Ηλεκτρονική Έκδοση

Βουβή επικοινωνία μέσω κινητού!

Τέλος στις ενοχλητικές τηλεφωνικές συνομιλίες, μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καλείται να δώσει η τεχνολογία. Μια πρωτότυπη συσκευή επιτρέπει στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς καν να μιλάνε!

Το μέλλον της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην έκθεση Cebit στη Γερμανία Το μέλλον της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην έκθεση Cebit στη Γερμανία Σύμφωνα με το BBC, η συσκευή μπορεί να μεταφράζει σε λέξεις τα απειροελάχιστα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τη σύσπαση των μυών του προσώπου, όταν κάποιος μιλάει.

Η συσκευή αποθηκεύει τους παλμούς  των μυών ενός ατόμου, που ενεργοποιούνται όταν αυτό κινεί τα χείλη του χωρίς να παράγει ήχο και στη συνέχεια τα συνθέτει σε ομιλία σε έναν άλλο δέκτη.

"Ήμουν στο μετρό και ο συνεπιβάτης μου όση ώρα καθόταν δίπλα μου μιλούσε διαρκώς στο κινητό του. Τότε σκέφτηκα πως αυτό πρέπει να αλλάξει", δήλωσε η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Karlsrune, Τάντζα Σουλτς.

Η συσκευή που βασίζεται στην τεχνολογία του ηλεκτρομυογραφήματος, παρουσιάστηκε στην έκθεση τεχνολογίας Cebit στη Γερμανία.

Στο μέλλον, εκτιμά η ερευνητική ομάδα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί να ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα όπου θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία.

Ωστόσο σε αρχικό στάδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν χάσει τη φωνή τους λόγω κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόματη μετάφραση μεταξύ ατόμων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες.

Σημειώνεται ότι η ΝΑSA χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνολογία για την μεταβίβαση  απλών εντολών σε θορυβώδη περιβάλλοντα όπως τον διαστημικό σταθμό.

Όμως σύμφωνα με την Τάνζα Σουλτς, η διαφορά της συσκευής της με αυτή της ΝASA,  είναι ότι μπορεί να αποθηκεύει σήματα και να τα  μετατρέπει σε συνεχόμενες προτάσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα