυνη._
39 Ο/Η Προμηθέας έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μόνο που ο Χριστός, αγαπητέ Ανδρέα, δεν είχε καμία σχέση με τη θρησκεία που ονομάζεται χριστιανισμός. Και σίγουρα, αν πράγματι υπήρξε (γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι υπήρξε, καμία ιστορική πηγή, πέρα από τα ευαγγέλια που φυσικά δεν είναι ιστορικές πηγές, δεν τον αναφέρει) δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό να ιδρύσει θρησκεία, όπως δεν πέρασε και από το μυαλό του Σωκράτη. Αν λοιπόν υπήρξε, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους φιλοσόφους και επαναστάτες (έστω κι αν η επανάστασή του ήταν ειρηνική) της ανθρωπότητας, που ενόχλησαν το κατεστημένο, και γι' αυτό θανατώθηκαν. Ούτε Θεός ήταν ούτε ιδρυτής θρησκείας. Τη θρησκεία (που ξεκίνησε ως ιουδαϊκή αίρεση) την έφτιαξε ο Παύλος, ο οποίος δε γνώρισε το Χριστό. Και τη χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες (Βυζαντινοί δεν υπήρξαν ποτέ, η αυτοκρατορία λεγόταν πάντα ρωμαϊκή, έστω με τον προσδιορισμό ανατολική), ως ενοποιητικό στοιχείο της παραπαίουσας αυτοκρατορίας. Ήταν ο Κωνσταντίνος αυτός που πρώτος προσπάθησε και τελικά κατάφερε να τον χρησιμοποιήσει πολιτικά. Κι όμως αυτός ο «Μέγας» και «Άγιος» (που σκότωσε τη γυναίκα του και το γιο του, χριστιανικά) δεν έγινε ποτέ του χριστιανός. Τον Ήλιο λάτρευε μέχρι να πεθάνει (η Εκκλησία βέβαια φρόντισε να τον κάνει χριστιανό μετά θάνατον, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, πολλά τα κόλπα των «ποιμένων», και άκρως επιτυχημένα εφόσον απευθύνονται σε «ποίμνιο» (μπεεεεε).

Όσον αφορά τους «μισέλληνες» και «ανθέλληνες», άδικα τους αναζητείς, δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν μισοιταλοί, μισογερμανοί, μισογάλλοι, μισοτιδήποτε. Πολύ μεγάλη ιδέα έχουμε για τον εαυτό μας πατριώτη, και νομίζουμε πως όλος ο πλανήτης ασχολείται μαζί μας. Λες και είμαστε καμιά υπερδύναμη.

Όσοι τέλος ταυτίζετε τον ελληνισμό με το χριστιανισμό, πηγαίνετε καμιά βόλτα σε καμιά Εκκλησία και ακούστε τα λόγια της λειτουργίας. Θα ακούσετε για τον Αβράμ, τον Ισαάκ, το Μωυσή, το Δαβίδ και άλλους 666 Εβραίους, ενώ θα ακούσετε επίσης πάνω από 200 φορές τη λέξη Ισραήλ. Αν πάτε δε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, θα ακούσετε και τους περίφημους αναθεματισμούς κατά των Ελλήνων. Τελικά, μάλλον έχουν τους λόγους τους που δεν τη μεταφράζουν στη νέα ελληνική, ή που την απαγγέλουν όπως την απαγγέλουν. Οι «πιστοί» δεν πρέπει να καταλαβαίνουν τι ακούνε. Εξάλλου «πίστευε και μη ερεύνα». Καθόλα ελληνικό κι αυτό, και σε πλήρη σύμπνοια με τους Έλληνες φιλοσόφους, που ερευνούσαν και αμφισβητούσαν τα πάντα, ακόμη και τους θεούς τους (που βέβαια δεν ήταν πραγματικοί θεοί, αλλά προσωποποίηση των διαφορετικών, και συχνά αντικρουόμενων, φυσικών δυνάμεων). Πράγμα που φυσικά το γνώριζαν, γι' αυτό και ανέπτυξαν (για πρώτη φορά στη γνωστή ιστορία) την ελευθερία της σκέψης και τη δημοκρατία. Πράγμα που φυσικά δεν ανεχόταν και δεν επέτρεπε ο ένας Θεός-μονάρχης, ο οποίος μας έσυρε στο Μεσαίωνα. Και έπρεπε να έρθει η αμφισβήτηση της θρησκείας με το Διαφωτισμό, για να ξαναβρεί η ανθρωπότητα το χαμένο νήμα που την ένωνε με τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, τη σκέψη, τις τέχνες, τις επιστήμες και όλα τα άλλα πνευματικά επιτεύγματα του ανθρώπου.

Η Ελλάδα βέβαια, όντας υπό τουρκοβυζαντινή κατοχή, δεν πέρασε Διαφωτισμό, κι έτσι βρισκόμαστε σήμερα στην περίεργη θέση να αναζητούμε τη σύνδεση με τους προγόνους μας στους ξένους. Σε κάθε περίπτωση, οι θρησκείες σας, βρίσκονται παγκοσμίως σε παρακμή, κάτι που είναι πλέον ολοφάνερο με ποικίλους τρόπους. Αλλά και στην Ελλάδα, όσοι συνειδητοποιούμε το ρόλο των θρησκειών (με ενέργειες όπως η παραπάνω, για τις οποίες σας ευχαριστούμε που μας ανοίγετε τα μάτια) και απομακρυνόμαστε οριστικά από αυτές, ονειρευόμενοι ένα κόσμο χωρίς βοσκούς και πρόβατα, αλλά με ισότιμους, ελεύθερους ανθρώπους, είμαστε πάρα πολλοί, η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα, παρόλο που βολεύεστε να μας τσουβαλιάζετε στο κοπάδι (ποίμνιο), στηριζόμενοι στην υποχρεωτική βάφτιση που έχουμε όλοι υποστεί ως βρέφη. Δες γύρω σου και πες μου πόσοι τηρούν τις ηλίθιες εντολές της θρησκείας σου (με πρώτη και καλύτερη την αποχή από το σεξ). Δε βρίσκεις κανέναν ε; Καλώς ήρθες στο μέλλον.
40 Ο/Η Ηλέκτρα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Διαβάζοντας απόψεις τύπου "το ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ" νιώθω απλά της ανάγκη να επαναλάβω το σχόλιο του mastronikolas:
"Διαβάζοντας απόψεις σαν του ..(συμπληρώστε κατά βούληση), καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά γιατί ο Γαβράς και όλοι εκείνοι οι άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης που γεννήθηκαν εδώ και διαπρέπουν εκτός των συνόρων, έχουν διαλέξει να κατοικούν μακριά από την Ελλάδα.

Σήμερα αρνούμαστε το ολοκαύτωμα (ενώ παράλληλα σκίζουμε τα ιμάτιά μας για την αρμενική γενικονία), αύριο το απαρτχάιντ και μετά τη δουλεία στην Αμερική. Συνεχίστε έτσι παιδιά, απλά μην απορείτε γιατί ο Γαβράς και ο κάθε Γαβράς ακούει Ελλάδα κ τον πιάνει ταχυπαλμία.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 40

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Επίθεση Δαμανάκη σε Σαμαρά για τη λογοκρισία
Υποτιμητικός για τον Κ. Γαβρά ο εκπρόσωπος της... πολυκατοικίας
Αυτό που μας διαφήμισε τώρα μας δυσφημεί