Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ-ΦΡΟΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΣΤ. ΤΜΗΜΑΤΑ

Απομακρύνουν τους ένστολους στόχους

Εκτεταμένο μούδιασμα στο Σώμα της Αστυνομίας, έκδηλη αμηχανία στα επιτελικά πόστα και νέες πολιτικές πρωτοβουλίες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα της αιματηρής επίθεσης στην αστυνομική διεύθυνση Αγίας Παρασκευής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε χθες ένα προχωρημένο και μοντέρνο μέτρο, αυτό της απόσυρσης των σκοπών-φρουρών από τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το αρχηγείο και στόχος είναι τα αστυνομικά τμήματα να γίνουν καταστήματα εξυπηρέτησης των πολιτών χωρίς σιδερόφρακτους ενστόλους και ενόπλους έξω από αυτά.

Για την ασφάλεια των χώρων μελετώνται άλλα μέτρα, όπως αυτό της αυτόματης ελεγχόμενης εισόδου. Προβλέπεται η εξοικονόμηση πάνω από 1.500 νέων αστυφυλάκων που θα διατεθούν σε πραγματικά αστυνομικά καθήκοντα.

Με αυτό το μέτρο γίνεται και μια πρακτική αντιμετώπιση της φοβίας που έχει καταβάλει εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι αποτελούν στατικούς στόχους χωρίς πραγματικές δυνατότητες αντίδρασης και υλοποίησης της υποτιθέμενης αποστολής τους.

Επίσης στις προθέσεις του υπουργού είναι να τροποποιήσει το νομικό πλαίσιο για τη δίωξη της οπλοκατοχής που τώρα είναι πλημμέλημα, κάτι το οποίο ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί απαράδεκτο.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χωρίς σημείο αναφοράς, αφού υπάγεται απευθείας σε αρχηγό, που δεν υπάρχει, λειτουργεί με χαμηλές ταχύτητες και περιορισμένες πρωτοβουλίες.

Εστιάζει πάντως στις τρεις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την επιχείρηση και εγκαταλείφθηκαν σε ανοιχτό χώρο κοντά στον σταθμό του Μετρό Χαλανδρίου, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το σημείο της επίθεσης.

Πρόκειται για ασυνήθιστο γεγονός στις υποθέσεις νεοτρομοκρατίας η κλοπή και χρησιμοποίηση οχημάτων και κυρίως μοτοσικλετών στις επιχειρήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκλάπησαν τρεις σε διάστημα μιας εβδομάδας από διαφορετικές περιοχές και εγκαταλείφθηκαν με τα καλώδια ενωμένα και άρα αναμμένες μέχρι να πέσουν οι μπαταρίες και να σβήσουν.

Φαίνεται πως υπάρχουν μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν την πορεία των μοτοσικλετών προς τον χώρο εγκατάλειψης καθώς και περιγραφές που αναφέρουν ότι οι επιβάτες φορούσαν κράνη και όχι σκούφους ή μαντίλες, όπως αναφέρουν άλλες μαρτυρίες από τον χώρο της ένοπλης επίθεσης.

Η πιθανή διαδρομή αλλά και εναλλακτικές προς τον χώρο εγκατάλειψης έχουν ερευνηθεί επανειλημμένως για την ανεύρεση αντικειμένων ή ιχνών που να σχετίζονται με τους δράστες. Εκτιμάται ότι αρκετά υλικά θα σταλούν για εξέταση DNA, όπως και πλήθος αποτυπωμάτων για συγκριτικές αναλύσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Νεοδημοκρατικές επιφυλάξεις για την κατάργηση των σκοπιών
ΚΚΕ: Προβοκάτορες οι συντάκτες της προκήρυξης
Συγκέντρωση και πορεία
Περί νέας τρομοκρατίας
«Τροφή»
Οι ανανεωτικοί του ΣΥΝ θα προτείνουν διαδήλωση
ΕΛ.ΑΣ.: «Οι νεότεροι συνάδελφοι ανησυχούν»
Μια περίεργη προκήρυξη