Ηλεκτρονική Έκδοση

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα

Η τηλεόραση βλάπτει τα μικρά παιδιά

Όσο περισσότερο βλέπουν τα νήπια τηλεόραση, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα έχουν αργότερα στο σχολείο, σύμφωνα με νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα.

Τα νήπια που βλέπουν πολλή τηλεόραση έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν προβλήματα αργότερα στο σχολείο, τόσο στις επιδόσεις τους, ιδίως στα μαθηματικά, όσο και στις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους, σύμφωνα την εν λόγω έρευνα των πανεπιστημίων του Μόντρεαλ, του Κεντάκι και του Μίτσιγκαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα νήπια που παρακολουθούσαν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση καθημερινά στην ηλικία των δύο ετών, στην ηλικία των δέκα ετών ήταν υπέρβαρα, τρώγοντας πολλά σνακ και αναψυκτικά, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 2.000 παιδιά, καταγράφοντας πόση ώρα έβλεπαν τηλεόραση στην ηλικία των δυόμισι και των τεσσεράμισι ετών, ενώ αργότερα έκαναν μετρήσεις, όταν τα παιδιά είχαν πια γίνει δέκα ετών.

Διαπίστωσαν ότι κάθε ώρα πρόσθετης παρακολούθησης τηλεόρασης, μέσα στην εβδομάδα από παιδιά ηλικίας δυόμισι ετών, αντιστοιχούσε αργότερα, σε μία πτώση 7% κατά μέσο όρο, στην ικανότητα παρακολούθησης και συμμετοχής του παιδιού στην τάξη στο σχολείο, καθώς και σε μια μείωση κατά 6% στις ικανότητές του στα μαθηματικά, ειδικότερα.

Επίσης, μια ώρα περισσότερη την εβδομάδα για ένα νήπιο σήμαινε ότι το παιδί είχε αργότερα 10% περισσότερες πιθανότητες να τύχει κακομεταχείρισης από τους συμμαθητές του, ασκείτο σωματικά σε βαθμό 13% λιγότερο, ζύγιζε 5% παραπάνω και έτρωγε 10% περισσότερα σνακ.

Σύμφωνα με την έρευνα, "η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Εάν κάποιο παιδί παρακολουθεί πολλές ώρες τηλεόραση, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να αποκτήσει ανθυγιεινές συνήθειες στο μέλλον. Η κοινή λογική λέει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης αφαιρεί από το παιδί χρόνο που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί για άλλες δραστηριότητες εμπλουτισμού της ανάπτυξής του".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ψυχολογία και Ψυχιατρική