Έντυπη Έκδοση

Μεσίτες: Υπάρχει ψωμί...

Ιδιαίτερη «κινητικότητα» έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά νησιών παγκοσμίως, αφού τα μικρά ιδιόκτητα νησιά προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών κάθε εθνικότητας.

Δεκαέξι ιδιόκτητα νησάκια στη βιτρίνα του διαδικτυακού μεσιτικού Private Islands Δεκαέξι ιδιόκτητα νησάκια στη βιτρίνα του διαδικτυακού μεσιτικού Private Islands Στο επίκεντρο βρίσκονται νησιά στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Αδριατική, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Καραϊβική και, φυσικά, στη χώρα μας.

Η νησιωτική «πραμάτεια» της Ελλάδας διαφημίζεται διεθνώς ακόμη και στο Ιντερνετ, με αρκετά μεσιτικά γραφεία να έχουν αναλάβει δράση. Αν και αρκετοί επιχειρηματίες ψάχνουν απλά για έναν ιδιωτικό τόπο χαλάρωσης, η πλειονότητα έχει επιδείξει ιδιαίτερη σπουδή για να αξιοποιήσει τουριστικά ένα μικρό νησί, προκειμένου η μελλοντική ανάπτυξη να αποφέρει και κάποιο κέρδος.

Περίπου 6.100.000 ευρώ πωλείται βραχονησίδα 2.000 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της Αμοργού, που «προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη με την προοπτική δημιουργίας μαρίνας υποδοχής σκαφών, μεγάλων και μικρών, για θαλάσσια σπορ, αλλά και άλλες επίγειες δραστηριότητες», σύμφωνα με τη μεσιτική εταιρεία Λουπάσης Α.Ε. Προς οκτώ εκατομμύρια ευρώ πωλείται το διάσημο, πλέον, «νησί της Ναυσικάς» στο Ιόνιο. Ο ιστότοπος Private Islands Online, που διαφημίζει τις χάρες του νησιού, αναφέρει ότι έχει έκταση 500 εκταρίων, διαθέτει τρία μεγάλα φυσικά λιμάνια, προφυλαγμένους κόλπους, απαράμιλλη ομορφιά και μπορεί να συνδεθεί με τη γραμμή πλεύσης κάποιου φέρι-μποτ. Το νησί, που υπάγεται διοικητικά στην Ιθάκη, είναι ιδανικό για εκείνους «που επιζητούν την ιδιωτικότητα». «Τα νησιά που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρούνται κάτι σαν "φιλέτα", αφού βρίσκονται κοντά στη στεριά, δεν είναι μεγάλης έκτασης και είναι εύκολα προσβάσιμα», αναφέρει ο Γιάννος Ανδρέου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Το ιδιωτικό νησάκι «Αρκούδι», που βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Ιθάκης και αγοράστηκε πρόσφατα από ομάδα επιχειρηματιών, φαίνεται ότι πωλείται στην ίδια ιστοσελίδα - η τιμή του δεν δίνεται παρά μόνο «upon request», έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος, δηλαδή. Το ίδιο συμβαίνει και με το μικρότερο «Βούβαλος», στον Αμβρακικό. Ο «Αγιος Θωμάς», το νησάκι των 122 εκταρίων στο Σαρωνικό, δίνεται προς 15 εκατομμύρια ευρώ. «Ξέρω πως σ' ολόκληρο το Αιγαίο και σε περιοχές στο Ιόνιο υπάρχει προσφορά -αλλά και ζήτηση- μικρών ιδιόκτητων νησιών. Σ' ό,τι αφορά τη δική μας περιοχή, την Κρήτη, και ιδιαίτερα την περιοχή των Χανίων, δεν υπάρχει κάτι. Ισως ασχολείται κάποιος συνάδελφος με μεμονωμένη περίπτωση αλλά, σε γενικές γραμμές, η αγορά νησιών στην περιοχή μας δεν είναι ανεπτυγμένη», αναφέρει η Λουκία Καλλιγάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών νομού Χανίων.

Εκτός από τις προφανείς... περιοχές (Ιόνιο, Αιγαίο, Αργοσαρωνικός) που ενδιαφέρουν τους επίδοξους αγοραστές, ακόμα και η Χαλκιδική ζει στον αστερισμό της αγοράς ιδιόκτητων νησιών. «Υπάρχει κίνηση και στην περιοχή μας. Μιλάμε πάντα, βέβαια, για τα νησάκια στη Βουρβουρού της Σιθωνίας και εκείνα του Μαρμαρά. Εχουν υπάρξει στο παρελθόν άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν για την αγορά τους, Ελληνες και ξένοι, η πώληση όμως αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα - αφού η γραφειοκρατία και όλα τα διαδικαστικά παίρνουν χρόνο», εξηγεί και ο Βασίλης Τσενεκλίδης, γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής. Αρκετά νησιά έχουν περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, συνεπώς η εκμετάλλευσή τους «κολλάει» στα χαρτιά.

«Το κυρίως πρόβλημα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη περιοχή είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που δεν είναι ξεκάθαρο. Προφανώς, στις άλλες περιζήτητες περιοχές δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα». Ολα όσα απαιτούνται για την αγορά γης στη στεριά είναι απαραίτητα και για την αγορά νησιού. Μόνο που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, απαιτούνται, επιπλέον, άδειες από τη Δασική Υπηρεσία (ενδεχομένως και από την Αρχαιολογική), καθορισμός του αιγιαλού και άλλα ακόμη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Ζητείται Pοβιvσών... Κροίσος