Έντυπη Έκδοση

«Η Αθηνά δεν θα πουλήσει τον μύθο των Ωνάση»

Μια νέα πτυχή στην υπόθεση της πώλησης του Σκορπιού δίνει ο δήμαρχος του Ελλομένου Λευκάδας, όπου ανήκει και το νησί των Ωνάση, Θοδωρής Βερύκιος.

«Είμαι κατηγορηματικά πεπεισμένος ότι ο καθιερωμένος θόρυβος που γίνεται, κάθε καλοκαίρι φουντώνει λόγω έλλειψης ειδήσεων. Δεν πιστεύω ότι η Αθηνά θα πουλήσει έναν μύθο, όσο κάποιοι, όλα αυτά τα χρονια, δεν της έδωσαν να κατανοήσει τι σημαίνει το όνομα Ωνάσης, τι σημαίνει ο Σκορπιός για την ίδια και την Ελλάδα».

Και συνεχίζει: «Η Αθηνά, ως επιχειρηματίας, για να καταντήσει να πουλήσει τον Σκορπιό, θα πρέπει να έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Εκτιμώ ότι οι διαχειριστές της περιουσίας της το γνωρίζουν αυτό, έστω και αν είναι ξένοι και θα τη συμβουλέψουν σωστά».

«Είναι δυστύχημα που από μικρή την απέκοψαν από τις ρίζες της και την κράτησαν μακριά από την Ελλάδα και το Ιδρυμα, το οποίο έχει οκταπλασιάσει την περιουσία που άφησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Από την άλλη, υπάρχει και η διαθήκη, που βάζει όρους απαγορευτικούς. Πάντως, αν θέλει η Αθηνά να πουλήσει, μπορεί να πουλήσει τη Σπάρτα, το διπλανό νησάκι από τον Σκορπιό, η οποία έχει καθαρούς τίτλους, δρόμο και νερό, που είχε πάει ο παππούς της Αριστοτέλης Ωνάσης, παρά το γεγονός ότι η Σπάρτα έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 35 χρόνια».

Ο κ. Βερύκιος, στην επικοινωνία του με την «Ε», καταλήγει: «Ακούμε ότι θα έρθουν εδώ ο Μπιλ Γκέιτς ή η Μαντόνα. Δεν θα 'ρθουν, είναι πολύ βαριά η σκιά του νησιού του Αριστοτέλη Ωνάση και δεν μπορούν ούτε να την αντέξουν ούτε ν' αξιοποιήσουν τουριστικά τον Σκορπιό. Εμάς, ως τοπική κοινωνία, η διαφήμιση μας βοηθά. Βοηθά τη Λευκάδα (απέχει 3 ναυτικά μίλια από τον Σκορπιό) και το Ιόνιο γενικότερα. Δεν πιστεύουμε αυτά που ακούγονται. Δεν θέλουμε δίπλα μας ένα νησί νεκροταφείο. Πιστεύουμε ότι η Αθηνά θα κάνει τον κύκλο της, όπως τον έκανε και η μάνα της, η Χριστίνα, και θα επιστρέψει στις ρίζες της. Την προσμένουμε. Τη θέλουμε, την αγαπάμε».

Οι όροι της διαθήκης

Σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση, αν οι κληρονόμοι του αδυνατούν να συντηρούν τον Σκορπιό, τότε ορίζει ότι το νησί θα προσφερθεί στο ελληνικό Δημόσιο για να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρο του εκάστοτε αρχηγού του ελληνικού κράτους, υπό τον όρο ότι το Δημόσιο θα αναλάβει το κόστος της συντήρησης. Αλλιώς, θα δωρηθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ώστε να το χρησιμοποιούν ως θέρετρο οι υπάλληλοί της και για να λειτουργήσουν παιδικές κατασκηνώσεις με την επωνυμία «Αλέξανδρος Ωνάσης». Επίσης, ρητά αναφέρεται ότι δεν πωλούνται τα 30 στρέμματα με τους τάφους και το εκκλησάκι.

Τέλος, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τα δικαιώματα της Αθηνάς στην Ελλάδα, σε ερώτηση που του έγινε, απάντησε τι δεν σχολιάζει υποθέσεις των πελατών του, εντείνοντας την ασάφεια για την πώληση του Σκορπιού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Ζητείται Pοβιvσών... Κροίσος