Έντυπη Έκδοση

Μάχη με τη γραφειοκρατία για να βρει το μωρό της

Γνώρισε τις χαρές της μητρότητας τον Μάρτιο του 2009, όμως δεν την έζησε για περισσότερο από ένα μήνα.

Από τότε μέχρι σήμερα αναζητεί το παιδί της, παρά τους σκοπέλους της... γραφειοκρατίας, και όχι μόνο, το οποίο φαίνεται πως έχει δοθεί για υιοθεσία, χωρίς όμως, όπως υποστηρίζει, τη συγκατάθεσή της.

Η ιστορία της Ρουμάνας Doina, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην «Ε» στις 19/8/2009, απέχει πολύ από το «ευτυχισμένο τέλος». Η μητέρα, που είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο στην Κω για παράνομη υιοθεσία μαζί με ακόμα πέντε άτομα, εξακολουθεί να αναζητεί το μωρό της και τώρα, με τη βοήθεια της οργάνωσης «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ζητεί την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, έτσι ώστε να αρθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συνήγορος υπεράσπισής της.

Οπως επισημαίνεται στην αναφορά, σε πρόσφατη επείγουσα συνάντηση της συνηγόρου της νεαρής μητέρας με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων για να αποσαφηνιστεί «ως προς το υπό ποιες συνθήκες το νεογέννητο μωρό της εντολέως μου είχε εισαχθεί χωρίς την έγκριση της μητέρας του προς τα τέλη Μαρτίου 2009 και είχε δοθεί (άγνωστο πότε ακριβώς, για ποιο λόγο και με ποιαν αιτιολογία), σε τρίτα πρόσωπα», κατατέθηκε μεταξύ άλλων σχετική αίτηση για λήψη αντιγράφων του φακέλου, που τηρείται στο νοσοκομείο για το βρέφος. «Κατά την κατάθεση της αίτησης, προσκρούσαμε στον σκόπελο ότι ως μητέρα του μωρού αναγραφόταν το όνομα Elena -και όχι Doina- Farcas», που ξεπεράστηκε, καθώς η συνήγορος διέθετε τη ληξιαρχική πράξης γέννησης του παιδιού και έτσι αναμένεται η έγκριση της λήψης των αντιγράφων.

Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με την πληρεξούσιο δικηγόρο, Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, εκκρεμεί αίτηση υιοθεσίας του επτά μηνών σήμερα βρέφους από συγκατηγορούμενους στην υπόθεση παράνομης υιοθεσίας, «χωρίς την ενημέρωση της φυσικής μητέρας». Αναφέρει, μάλιστα, ότι καμία ενημέρωση από αρμόδιο ή αναρμόδιο δεν έλαβε ούτε για τη δίκη υιοθεσίας, που ξεκίνησε στα τέλη του Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε για το νέο έτος. Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται προκαταρκτική έρευνα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Doina Farcas στην Εισαγγελία της Κω σε βάρος τεσσάρων συγκατηγορουμένων της για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ σε δύο από αυτούς για εκβίαση, καθώς όπως υποστηρίζει, «μεταχειρίστηκαν απειλή "κατάδοσης της απορίας" μου στο επίσημο κράτος, γεγονός που θα οδηγούσε στην άμεση ιδρυματοποίηση του παιδιού μου».

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της παράνομης υιοθεσίας αρνούνται της εμπλοκή τους. Μάλιστα, ο Ν. Κυργιωργίου, που κατηγορείται για μεσολάβηση με πρόθεση κερδοσκοπίας, υποστηρίζει ότι απλώς φιλοξένησε συμπατριώτισσα της φίλης του και τη συνόδευσε στην Κω, όπου θα παρέδιδε το παιδί της. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η ίδια η Doina αποφάσισε να δώσει το παιδί της κι ο ίδιος απλώς τη συνόδεψα σε ραντεβού που είχαν κανονίσει άλλοι με την οικογένεια, την οποία δεν γνώριζα και δεν την εκβίασε κανένας από μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα