Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ 27ΧΡΟΝΟΣ, ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, Ο ΕΝΑΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Νταχάου πάλι η «Λάρκο»

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ

Είναι το δεύτερο εργατικό δυστύχημα που σημειώνεται στη μονάδα μέσα σε 24 ημέρες. Το προηγούμενο έγινε στη ΛΑΡΚΟ στις 2 Αυγούστου, με θύμα τότε 38χρονο εργαζόμενο, οικογενειάρχη και πατέρα 4 ανήλικων παιδιών.

Με έντονες αντιδράσεις τους ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, η ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ και η βουλευτής της περιοχής Τ. Αντωνίου χαρακτηρίζουν τη ΛΑΡΚΟ «εργασιακό Νταχάου» και υπογραμμίζουν ότι «ηθικός αυτουργός στο διαρκές έγκλημα που συντελείται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τα τελευταία χρόνια είναι το κράτος-εργοδότης που παραβιάζει ασύστολα τους νόμους και τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Ουσιαστικά, καταγγέλλουν, ότι είναι η κυβέρνηση και τα υπουργεία Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας, που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία... κάνοντας τα στραβά μάτια».

Μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ είναι το Δημόσιο (33,5%), η Εθνική Τράπεζα (36,43%), η ΔΕΗ (28,56%) και η κρατική εταιρεία κινητών αξιών ΔΕΚΑ (1,51%).

Πόσο αποτιμώνται η ανθρώπινη ζωή και η σκληρή εργασία; Γιατί χάνονται άδικα άνθρωποι, τελευταία δύο μέσα σε 24 ημέρες; ρωτήσαμε τον Λευτέρη Νυδριώτη, εργαζόμενο στη ΛΑΡΚΟ-μέλος του ΕΚΑ της περιοχής.

Νέο εργατικό δυστύχημα χθες στις εγκαταστάσεις της «αμαρτωλής» για πολλές δεκαετίες ΛΑΡΚΟ. Από έκρηξη στα χυτήρια σκοτώθηκε ο 27χρονος Κώστας Ντελής, ενώ άλλοι τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του ΚΑΤ, και οι δύο ελαφρότερα, στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Νέο εργατικό δυστύχημα χθες στις εγκαταστάσεις της «αμαρτωλής» για πολλές δεκαετίες ΛΑΡΚΟ. Από έκρηξη στα χυτήρια σκοτώθηκε ο 27χρονος Κώστας Ντελής, ενώ άλλοι τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του ΚΑΤ, και οι δύο ελαφρότερα, στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Γιατί κανείς, μας απαντά, δεν ακούει τους εργαζόμενους. «Εδώ και πέντε ημέρες υπήρχε βλάβη (δεν άνοιγε το κάλυμμα) στο ηλεκτροκάμινο Νο5. Ομως το μετάλλευμα παρέμενε μέσα στο καζάνι και ανέπτυσσε μεγάλες θερμοκρασίες 1.500oC. Μάταια προσπαθούσαμε να το ανοίξουμε χωρίς καμία βοήθεια, αφού η ΛΑΡΚΟ είναι ακυβέρνητο καράβι, που πάει μόνο από τη θέληση των εργαζομένων. Διοίκηση και Τεχνική Υπηρεσία Ασφαλείας είχαν τα μάτια τους και τα αυτιά τους κλειστά. Λίγο μετά τις 12 το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα χύθηκε στο νερό. Αρχισαν οι εκρήξεις. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στις 2 Αυγούστου στο ηλεκτροκάμινο Νο3 και τότε θρηνήσαμε τον θάνατο ενός συναδέλφου μας και τον τραυματισμό τριών.

Και λοιπόν;» συνέχισε, «τι αξία έχει για τους υπεύθυνους η ζωή των εργατών; Ο εργάτης που σκοτώθηκε στις 2 Αυγούστου αντικαταστάθηκε με τρεις από τον εργολάβο. Αυτοί έχουν βγάλει την εταιρεία στο σφυρί με σκοπό να την πουλήσουν στους ιδιώτες. Σήμερα (σ.σ., δηλαδή χθες) ανοίγουν τις προσφορές. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τι προίκα θα πάρουν!».

Οι εργαζόμενοι μιλούν «για αδιαφορία και εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, αλλά και για χρήση ευτελών υλικών όπως τα ηλεκτρόδια, που χρησιμοποιούνται».

Η Λάρκο, τονίζουν, είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. «Σήμερα έχει υποστεί ζημιά λόγω της κρίσης, αφού οι τιμές του σιδηρονικελίου στην αγορά έπεσαν στα 18-20.000 ευρώ τον τόνο, από 48-50.000 ευρώ, τα προηγούμενα χρόνια».

Οι παράγοντες, διευκρινίζουν, που δημιουργούν το παθητικό στην εταιρεία, αντί των μεγάλων κερδών που θέλουν τα golden boys, είναι η καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών της και η υψηλή τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Συντελεστές που τους θέτουν προς διαπραγμάτευση οι 9 πιθανοί νέοι αγοραστές της. Επίσης, εκκρεμούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η ρύθμιση χρεών 300 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, οι εγγυήσεις ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα μείνει στην εταιρεία για να γίνουν επενδύσεις και δεν θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών της.

Η Λάρκο απασχολεί συνολικά 1.100 εργαζομένους και στη συγκεκριμένη μονάδα 600 μόνιμους και 150 συμβασιούχους μέσω εργολάβων.

Χθες, κατόπιν εορτής, ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου πως «δεν θα διεξαγάγει μόνο τον προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία έλεγχο, αλλά ότι έδωσε εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις».

Επίσης κάνει λόγο για Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που διεξάγεται μετά το δυστύχημα της 2ης Αυγούστου, και οι εμπειρογνώμονες Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος αναμένεται να παραδώσουν σύντομα το πόρισμά τους».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τακτικός έλεγχος στη ΛΑΡΚΟ έγινε το Μάρτιο του 2008 και ο επόμενος έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Οκτώβριο.

Για το τραγικό δυστύχημα καταγγέλλει την ηγεσία του υπ. Απασχόλησης η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εφη Χριστοφιλοπούλου, ζητεί να δημοσιοποιηθούν επίσημα οι ενέργειες του υπουργείου από τις 2-24 Αυγούστου και επισημαίνει ότι κυβέρνηση και υπουργείο «έχουν καταρρακώσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας».

Το υπουργείο απάντησε ότι «θα είναι σκληρό και αμείλικτο, ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη και θα αποδοθούν οι ευθύνες».

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Χουντής, ζητώντας να διεξαχθεί σχετική έρευνα.

Και στη ΔΕΗ

Δύο ακόμη εργατικά δυστυχήματα έγιναν και στη ΔΕΗ. Το πρώτο συνέβη προχθές στην περιοχή Δορκάδας στη Θεσσαλονίκη, με θύμα τον έκτακτο συμβασιούχο εναερίτη Παναγιώτη Αστ. Χατζηδημητρίου, 38 ετών, ενώ προσπαθούσε να αποκαταστήσει τη λειτουργία δικτύου χαμηλής τάσης.

Το δεύτερο στην Ιστιαία Ευβοίας, με θύμα επίσης συμβασιούχο χειριστή γερανοφόρου μηχανήματος.

Εντονα αντέδρασαν και γι' αυτά τα δυστυχήματα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. *

Δεσμευτικές προσφορές από «9» για την αγορά

Δεσμευτικές προσφορές καλούνται να καταθέσουν οι 9 υποψήφιοι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά της ΛΑΡΚΟ.

Η αξιολόγηση των φακέλων, που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή στη σύμβουλο Pricewaterhouse&Coopers, έγινε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη -Πετραλιά.

Οι 9 ενδιαφερόμενοι είναι: η ολλανδική Cunico Resources Ν.V., η εκ Λουξεμβούργου Fevamonitico Sarl, η κυπριακή Panegean Ltd (κοινοπραξία μεταξύ Glencore International Α.G. και Swissmarine INC.), η ρωσική Solway Industries LTD και οι ελληνικές Aktor S.Α., Hellenic Halyvourgia S.Α. και Mytilineos Holdings S.Α., ενώ δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής τους μια διεθνής επενδυτική τράπεζα και ένας διεθνής όμιλος του μεταλλευτικού κλάδου.

