Έντυπη Έκδοση

30 άτομα γύρω από τους... πυρήνες

Το πιο ευάλωτο από τα σχήματα της... νεοτρομοκρατίας χτύπησε η Αστυνομία την Τετάρτη, και μέχρι χθες το βράδυ είχε συνθέσει με τη συνεργασία των δικαστικών αρχών την ανθρωπογεωγραφία ενός εκ των πυρήνων... της φωτιάς Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες των διωκτικών αρχών.

Το γνωστό «σόου» της Αντιτρομοκρατικής χθες στην Ευελπίδων. Μόνο που αυτή τη φορά τα μαύρα τζιπ αντικαταστάθηκαν από τα λευκά Ι.Χ. της ΕΛ.ΑΣ. Το γνωστό «σόου» της Αντιτρομοκρατικής χθες στην Ευελπίδων. Μόνο που αυτή τη φορά τα μαύρα τζιπ αντικαταστάθηκαν από τα λευκά Ι.Χ. της ΕΛ.ΑΣ. Μετά τους τέσσερις συλληφθέντες το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, χθες το πρωί ανακοινώθηκε η έκδοση ακόμη έξι ενταλμάτων σύλληψης για άτομα που η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι συμμετέχουν στην οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της Φωτιάς Αθηνών - Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι οι συλληφθέντες και οι υποψήφιοι για σύλληψη συμμετέχουν στον ένα από τους συνολικά τέσσερις - πέντε πυρήνες της... Συνωμοσίας, που λειτουργεί στο Λεκανοπέδιο και στη συμπρωτεύουσα.

Εικάζεται από αρμόδιους αξιωματικούς ότι ο συνολικός αριθμός των εμπλεκομένων σε όλους τους πυρήνες προσεγγίζει τα 30 άτομα, τα οποία είναι καταχωρισμένα ως ύποπτοι. Ομως δεν πρόκειται να τους ακουμπήσει κανείς, λένε, εκτός και αν υπάρξουν ισχυρές τεκμηριώσεις, όπως πιστεύεται ότι συνέβη στην περίπτωση των συλλήψεων στη μονοκατοικία της οδού 25ης Μαρτίου, στο Χαλάνδρι.

Εκτιμάται επίσης ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα δεν είναι ο μοναδικός χώρος που χρησιμοποιούν οι Πυρήνες. Για τον συγκεκριμένο χώρο στο Χαλάνδρι είχαν γνώση οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, δεν διακινδύνευσαν ποτέ μια έφοδο για ανούσιες προσαγωγές παρά μόνο όταν ήταν σχεδόν βέβαιοι για την ύπαρξη ισχυρών τεκμηρίων στο διαμέρισμα, όπως ήταν ο συναρμολογημένος εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στη χύτρα -σήμα κατατεθέν χαρακτηριστικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα.

Είναι δεδομένο ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, πριν αλλά και μετά το εντυπωσιακό χτύπημα του «Επαναστατικού Αγώνα» στο Χρηματιστήριο, υπήρχε ερευνητικός πυρετός στην Αντιτρομοκρατική, οι αξιωματικοί της οποίας υφίσταντο πιέσεις για επιτυχίες προς προεκλογική εκμετάλλευση.

Η έφοδος στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου βρισκόταν επί ξυρού ακμής τις τελευταίες δέκα μέρες, αλλά ήταν αμφίβολη η ύπαρξη σημαντικών ευρημάτων.

Οι όποιες αναστολές φαίνεται να ξεπεράστηκαν το πρωί της Τετάρτης, μετά την έκρηξη στο διαμέρισμα της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι.

Ο συνδυασμός πληροφοριών και η συνεκτίμηση διαφόρων στοιχείων οδήγησαν στην έφοδο, με χαμηλό πλέον ρίσκο αποτυχίας και φιάσκου, που θα είχε τα αντίστροφα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση οι φερόμενοι ως συμμετέχοντες στην οξύμωρη συνωμοσία ήταν εκτεθειμένοι στο διωκτικό πεδίο, καθ' όσον φαίνεται να υιοθετούσαν παρεΐστικη νοοτροπία (συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές). Επίσης, προφανώς λόγω απειρίας και εφηβικού ενθουσιασμού, ελάχιστα εφάρμοζαν έστω στοιχειώδεις συνωμοτικούς κανόνες.

Το ζητούμενο για την Αντιτρομοκρατική είναι η τεκμηρίωση της εμπλοκής ατόμου το οποίο θεωρεί συντονιστή των πυρήνων και, ενδεχομένως, συνδέσεις με άλλα σχήματα επαναστατικής βίας.

Πάντως, δεδομένης της αβλαβούς για ανθρώπους δράσης των Πυρήνων και της απρόσεχτης δραστηριότητάς τους, που τους εξέθετε εξαιρετικά στους διωκτικούς μηχανισμούς, η «επιτυχία» του διωκτικού μηχανισμού μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος, δεδομένων των ποικίλων εκφράσεων αλληλεγγύης που αναμένεται να προκύψουν από διάφορα ορθάνοιχτα μέτωπα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