Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρώτη δοκιμαστική πτήση για ηλιακό αεροπλάνο

Το ηλιακό αεροπλάνο HB-SIA πραγματοποιεί την πρώτη 24ωρη δοκιμαστική του πτήση για να ερευνηθεί κατά πόσο είναι ικανό να ταξιδεύει τη νύχτα μέσω της ενέργειας που αποθηκεύουν οι ηλιακοί συσσωρευτές που βρίσκονται στα φτερά του.

Το αεροπλάνο HB-SIA, που απογειώθηκε από την Ελβετία, έχει το βάρος ενός οικογενειακού αυτοκινήτου, αλλά το άνοιγμα των φτερών του είναι όσο ενός μεγάλου αεροσκάφους. Η δοκιμαστική πτήση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

Ο πιλότος του, Αντρέ Μπόρτσμπεργκ αναμένεται να διανύσει απόσταση 8,5 χιλιομέτρων. Όταν οι ακτίνες του ήλιου σταματήσουν να είναι αρκετά ισχυρές για την παροχή ενέργειας στο αεροσκάφος, τότε θα χρησιμοποιηθούν οι μπαταρίες του, που θα έχουν αποθηκεύσει ενέργεια.

"Το ερώτημα είναι αν ο πιλότος μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ενέργεια στις μπαταρίες ώστε να του φτάσουν για τη νύχτα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας που προΐσταται του προγράμματος.

"Αν η αποστολή επιτύχει θα είναι η μεγαλύτερη πτήση που έγινε ποτέ από ηλιακό αεροπλάνο", πρόσθεσε η ομάδα. Το HB-SIA έχει 12.000 ηλιακά κύτταρα ενώ έχει κατασκευαστεί από ελαφριά υλικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)