Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΙΝΑΚΗ ΩΣ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το φαιό λάιφ στάιλ

Μπορεί να μην κατάφερε, τελικά, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης να εντάξει στην κοινοβουλευτική του ομάδα τον κ. Ψινάκη, αλλά οπωσδήποτε δεν μετάνιωσε που ένα μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του αναλώθηκε στις διαπραγματεύσεις του με τον γνωστό σταρ της showbiz.

Πολύ πριν προκύψει το θέμα Ψινάκη, οι εκπομπές οι οποίες αυτοαποκαλούνται «life style» είχαν κάτι ανακαλύψει για τον Καρατζαφέρη και τους συνεργάτες του. Πολύ πριν προκύψει το θέμα Ψινάκη, οι εκπομπές οι οποίες αυτοαποκαλούνται «life style» είχαν κάτι ανακαλύψει για τον Καρατζαφέρη και τους συνεργάτες του. Ο ίδιος ο αρχηγός του ΛΑΟΣ ως άνθρωπος της πιάτσας και πετυχημένος διαφημιστής εσωρούχων γνωρίζει ότι καμιά φορά για να πλασάρουμε το προϊόν μας πρέπει να δείχνουμε κάτι άλλο, πιο ελκυστικό για τον υποψήφιο αγοραστή. Για παράδειγμα, πρέπει να δείχνουμε ωραία κορίτσια και αγόρια για να πουλήσουμε απορρυπαντικά, καφέδες, αναψυκτικά, αποσμητικά, ακόμα και χάπια για τη χοληστερίνη.

Η «λάμψη» της Χρυσής Αυγής

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στο λαοφιλές υπαίθριο παιχνίδι, τον «παπά», κατά το οποίο ο χειριστής τριών χαρτιών τράπουλας, ο «παπατζής» δηλαδή, με γρήγορες ταχυδακτυλουργικές κινήσεις αλλάζει μπροστά στα μάτια του αφελούς περαστικού τις θέσεις των τριών τραπουλόχαρτων, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι γνωρίζει πού βρίσκεται ο «παπάς».

Στην προκειμένη περίπτωση εκείνο που επιθυμούσε να κρύψει ο κ. Καρατζαφέρης με τις ταχυδακτυλουργικές του κινήσεις ήταν ο ακροδεξιός πυρήνας του κόμματός του. Γιατί την ώρα που όλοι οι τηλεοπτικοί αστέρες αγωνιούσαν για το φλερτ Καρατζαφέρη-Ψινάκη, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ προχωρούσε σιωπηρά σε μια σειρά άλλες «μεταγραφές», καθόλου λαμπερές.

Η πιο σημαντική ανάμεσά τους είναι η ανάδειξη ως υποψηφίου του κόμματος στην Αχαΐα του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, εκδότη της φιλοχουντικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», ο οποίος έχει καταδικαστεί για αντισημιτισμό (στις 18 Σεπτεμβρίου 2008).

Η προσχώρηση ανακοινώθηκε από την εφημερίδα του ΛΑΟΣ «Αλφα Ενα» στις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά διάρκεσε μόλις μία βδομάδα. Μόλις δημοσιοποιήθηκε το γεγονός, με ανακοίνωση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας στην «Ε», ο κ. Καρατζαφέρης υπαναχώρησε και απέσυρε τον νέο του συνεργάτη από τα ψηφοδέλτια. Τον αποκλεισμό του πρώην χρυσαυγίτη ανακοίνωσε ο ίδιος ο Καρατζαφέρης την Κυριακή από το Mega.

Είχαν προλάβει να εκτεθούν υπέρ της υποψηφιότητας Ζαφειρόπουλου στελέχη του ΛΑΟΣ όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά ο αρχηγός επικαλέστηκε «φάκελο με στοιχεία για τη δράση του Ζαφειρόπουλου», τον οποίο του έστειλε η Χρυσή Αυγή, και εισηγήθηκε στο Ε.Γ. του κόμματος τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια.

Ολα τα μέλη του κομματικού οργάνου συμφώνησαν, εκτός από τους «σκληρούς» Πλεύρη και Γεωργιάδη, οι οποίοι «απείχαν» από την ψηφοφορία.

Σύμπραξη με την ΕΠΕΝ

Οσο για τον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της ολιγοήμερης συνεργασίας Ζαφειρόπουλου-Καρατζαφέρη, διαφωτιστικό είναι το άρθρο του Σπ. Ζουρνατζή με τον εύγλωττο τίτλο «Η σύμπραξη Ζαφειρόπουλου-ΛΑΟΣ: Η δευτέρα παρουσία της ΕΠΕΝ».