Και οι 9 ενδιαφερόμενοι, μετά την εισήγηση του συμβούλου, κρίθηκε από τη Διυπουργική ότι πληρούν τα κριτήρια να συνεχίσουν στην επόμενη φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Εν τούτοις, πληροφορίες φέρουν και τους 9 να θέτουν ως καίριο ζήτημα την επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν την υψηλή τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τη ρύθμιση χρεών 300 εκατ. ευρώ προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, καθώς και εγγυήσεις ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα μείνει εντός της εταιρείας, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, και δεν θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών της.

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ είναι το Δημόσιο με 33,5%, η Εθνική Τράπεζα με 36,43%, η ΔΕΗ με 28,56% και η κρατική εταιρεία κινητών αξιών ΔΕΚΑ με 1,51%. Η γενική συνέλευση της ΛΑΡΚΟ έχει λάβει απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, στην οποία έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα.

Εργαζόμενοι: «Τη βούλιαξαν τα γαλάζια golden boys»

«Το μεγάλο «φαγοπότι» από τις «γαλάζιες» διοικήσεις και τα golden boys ρήμαξαν τη ΛΑΡΚΟ με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπουλιέται», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που ζητούν να σταματήσει άμεσα η αποκρατικοποίησή της και προχωρούν την επόμενη εβδομάδα σε 24ωρη απεργία.

«Τα τελευταία χρόνια, ενώ οι τιμές του νικελίου είχαν ανέβει», επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, Κωνσταντίνος Πολυζώης, «και η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να ήταν μια χρυσοφόρα εταιρεία, εμφάνισε απώλειες 400 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας των επιλογών που έκαναν τα golden boys που διορίστηκαν από τη Ν.Δ.

Διορίστηκαν κομματικά στελέχη και βολεύτηκαν συγγενικά πρόσωπα αυτών. Εγιναν προσλήψεις ανθρώπων που δεν διέθεταν τα τυπικά προσόντα. Οι 15 διευθυντές που προϋπήρχαν στη ΛΑΡΚΟ έγιναν 52 μαζί με τις υποδιευθύνσεις. Σε όλους αυτούς και σε κάθε υπεύθυνο», προσθέτει ο κ. Πολυζώης, «για το τρελό φαγοπότι και τη στοχευόμενη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, και τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν καταθέσει σχεδόν προ διμήνου μηνυτήρια αναφορά για κακοδιαχείριση».

«Δεν είναι τυχαίο», καταλήγει, «το δεύτερο ατύχημα. Εντάσσεται στην απαξίωση καθώς ανίκανοι και επικίνδυνοι άνθρωποι χειρίζονται τις τύχες της ΛΑΡΚΟ και ευχόμαστε να σταματήσει εδώ το κακό και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα», καταλήγει ο κ. Πολυζώης.

«Ενώ η τιμή του νικελίου είχε ανέβει η εταιρεία εμφάνισε απώλειες. Εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης οι τιμές του νικελίου έπεσαν και η ΛΑΡΚΟ βρέθηκε επί ξύλου κρεμάμενη», προσθέτει ο Γιώργος Κατσαράς, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Λάρυμνας Φθιώτιδας.

«Αν και επανειλημμένως κατατέθηκαν στη Βουλή επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Η τελευταία κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, σχετικά με την κακοδιαχείριση της ΛΑΡΚΟ και τη συγκάλυψη του σκανδάλου με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης νικελίου προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά ούτε και αυτή συζητήθηκε», μας επισημαίνει η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ.

«Η κακοδιαχείριση τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τις διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις οδήγησαν τη ΛΑΡΚΟ σε απαξίωση. Η Ν.Δ. επιδίωκε πάντα να βολέψει στελέχη της τα οποία αποδείχθηκαν golden boys. Ακόμα και πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας παραμύθιαζε τους εργαζόμενους όταν έλεγε ότι ψάχνει λύσεις, αφού κρίνοντας από το αποτέλεσμα, δηλαδή την αποκρατικοποίησή της, το μόνο που έκανε ήταν να κερδίζει χρόνο», καταλήγει η ίδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
ΛΑΡΚΟ
ΔΕΗ