Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δημαχρειότητες

Μία ακόμη... «πριονιά», γερή, ύπουλη και προμελετημένη δέχθηκαν χθες οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι της Αθήνας. Παραμονές Δεκαπενταύγουστου, κοντά στη ροδαυγή, εμφανίστηκαν στο τέρμα Πατησίων οι μπουλντόζες και κατεδάφισαν παλαιά κτίσματα στο πάρκο Δρακόπουλου με βάση συμφωνία που προώθησε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και επιτρέπει στον Ερυθρό Σταυρό να χτίσει εκεί πολυώροφο κτίριο.

Η μπουλντόζα επί το έργον και σε λίγο θα φυτρώσει το επταώροφο τσιμεντοκτίριο των 10.000 τ.μ. Η μπουλντόζα επί το έργον και σε λίγο θα φυτρώσει το επταώροφο τσιμεντοκτίριο των 10.000 τ.μ. Οπως αναφέραμε σε πρόσφατο αναλυτικό ρεπορτάζ («Ε»/5-8-09, »Ο Ομέρ... Πριόνης ξαναχτυπά στην Πατησίων»), ο Ν. Κακλαμάνης πέρασε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και μόνο με τις 25 ψήφους των παρισταμένων της δικής του παράταξης (σε σύνολο 45 μελών του δημοτικού συμβουλίου) μνημόνιο συνεργασίας με το σωματείο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) που είναι ιδιοκτήτης του χώρου. Ο δήμαρχος προσπάθησε να το εμφανίσει αυτό σαν επιτυχία και κέρδος για την περιοχή καθώς μέσα στο κτίριο, θα παραχωρηθεί αίθουσα 1.000 τ.μ. για δημοτικό θέατρο και θέσεις πάρκινγκ. Δεν διευκρίνισε τι λογής κτίριο θα κατασκευαστεί εκεί, ούτε και διέψευσε τις επισημάνσεις δημοτικών συμβούλων ότι ο ΕΕΣ μπορεί να χτίσει έως και πάνω από 10.000 τ.μ. σε επτά ορόφους. Ολα τα παραπάνω, στις 13 Ιουλίου 2009...

Μεθόδευση

Ενα μήνα αργότερα, οι μπουλντόζες του Ερυθρού Σταυρού έκαναν την εμφάνισή τους στον χώρο. Οι λιγοστοί κάτοικοι που δεν βρίσκονται σε διακοπές άκουσαν τον θόρυβο, κατέβηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Ο επικεφαλής εργολάβος τούς είπε ότι υπάρχει άδεια κατεδάφισης που εκδόθηκε στις 11/8 (λίγες ώρες πριν από την κατεδάφιση), για την οποία μάλιστα η αίτηση είχε κατατεθεί από τις 15/5 (δύο μήνες πριν περάσει το μνημόνιο). Ο ίδιος αντιμετώπισε με ειρωνικά σχόλια όσους επέμεναν - οι περισσότεροι γυναίκες της περιοχής, όπως καταγγέλλει ο Θέμης Καραλής, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ρομπέν των Δασών».

Η Ελένη Πορτάλιου ήταν η μοναδική δημοτική σύμβουλος (Ανοιχτή Πόλη) που εμφανίστηκε στο πλευρό των κατοίκων. Μίλησε για απαράδεκτες μεθοδεύσεις και υποσχέθηκε να κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς ο ΕΕΣ έδωσε για αντάλλαγμα οικόπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή και σε άλλη πολεοδομική ενότητα, κάτι που είναι αντίθετο με τη νομολογία.

Σας χαρίζουμε πράσινο...

Οσο περνούσε η ώρα άρχισαν να εμφανίζονται και άλλοι κάτοικοι. Ρωτούσαν την παριστάμενη δικηγόρο του ΕΕΣ τι είδους κτίριο θα κατασκευαστεί εκεί. Εκείνη τους έλεγε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς και τόνιζε ότι ο ΕΕΣ ύστερα από τις εξελίξεις θα τους χαρίσει τον διπλανό χώρο πρασίνου! Υπενθυμίζεται ότι το κτήμα Δρακόπουλου είναι έκτασης 9 στρεμμάτων, χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστο πράσινο το 1981 και αποδόθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του σε δημόσια χρήση ως πάρκο το 1988 (σχετική επιστολή του νομάρχη Αν. Αττικής Λ. Κουρή -αντιδημάρχου το 1988 και μετέπειτα δημάρχου Αθηναίων- με αιχμές κατά Κακλαμάνη δημοσιεύεται παραπλεύρως).

Μέχρι το μεσημέρι, οι μπουλντόζες είχαν «φάει» τα κτίρια του παλιού εργοστασίου, αφήνοντας την πρόσοψη προς την Πατησίων 356. Αφησαν επίσης τον τοίχο που τα χώριζε από το πάρκο πρασίνου. Για τακτική που ακολουθούν «κοινοί διαρρήκτες» μίλησε ο γραμματέας του ΣΥΝ Δ. Βίτσας, επισημαίνοντας ότι, ενώ εκείνοι «κλέβουν υλικά αγαθά, το κράτος κλέβει τη ζωντανή ιστορία του τόπου και την ανάσα των κατοίκων». Στον ίδιο τόνο οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους («Μπουλντόζες μέσα στο καλοκαίρι, σαν τον κλέφτη») καταδικάζουν την πρωινή επιδρομή με τις μπουλτόζες και καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν σε δράσεις κατά της καταστροφής του κτήματος Δρακόπουλου και των ελεύθερων χώρων γενικότερα.

Υπέρ συμφερόντων

Η Αθηνά Ζαφειροπούλου είναι αντιπρόεδρος του τοπικού διαμερισματικού συμβουλίου, βρίσκεται σε διακοπές και της ζητήσαμε σχόλιο επειδή στο δημοτικό συμβούλιο στις 13/7 είχε μιλήσει για «νέο πάρκο Κύπρου»: «Ο δήμαρχος αθέτησε όσα είχε υποσχεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Τότε, είπε ότι έχω δίκιο και υποσχέθηκε πως θα ενημερωθεί οπωσδήποτε ο κόσμος πριν προχωρήσουν τα σχέδια. Παρά ταύτα, έδωσε την άδεια να γίνει η κατεδάφιση τώρα ερήμην όλων, ενώ είχε δεχθεί την αίτηση από τον Μάιο και γνώριζε τις προθέσεις τους. Λυπάμαι πολύ διότι λειτουργεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι των πολιτών». «Η αυγουστιάστικη επίθεση κατά του πάρκου της βίλας Δρακόπουλου πρέπει να γίνει η αφετηρία αγώνα για κάθε πολίτη της Αθήνας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Μπέης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
Ανοιχτή πόλη: «Όχι άλλο μπετόν στο κέντρο της Αθήνας»
ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτη η κατεδάφιση στο πάρκο Δρακοπούλου