Το άρθρο φιλοξενείται στην εφημερίδα του Ζαφειρόπουλου («Ελεύθερος Κόσμος», 13.9.09) και ο συντάκτης του είναι ο γνωστός απολογητής του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο οποίος χρημάτισε και «υπουργός» στη δοτή κυβέρνηση Μαρκεζίνη την περίοδο του Πολυτεχνείου, ενώ στη μεταπολίτευση εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με την ΕΠΕΝ, το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος ο Παπαδόπουλος.

Ως «γάμο της χρονιάς» εμφάνισαν όλα τα TV- μεσημεριανάδικα την αποκατάσταση της κυρίας Μανωλίδου από τον κ. Γεωργιάδη. Και, βέβαια, είχαν αποκλειστικές πληροφορίες για τα τυριά, τη σπανακόπιτα αλλά και το νυφικό. Ως «γάμο της χρονιάς» εμφάνισαν όλα τα TV- μεσημεριανάδικα την αποκατάσταση της κυρίας Μανωλίδου από τον κ. Γεωργιάδη. Και, βέβαια, είχαν αποκλειστικές πληροφορίες για τα τυριά, τη σπανακόπιτα αλλά και το νυφικό. Αφού, λοιπόν, εκθειάζει τον Ζαφειρόπουλο για την πολιτική του προέλευση από την ΕΠΕΝ, ο Ζουρνατζής αποκαλύπτει το πολιτικό περιεχόμενο της συνεργασίας του με το ΛΑΟΣ:

«Με αυτό το αγωνιστικό παρελθόν ο Ζαφειρόπουλος έρχεται τώρα να ενταχθεί στο κοινοβουλευτικό κόμμα του ΛΑΟΣ, διεκδικώντας μία έδρα στην Αχαΐα. Γιατί; Οχι βεβαίως για το βουλευτιλίκι αλλά για κάτι περισσότερο: γι' αυτό που δεν επέτυχε η τιμημένη ΕΠΕΝ στα 13 χρόνια ζωής της, δηλαδή την εκπροσώπηση στη Βουλή, ώστε να θέσει αυτό που εκκρεμεί από την αρχή της Μεταπολιτεύσεως. Ποιο; Το θέμα της αποκαταστάσεως των Αξιωματικών της 21ης Απριλίου 1967.

Η ανάκληση της πολιτικής προγραφής των Αξιωματικών θα άνοιγε τον δρόμο για την πολιτική αποκατάστασή τους. Ο,τι δεν καταδέχθηκε να κάνει στα δύο χρόνια της βουλευτείας του ο τελευταίος αρχηγός της ΕΠΕΝ Βορίδης, έρχεται τώρα ο Ζαφειρόπουλος, το Επενιτόπουλο, να δεσμευθεί ότι θα είναι η πρώτη πράξη της ευκταίας βουλευτείας του. Και μόνο γι' αυτό οι επιζώντες Επενίτες δεσμεύονται να αγωνισθούν για την εκλογή του...».

Μ' άλλα λόγια, για όσους δεν κατάλαβαν, ο κ. Καρατζαφέρης επιχείρησε να ενισχύσει το κόμμα του με νέο φιλοχουντικό αίμα, το οποίο θα αναλάμβανε να πραγματοποιήσει όσα δεν καταδέχτηκε ο «συμβιβασμένος» Βορίδης και οι άλλοι φιλοχουντικοί του ΛΑΟΣ. Οσο για τη δράση των οπαδών του Ζαφειρόπουλου, ενδεικτικό είναι άλλο δημοσίευμα στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας του, όπου περιγράφονται οι «εθνικολαϊκές πολιτοφυλακές» με τις οποίες «ο λαός υπερασπίζεται το μέλλον της Ελλάδας», γιατί «η επανάσταση δεν είναι ακόμη έτοιμη. Ψάχνει αρχηγό!»

Προσαρμοσμένος στην υποστήριξη του νέου -έστω και προσωρινού- κόμματος του εκδότη του, ο «Ελεύθερος Κόσμος» θα εμφανίσει ως «σημαντική επιτυχία» και «κίνηση ματ» του Γιώργου Καρατζαφέρη την είσοδο στο κόμμα τού μέχρι χτες διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή, ο οποίος «έχει γράψει χρυσές σελίδες στο Διπλωματικό Σώμα και έχει προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες τα πέντε χρόνια που ήταν στη διοίκηση της ΕΥΠ».

