Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ανακάλυψη νέων εξωπλανητών αυξάνει τις πιθανότητες ανακάλυψης ζωής στο σύμπαν

Βρετανοί και αυστραλοί αστρονόμοι ανακάλυψαν τέσσερις ακόμα εξωπλανήτες με μάζες όχι πολύ μεγαλύτερες από τη Γη, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα όμοια με τον ήλιο μας. Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει πια να βρίσκουν εξωηλιακά συστήματα που μοιάζουν με το δικό μας, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν ίχνη ζωής και αλλού στο αχανές σύμπαν.

Τα άστρα βρίσκονται σε απόσταση 28 και 84 ετών φωτός από τη Γη, δηλαδή πολύ μακριά για οποιοδήποτε υπάρχον γήινο διαστημόπλοιο να φθάσει μέχρι τους πλανήτες τους, αλλά σχετικά κοντά με βάση τις αποστάσεις του σύμπαντος.
    
Οι πρώτοι τρεις πλανήτες περιφέρονται γύρω από το άστρο 61 Virginis, που μπορεί να ειδωθεί με γυμνό μάτι στον αστερισμό της Παρθένου. Πιο μακριά, ο τέταρτος πλανήτης είναι ένας γίγαντας με μάζα σαν το Δία που περιφέρεται γύρω από το άστρο 23 Librae που βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού.
    
Οι πιο κοντινοί τρεις εξωπλανήτες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για εξωγήινη ζωή, καθώς το άστρο τους θεωρείται «δίδυμο» του ήλιου μας και οι μάζες τους δεν διαφέρουν πολύ από της Γης (είναι από 5,3 έως 24,9 φορές μεγαλύτερες). Ο Ποσειδώνας στο δικό μας ηλιακό σύστημα έχει μάζα 17 μεγαλύτερη από τη Γη.
    
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων του Αγγλο-Αυστραλιανού Αστεροσκοπείου, υπό τον καθηγητή Κρις Τάινι του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, «φαίνεται πως υπάρχουν πολλά άστρα σαν τον ήλιο μας με πλανήτες που έχουν μάζες όπως αυτές που ανακαλύψαμε ή και μικρότερες. Δείχνουν ότι ίσως υπάρχουν πλανήτες με ακόμη μικρότερη μάζα που μπορεί να είναι βραχώδεις και κατάλληλοι για ζωή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία