Ηλεκτρονική Έκδοση

ΠΑΣΟΚ: «Μετά τον ΟΤΕ ξεπουλούν και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες»

Την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για τις οπτικές ίνες εξέφρασε με ανακοίνωσή του, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι το με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση ξεπουλά σε ιδιώτες τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ενώ δεν προβλέπει κάλυψη όλης της χώρας.

"Η κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση σχέδιο νόμου με το οποίο ουσιαστικά εκποιούνται τα δίκτυα επόμενης γενιάς και δεσμεύεται η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Το ίδιο σχέδιο νόμου αγνοεί επιδεικτικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά τον ΟΤΕ η κυβέρνηση ξεπουλά και τις νέες υποδομές για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες υπονομεύοντας το Δημόσιο Συμφέρον, με αδιαφανείς τρόπους.", σημείωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Ο Νίκος Σηφουνάκης επισήμανε ότι η ΝΔ  "δεν αντιμετωπίζει την ευρυζωνικότητα ως Εθνική Υποδομή και Δημόσιο Αγαθό με όρους Δημοσίου Συμφέροντος διότι το σχεδιαζόμενο έργο: δεν έχει Περιφερειακή Διάσταση, αφού το 70% αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας έτσι ψηφιακό χάσμα. Αγνοεί επιδεικτικά βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης και συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν κάνει συνέργειες με άλλα έργα και έτσι δεν εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας. Τέλος, δεν αντιμετωπίζει την Ευρυζωνικότητα ως καθολική υπηρεσία και παραχωρεί σε ιδιώτες, καταβάλλοντας ένα σημαντικό κόστος (700 εκ. ευρώ), την κυριότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια".

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η ανάπτυξη αυτών των υποδομών πρέπει να γίνει με ανοιχτά πρότυπα, εξασφαλίζοντας τον ανταγωνισμό, χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς και να αφορά όλη τη χώρα και υπογράμμισε ότι οι τεχνολογικές επιλογές για την ανάπτυξη αυτών των υποδομών, των υποδομών οπτικών ινών, δεν πρέπει να γίνουν με χαρακτηριστικά την αύξηση του κέρδους και των κλειστών συστημάτων αλλά τα ανοιχτά συστήματα και την εξυπηρέτηση του Έλληνα Πολίτη.

"Θα πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των υποδομών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, υποδομών ανοικτών, με ισότιμη πρόσβαση από όλους τους παρόχους υπηρεσιών και περιεχομένου.Προτεραιότητα πρέπει να είναι η κάλυψη ημιαστικών, αγροτικών περιοχών για να ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη και η αποκέντρωση", κατέληξε ο Νίκος Σηφουνάκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Ανάπτυξης
Για το ίδιο θέμα
Παράδεισος του Internet η Ελλάδα αλλά το...2017