Πρόκειται, όπως θυμόμαστε όλοι, για τον άνθρωπο που συνέδεσε τη θητεία του με υποθέσεις όπως των υποκλοπών, των απαγωγών Πακιστανών κ.λπ. Η εντυπωσιακή ένταξη του κ. Κοραντή στον ΛΑΟΣ ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι τελικά το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έχει άμεση σχέση με το «βαθύ» ελληνικό κράτος και ο τρόπος που πολιτεύεται πρέπει να ιδωθεί απ' αυτή τη σκοπιά.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά της υπόθεσης. Καλά ο κ. Καρατζαφέρης και οι επιδιώξεις του! Ευνόητη και η διαθεσιμότητα διάφορων παροπλισμένων χρυσαυγιτών ή παλαιοχουντικών. Αλλά πώς εμφανίστηκαν τόσο πρόθυμοι στο κάλεσμά του διάφοροι γνωστοί τηλεοπτικοί αστέρες;

Πρέπει κατ' αρχήν να σημειώσουμε ότι δεν είναι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ ο πρώτος που επιδίωξε να στρατολογήσει υποψήφιους από το χώρο αυτό. Και για να είμαστε δίκαιοι, ο κ. Καρατζαφέρης είναι εκείνος που δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλον να συναλλάσσεται με τους τηλεστάρ.

Η τηλεοπτική ακροδεξιά

Οχι μόνο επειδή όλη του η πολιτική καριέρα στηρίζεται στο ιδιότυπο πλέγμα «πατριωτικών» μεσημεριανάδικων που έχει στήσει από χρόνια με τη δική του εκπομπή στο ιδιωτικό του κανάλι και τις παραπλήσιες εκπομπές τηλεπωλήσεων ιστορικών και προπαγανδιστικών βιβλίων που διακινούν οι στενοί του συνεργάτες (Γεωργιάδης, Βελόπουλος και παλαιότερα οι Λιακόπουλος, Σχοινάς κ.ά.), αλλά και επειδή έχει κατορθώσει να μετατρέψει το ίδιο το κόμμα του σε αγαπημένο αντικείμενο των εκπομπών της πρωινής, της μεσημεριανής, αλλά και της μεταμεσονύκτιας ζώνης.

*Τουλάχιστον τρία κανάλια μετέδιδαν ταυτόχρονα (ως «αποκλειστικό θέμα») ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από το γάμο του Αδώνιδος Γεωργιάδου με την Ευγενία Μανωλίδου (Alpha, Alter, Star στις 23.6.09), ενώ λίγες μέρες νωρίτερα το ίδιο ενδιαφέρον είχε επιδειχθεί και για τα βαφτίσια του παιδιού του Βορίδη (Star).

Οταν δεν πάει πολύ καλά η ελληνική (ή η κυπριακή) συμμετοχή στην Eurovision, επιστρατεύεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ να αποκαλύψει ανθελληνική συνωμοσία Οταν δεν πάει πολύ καλά η ελληνική (ή η κυπριακή) συμμετοχή στην Eurovision, επιστρατεύεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ να αποκαλύψει ανθελληνική συνωμοσία *Τη μερίδα του λέοντος στην ανάδειξη του «τηλεοπτικού» του προφίλ έχει, βέβαια, ο ίδιος ο αρχηγός. Εχει φροντίσει να προβάλει ένα προσεκτικά γραμμένο βιογραφικό, που περιλαμβάνει τη φτωχική του καταγωγή («ήμουν γιος σανοπώλη» και «πουλούσα γάλα στη γειτονιά»), την ανάδειξή του σε διαγωνισμούς μποντιμπίλντινγκ («6ος Μίστερ Ευρώπη») και τον διαγωνισμό μπρα-ντε-φερ με τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ (που «έληξε ισόπαλος»).

*Ο,τι πρέπει για τα μεσημεριανάδικα. «Να δούμε τώρα τον πολιτικό που είχε σχολή μοντέλων και υπήρξε μποντιμπίλντερ και έλεγα πόσο νόστιμος υπήρξε στα νιάτα του», λέει με ανυπόκριτο θαυμασμό η Τατιάνα Στεφανίδου στη μεσημεριανή της εκπομπή «Αποκάλυψη Τώρα» (ΑΝΤ1, 27.3.06).

