Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιστημονικό επίτευγμα Βρετανών φυσικών

Έδεσαν κόμπους φωτός

Κόμπους από δέσμες φωτός κατόρθωσαν να δέσουν Βρετανοί φυσικοί. Το αξιοσημείωτο επίτευγμα κατέστη εφικτό χάρη στον έλεγχο του φωτός με την χρήση ολογραμμάτων.

Η επιστημονική καινοτομία ανοίγει το δρόμο για νέα επίπεδα ακρίβειας στην τεχνολογία των λέιζερ, με εφαρμογές από την μέτρηση της ταχύτητας στο κυκλοφοριακό δίκτυο μέχρι την μέτρηση του ύψους διαφόρων αντικειμένων.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature Physics. Έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ, του Σαουθάμπτον και της Γλασκώβης υπό τον δρα Μαρκ Ντένις.

Τέτοιου είδους κόμποι μέχρι τώρα είχαν περιγραφεί μόνο με μαθηματικά, αλλά για πρώτη φορά οι φυσικοί μπόρεσαν να υλοποιήσουν την αφηρημένη θεωρία στην πράξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια ακτίνα φωτός, η ροή του φωτός μέσα από το χώρο είναι παρόμοια με αυτή του νερού που κυλάει σε ένα ποτάμι.

Αν και το φως συχνά ρέει σε ευθεία γραμμή - όπως συμβαίνει για παράδειγμα μέσα από ένα φακό - μπορεί επίσης να ρέει σε στροβίλους και δίνες, σχηματίζοντας γραμμές στο χώρο, τους λεγόμενους "οπτικούς στροβίλους".

Κατά μήκος αυτών των γραμμών, η ένταση του φωτός είναι μηδενική και το οπτικό αποτέλεσμα μαύρο. Σύμφωνα με τον δρα Ντένις, "ολόγυρά μας το φως είναι γεμάτο από αυτές τις σκοτεινές γραμμές, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τις δούμε".

Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν κόμπους σε αυτούς τους "οπτικούς στροβίλους", χρησιμοποιώντας ολογράμματα για να κατευθύνουν τη ροή του φωτός.

Η όλη τεχνική αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά στα λέιζερ του μέλλοντος.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στο διαδίκτυο