Ηλεκτρονική Έκδοση

Δέντρο γένους θηλυκού

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά την θηλυκή ορμόνη προγεστερόνη σε ένα δέντρο καρυδιάς, ανατρέποντας έτσι την μέχρι τώρα αντίληψη για τη διαφορά φυτών και ζώων. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι τα φυτά και τα ζώα έχουν στενότερη σχέση από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι μόνο τα ζώα μπορούσαν να παράγουν προγεστερόνη, την ορμόνη που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και προετοιμάζει την μήτρα για την εγκυμοσύνη.

Μια συνθετική μορφή της ορμόνης, η προγεστίνη, χρησιμοποιείται στα αντισυλληπτικά χάπια και σε άλλες θεραπείες.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον Γκουίντο Πάουλι του πανεπιστημίου του Ιλινόις και παρουσιάστηκε στο “Journal of Natural Products” (Περιοδικό Φυσικών Προϊόντων) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Live Science.

Ο Πάουλι δήλωσε ότι η ανακάλυψη της προγεστερόνης στο δέντρο είναι πέραν κάθε αμφιβολίας και επεσήμανε την μεγάλη σημασία της.

«Ενώ ο βιολογικός ρόλος της προγεστερόνης έχει μελετηθεί εκτενώς στα θηλαστικά, η αιτία για την ύπαρξή της στα φυτά είναι λιγότερο προφανής», δήλωσε.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ορμόνη, όπως τα άλλα στεροειδή, αποτελεί έναν πανάρχαιο βιο-ρυθμιστή που εξελίχτηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα φυτά και ζώα.

Η νέα ανακάλυψη είναι πιθανό να αλλάξει όλη την επιστημονική αντίληψη για την εξέλιξη και τη λειτουργία της προγεστερόνης στους έμβιους οργανισμούς. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να ανιχνεύσουν την ίδια την ορμόνη σε κάποιο φυτό, εκτός από κάποιες ουσίες παρεμφερείς με αυτήν, που τους είχαν βάλει υποψίες ότι η προγεστερόνη η ίδια μπορεί να υπήρχε στα φυτά.

Ο Πάουλι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δύο νέες τεχνικές, την πυρηνική μαγνητική αντήχηση και την φασματοσκοπία μάζας, με τις οποίες κατόρθωσαν να εντοπίσουν την προγεστερόνη για πρώτη φορά, καθώς επίσης και πέντε νέα στεροειδή, συγγενικά της προγεστερόνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Βιολογία