Και συνεχίζει: «Αχ... Είναι ακόμα γοητευτικός. Γι' αυτό του έχω μια αδυναμία, μη νομίζεις. Και για άλλους λόγους».

*Με πρότυπο τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος μεταμφιέζεται σε Ζορό, τραγουδάει και πηγαίνει στα καλλιστεία για να ρωτήσει τις υποψήφιες Μις για το «Μακεδονικό» (ΑΝΤ1, 27.5.08), τα στελέχη του ΛΑΟΣ διεκδικούν θέση σε όλες τις σχετικές εκπομπές, δίνοντας πάντα τον «πατριωτικό» τόνο σε ζητήματα όπως η Eurovision. Ο κ. Καρατζαφέρης θα βγει στις ειδήσεις για να καταγγείλει ότι «τα μηνύματα που ψήφιζαν την Κυπρία δεν γίνονταν δεκτά, ενώ γίνονταν δεκτά τα άλλα που ψήφιζαν Τουρκία και Σκόπια» (Alter, 19.5.06).

Ομως, η ενασχόληση των διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών με τη «λάμψη» των στελεχών του ΛΑΟΣ δεν οφείλεται μόνο στο προφίλ «τηλεστάρ» που καλλιεργούν οι ίδιοι. Οι προσεκτικοί παρατηρητές θα διαπιστώσουν μια πραγματική ιδεολογική σύγκλιση των εκπομπών αυτών -αλλά και των εντύπων παρόμοιου περιεχομένου- με την πολιτική ατζέντα του ΛΑΟΣ. Ο ακροδεξιός λαϊκισμός και ο ξενόφοβος εθνικισμός είναι παρόντες στις περισσότερες απ' αυτές, ενώ η προβολή των στελεχών του ΛΑΟΣ γίνεται αβίαστα, χάρη στις «πατριωτικές» τους ευαισθησίες.

*Στον τομέα αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η εφημερίδα «Espresso», η οποία τροφοδοτεί τα μεσημεριανάδικα με κάθε λογής «ειδήσεις», οι οποίες έρχονται γάντι σε σχολιαστές από το ΛΑΟΣ: «Σοκάρει η αφίσα της ηδονής» (5.4.02). «Εικόνα σοκ εμφανίζει την Παναγία με γένια!» (19.12.02). «Θησαυρίζει ο ροκ-σταρ που υμνεί τον αντίχριστο!» (29.12.02). «Παράσταση-σοκ με γυμνό και σεξ σε θέατρο» (26.03.03).

*Με τη σειρά του ο αρχηγός του ΛΑΟΣ φροντίζει να παρεμβαίνει όταν κάποιο έργο τέχνης θίγει τα ιερά και όσια της πατρίδας και της θρησκείας. Συνέβη με έναν πίνακα στην έκθεση Outlook το Δεκέμβρη του 2003, όταν ο κ. Καρατζαφέρης τον θεώρησε βλάσφημο και ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελίας. Η «Espresso» αμέσως ανέλαβε δράση («Εκθεση ντροπής με τις ευλογίες του υπουργείου Πολιτισμού: Πλήρωσε 300.000 ευρώ για να ρεζιλέψουν τον Χριστό και τον σταυρό»). Η υπόθεση κατέληξε στη δίωξη και τον διασυρμό του υπεύθυνου της έκθεσης, ο οποίος απαλλάχθηκε μετά από χρόνια.

*Σε κάθε τηλεοπτικό «γεγονός» αυτού του είδους ο Καρατζαφέρης και οι συνεργάτες του δίνουν αμέσως το «παρών». Οταν παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια ένας νεκρός μοναχός «που δεν έλιωνε», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν: «Εκανα μια περιοδεία στη Φθιώτιδα, στη Μονή Αγάθωνος, όπου το σκήνωμα του Βησσαρίωνος έχει μαγνητίσει κόσμο. Πήγα στη Μονή όπου υπήρχε κόσμος, όχι πολύς, αρκετός» (Τηλεάστυ, 20.3.06).

Με τη γνωστή του πονηριά φρόντισε να διαχύσει κατ' αρχήν τις ευθύνες: «Μου έκανε εντύπωση ότι λίγο πριν από μένα είχε περάσει ο Δημήτρης Καμπουράκης, λίγο μετά ο Γιώργος Αυτιάς, και δεν πήγαν κάτω από τη δημοσιογραφική τους ανάγκη, αλλά προφανώς ως προσκυνητές. Οι πιο πολλοί μιλούν για θαύμα».

Οταν μετά από μια βδομάδα είχε φανεί ότι πρόκειται για μια ακόμα εμπορική επιχείρηση, ο κ. Καρατζαφέρης δεν είχε καμιά δυσκολία να καταγγείλει όσους παρασέρνουν τους αφελείς πιστούς: «Εμείς οι δημοσιογράφοι το τροφοδοτήσαμε, το πυροδοτήσαμε, θαύμα ο ένας, θαύμα ο άλλος, ο κόσμος ξεσηκώθηκε, μερικοί απλοί άνθρωποι έτρεξαν» (ΑΝΤ1, 27.3.06).

«Ολα» για τον πρόεδρο

*Ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές δεν διστάζουν να μεταβληθούν σε ανοιχτούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του ΛΑΟΣ, όπως η εκπομπή «Ολα» του Θέμου Αναστασιάδη, ο οποίος συμμετέχει στις προπαγανδιστικές εκστρατείες του κόμματος, δωρίζει στον κ. Γεωργιάδη μπλουζάκια με τη φωτογραφία της κυρίας Ρεπούση και τη λεζάντα «Yassou Εφιάλτη», ενώ προβάλλει και τη γραμματέα του αρχηγού και τον ίδιο τον Καρατζαφέρη. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και ως εκδότης στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Η εφημερίδα του ΛΑΟΣ προέβαλλε την υποψηφιότητα του Ζαφειρόπουλου, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος ήταν πρώην υπαρχηγός της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Η εφημερίδα του ΛΑΟΣ προέβαλλε την υποψηφιότητα του Ζαφειρόπουλου, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος ήταν πρώην υπαρχηγός της φασιστικής Χρυσής Αυγής. *Οι προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις παίζουν φυσικά κι εδώ ρόλο. Ο κ. Βορίδης είναι δικηγόρος της «Espresso» και την υπεράσπισε σε διάφορες υποθέσεις όπως εναντίον της μητέρας του τραγικού Αλεξ. Φυσικά η εφημερίδα προβάλλει σε πρωτοσέλιδο τις συνεντεύξεις του Βορίδη για τους «κουκουλοφόρους».

*Από την άλλη πλευρά, το Τηλεάστυ διαφημίζει τη «δημοσιογραφική σχολή» του Καρατζαφέρη, αποκαλύπτοντας ότι πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι «έχουν θητεύσει δίπλα του», υπονοώντας ότι του χρωστούν την επιτυχία τους: «Η Γιώτα Αντωνοπούλου, διευθύντρια της "Βραδυνής", ο Αντώνης Πίκουλας, εκδότης της "Αξίας", ο παρουσιαστής του Star Θοδωρής Δρακάκης, ο διευθυντής του "Ελεύθερου Τύπου" Μπάμπης Κούτρας, ο υπεύθυνος τύπου της κυρίας Γιαννάκου Χάρης Καλούδης, αλλά και ο Γιάννης Παπαγιάννης, ο Αρης Σπίνος, ο Γιώργος Λιάγκας, ο Γιώργος Βλάχος, η Τάνια Ιακωβίδου και άλλοι πολλοί».

Δεν έπεσε, λοιπόν, από τον ουρανό στην αγκαλιά του κ. Καρατζαφέρη ο κ. Ψινάκης. Για να δικαιολογήσει την πρόσκλησή του στον τηλεστάρ και τον ποδοσφαιριστή Ανατολάκη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ισχυρίστηκε ότι μ' αυτές τις υποψηφιότητες θέλει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που απείχαν στις τελευταίες εκλογές, τη νεολαία που αδιαφορεί για την πολιτική και τους χούλιγκαν που δεν έχουν ακούσει καν για Κοινοβούλιο.

«Να φέρουμε μέσα στη Δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό ανθρώπους που τους έχουν γυρίσει την πλάτη, δηλαδή το 50% σχεδόν του ελληνικού λαού», θα πει στο Mega (13.9.09).

«Πιστεύω ότι ήταν ένα καλό "μεγάφωνο", για να φτάσει η δικιά μου φωνή στα αυτιά κάποιων παιδιών, που παλαιότερα είχε προσκαλέσει και ο Χριστόδουλος», θα εξηγήσει για την επιλογή Ψινάκη. «Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τη δική του σκέψη και περπατησιά. Μίλησα με τον άνθρωπο, διαπίστωσα ότι κρύβει διαφορετικά πράγματα από αυτά που επιδεικνύει... Επιτέλους! Εχει και τρία μεταπτυχιακά στα οικονομικά. Δεν είναι για πέταμα. Απλά ο χρόνος επωάσεως της ιδέας ήταν μικρός. Με την ίδια σκέψη έβαλα και τον Ανατολάκη».

Το κόμμα της Trash TV

Βέβαια, δεν τα λέει όλα ο κ. Καρατζαφέρης. Γιατί οι δυο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Με τον πρώτο ο αρχηγός του ΛΑΟΣ επιδίωκε απλά αυτό που πέτυχε, δηλαδή να ενισχυθεί το μερίδιο της τηλεθέασης για το κόμμα του κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, ενώ το χαμηλό προφίλ του Ανατολάκη δεν είναι αυτό που θα προσέλκυε οποιονδήποτε «χούλιγκαν» στην πολιτική. Πρόκειται, απλά, για ένα γνωστό πρόσωπο, από το οποίο το ΛΑΟΣ αντλεί την αίγλη του.

Για την ακρίβεια, η ακροδεξιά στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη έχει από καιρό διεισδύσει στα γήπεδα για να στρατολογήσει τις ομάδες κρούσεις της. Η Χρυσή Αυγή που κάθε τόσο την προσεγγίζει ο κ. Καρατζαφέρης έχει πριν από χρόνια ιδρύσει τη «Γαλάζια Στρατιά», μια ομάδα που εκμεταλλεύεται τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας για τη δράση της.

Και είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν καλεσμένος στις ειδήσεις του Alter (25.3.07), για να σχολιάσει την εικόνα μιας ομάδας ελλήνων χούλιγκαν που χαιρετούσε φασιστικά κάτω από σημαία με κέλτικο σταυρό στον αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Τουρκίας, στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

«Το φαινόμενο των νεοφασιστών και νεοναζιστών στα ευρωπαϊκά γήπεδα είναι εξαιρετικά εκτεταμένο», θα πει ο τότε εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ. «Αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα».

Αλλά αντί να προτείνει τρόπους για τη λύση του «προβλήματος», ο κ. Γεωργιάδης πρότεινε να το αγνοήσουμε: «Ας μη μεγαλοποιούμε ένα θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ήσσονος σημασίας [...] Σε μια Ελλάδα που οι αναρχικοί καίνε την πρωτεύουσα κάθε βδομάδα, μας πειράξανε τα δεκαπέντε ανόητα παιδιά στην εξέδρα; Εδώ καίνε την πρωτεύουσα κάθε βδομάδα. Ας συλλάβει πρώτα αυτούς η αστυνομία».

Λεπτομέρεια: Το πανό των νεοφασιστών έγραφε «Πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη». Τι να πει ο καημένος ο Αδωνις που το κόμμα του είχε αυτό το σύνθημα ως βασικό «στόχο» μέχρι προ τινος;

Δεν περίμενε, λοιπόν, τον Ανατολάκη για να διεισδύσει στο χώρο των χούλιγκαν ο κ. Καρατζαφέρης. Για τη διασύνδεση ακροδεξιάς-χούλιγκαν έχουν φροντίσει προ καιρού πολλοί άλλοι.

Οσο για τους οπαδούς ειδικά του Ολυμπιακού, φροντίζει ο Κώστας Μπαρμπής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φίλων Ολυμπιακού (ΠΕΦΟ) και γνωστός συγγραφέας φιλοβασιλικών και αντισημιτικών πονημάτων, ο οποίος αρθρογραφεί τακτικά στην κομματική εφημερίδα του ΛΑΟΣ.

Και εδώ συναντάμε πάλι τη μέθοδο του «παπά», που τόσο καλά χειρίζεται ο αρχηγός του ΛΑΟΣ. Αλλά και στην πιο πρόσφατη «μεταγραφή» του διαπιστώνουμε τα ίδια χαρακτηριστικά. Θα συνεργαστεί, λέει, με τους «Οικολόγους Ελλάδας». Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το ΛΑΟΣ κάνει άνοιγμα στο χώρο αυτό, που είναι της μόδας.

Γιατί, βέβαια, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να γνωρίζει ότι πρόκειται για μια εμπορική «υγιεινιστική» επιχείρηση και ότι βασικό στέλεχος των «οικολόγων» αυτών είναι η κυρία Ελισάβετ που έγινε φίρμα από τις εκπομπές της Αννίτας Πάνια με το σουξέ «Πού είναι ο Βέρντι, πού είναι ο Πουτσίνι».

Με την κίνηση αυτή ο κ. Καρατζαφέρης κλείνει το μάτι σε όσους θέλουν να ψηφίσουν κάτι πολύ «καλτ», ενώ παράλληλα εξασφαλίζει και ένα δεύτερο κανάλι για το κόμμα του. Γιατί οι νέοι του συνεργάτες διαθέτουν το «Τηλεφώς», που απευθύνεται στο ειδικό κοινό της «οικολογικής ουφολογίας», αλλά ήδη παίρνει το «πατριωτικό» του επίχρισμα.

Το κόμμα της παραλιακής

Τις ίδιες μέρες που διαπραγματευόταν με τον κ. Ψινάκη για τους όρους ένταξής του στον ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωνε από το βήμα της ΔΕΘ το δικό του οικονομικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Καρατζαφέρης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καρατζαφέρης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Για την ουσία όσων είπε από τη Θεσσαλονίκη στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο αρχηγός του ΛΑΟΣ δεν πολυενδιαφέρθηκαν τα τηλεοπτικά κανάλια. Αλλωστε ούτε και η «εκλογική επιτροπή» του κόμματός του δεν ασχολήθηκε μ' αυτά, όπως με την υποψηφιότητα Ψινάκη.

Και όμως. Οσα εξήγγειλε ο κ. Καρατζαφέρης ως προτάσεις εξόδου από την κρίση έχουν άμεση σχέση με το ξαφνικό ενδιαφέρον του για το «κόμμα της παραλίας», όπως υποστήριξε ο ίδιος. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίστηκε από τους πολιτικούς αναλυτές στις περασμένες ευρωεκλογές το σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος που απείχε, προτιμώντας την «παραλία» από την κάλπη. Για να είμαστε ακριβείς, ο κ. Καρατζαφέρης, με τις κινήσεις και την πολιτική του, δεν απευθύνεται στο «κόμμα της παραλίας», αλλά στο «κόμμα της παραλιακής», δηλαδή των νυχτερινών κέντρων.

Η διαφορά σαφής. Και έγινε σαφέστερη, μόλις εξαγγέλθηκε το «οικονομικό πρόγραμμα» του ΛΑΟΣ. Με τη γνωστή του ευθύτητα ο κ. Καρατζαφέρης εξάντλησε όλη του την ομιλία στη ΔΕΘ για να προτείνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δοθεί αμνηστία στους μεγάλους φοροφυγάδες και να ενισχυθούν οι πυλώνες της παραοικονομίας.

Τα δύο συγκεκριμένα μέτρα που εισηγήθηκε είναι να επιτραπεί η επανεισαγωγή κεφαλαίων που έχουν εξαχθεί με αδιαφανή τρόπο σε τράπεζες του εξωτερικού (Ελβετία, κ.λπ.) και να μην ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» μεγάλων κεφαλαίων που θα εμφανιστούν ξαφνικά από τα μαύρα σεντούκια:

«Σε μια κρίση σαν κι αυτή πρέπει ο ηγέτης να τολμά να λέει βγάλτε τα χρήματα, όπως κι αν τα έχετε αποκτήσει. [...] Για ένα χρονικό διάστημα 3 χρόνια, 4 χρόνια, 5 χρόνια, ν' ανοίξουν οι τράπεζες και οποιοσδήποτε κατέχει χρήματα να μπορεί να τα καταθέσει. Η πρότασή μου είναι όποιος, όπως κι αν έχει καταθέσεις στο εξωτερικό να τις φέρει στην Ελλάδα. Δεν φορολογούνται για 3 χρόνια. [...] Να καταργήσουμε γι' αυτά τα χρονικά διαστήματα τους σκοπέλους, δηλαδή το πόθεν έσχες».

Σε μια περίοδο που τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται να κατανοούν ότι η ακραία ταξική αδικία του φορολογικού συστήματος (που περιορίζεται στην άντληση πόρων από τους μισθωτούς) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία του κράτους, ο κ. Καρατζαφέρης έρχεται να επιβραβεύσει τους επιχειρηματίες του «μαύρου χρήματος», δίνοντάς τους την ευκαιρία να «ξεπλύνουν» με τις ευλογίες του κράτους και μάλιστα αφορολόγητα τα κεφάλαια που έχουν σωρεύσει από κάθε λογής παράνομες δραστηριότητες.

Εδώ είναι που συναντάμε το «κόμμα της παραλιακής». Γιατί, βέβαια, σε εποχές μεγάλης οικονομική κρίσης εκείνοι που έχουν την οικονομική άνεση να ξημεροβραδιάζονται στα κέντρα διασκέδασης δεν είναι άλλοι από τους μαυραγορίτες, τους φοροκλέφτες, τις μαφίες του οργανωμένου εγκλήματος και τους διακινητές μαύρου χρήματος.

Και, βέβαια, το μήνυμα που εκπέμπεται απ' αυτές τις προτάσεις Καρατζαφέρη είναι απλό: μην πληρώνετε φόρους, μη δηλώνετε τα εισοδήματά σας, κλέφτε την εφορία, βγάλτε τις περιουσίες σας στην Ελβετία. Θα έρθει η στιγμή που ο ΛΑΟΣ θα σας νομιμοποιήσει τα έσοδα χωρίς καμιά επιβάρυνση.

Πρόκειται για την πιο ακραία εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης οικονομικής λογικής που θεωρεί ότι η κίνηση της αγοράς -έστω και με συνθήκες οικονομικής ζούγκλας- δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Για λόγους που μπορεί καθένας να φανταστεί, οι τοποθετήσεις αυτές του κ. Καρατζαφέρη απαλείφθηκαν από το κομματικό όργανο του ΛΑΟΣ, την «Αλφα Ενα», που αφιέρωσε την περασμένη βδομάδα τρεις σελίδες στην απομαγνητοφώνηση της υπόλοιπης συνέντευξης του αρχηγού.

Οσο για τη σχέση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς με αυτές τις νεοφιλελεύθερες θεωρήσεις δεν είναι κι αυτή άγνωστη. Τα κόμματα της «Προόδου» σε Δανία και Νορβηγία εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '70 με μοναδικό σύνθημα την κατάργηση των φόρων, και οργάνωναν τις προεκλογικές τους εκστρατείες εμφανίζοντας ως ήρωες τους φοροφυγάδες. Βέβαια η τύχη των κομμάτων αυτών δεν ήταν ρόδινη. Ο πρώτος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία τους, ο δανός εκατομμυριούχος Μόγκενς Γκλίστρουπ, λίγα χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με την κατηγορία -τι άλλο;- του φοροφυγάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γιώργου Καρατζαφέρη

«Η γυναίκα σήμερα» (εκδ. Κανάλι, Αθήνα 1982)

Ραδιοφωνικά χρονογραφήματα του Λαάρχη, με θέμα τη «γυναίκα», προτού ακόμα αρχίσει την άμεση ανάμειξή του με την πολιτική. Βέβαια από τότε είχε φροντίσει να τον προλογίζει μια βουλευτίνα, η Φρόσω Σπεντζάρη.

Γιώργου Καρατζαφέρη

«Η Λιάνη στηρίζει την αλλαγή» (εκδ. Ισοκράτης, Αθήνα 1989)

Η μεγαλύτερη δημοσιογραφική επιτυχία του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος περηφανεύεται ότι μ' αυτό το βιβλίο και τις σχετικές βιντεοκασέτες «έριξε τον Αντρέα». Φυσικά το βιβλίο τροφοδότησε όλες τις (έντυπες ακόμα τότε) κουτσομπολικές και ακροδεξιές «πηγές ενημέρωσης».

Δημοσθένης Αλεξίου

«Η αδάμαστη θέληση» (εκδ. Γεωργιάδης/Ελέπολις, Αθήνα 2004)

Το «γαλάζιο βιβλίο» του προέδρου Γιώργου, δηλαδή η σκέψη Καρατζαφέρη σε σύνοψη ενός «καθηγητή πανεπιστημίου» και έκδοση ενός εκ των δελφίνων του.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.alpha1.gr

Ο ιστότοπος της κομματικής εφημερίδας του ΛΑΟΣ περιλαμβάνει πολλές από τις μεταλλάξεις του κ. Καρατζαφέρη και του κόμματός του από το κλασικό ακροδεξιό ρεπερτόριο σε προσεγγίσεις της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ συχνές οι αναφορές και οι ανταλλαγές με μεσημεριανάδικα «λάιφ στάιλ» και φυσικά κάθε λογής «ροζ» ιστορίες.

http://elkosmos.gr

Ο ιστότοπος του χουντικού «Ελεύθερου Κόσμου» παρουσιάζει την εκδοχή του εκδότη του (και πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής) για τους λόγους που οδήγησαν στο πρόωρο διαζύγιό του με τον Καρατζαφέρη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ιός Κυριακής