Ηλεκτρονική Έκδοση

Στίβεν Χόκινγκ: Μυστήριαι αι βουλαί του Σύμπαντος

Μετά τους θρήσκους, ο Στίβεν Χόκινγκ βάλθηκε να σοκάρει και τους συναδέλφους του, υποστηρίζοντας ότι το «άγιο δισκοπότηρο» της φυσικής επιστήμης, η ενοποιημένη θεωρία των πάντων, είναι χίμαιρα.

Πριν από τρεις δεκαετίες, ο διάσημος φυσικομαθηματικός είχε εκτιμήσει ότι η ανακάλυψη της θεωρίας που θα ερμηνεύει συνολικά το Σύμπαν ήταν ζήτημα χρόνου. Είχε μάλιστα εκτιμήσει ότι ήταν πολύ πιθανό αυτό να συμβεί πριν το 2000. Δέκα χρόνια μετά από εκείνο το ορόσημο, αναθεωρεί και με το βιβλίο του "Το Μεγάλο Σχέδιο" εκτιμά ότι η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει ποτέ να βάλει όλους τους νόμους της Φύσης κάτω από μία ομπρέλα.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η επιστήμη για να εξηγήσει μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους είναι να ανοίξει "παράθυρα" σε αυτή, χωρίς να σημαίνει ότι κάποιο από αυτά είναι πιο "αληθινό" από τα υπόλοιπα.

Τονίζει, πάντως, ότι η επιστήμη μπορεί να βρει απαντήσεις σε πολλά από τα αινίγματα του Σύμπαντος ακόμη και αν δεν καταλήξει ποτέ σε μία ενοποιημένη θεωρία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

4 σχόλια

1 Ο/Η ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ο άπειρος χρόνος του παρελθόντος, δείχνει άπειρη πολυπλοκότητα στη σύνθεση του σύμπαντος, με διαδικασίες fractals κ.λ., που ο πεπερασμένος ανθρώπινος νους, σε ένα άπειρο υπερσύνολο, μπορεί να δει μόνο ένα κλειστό κύκλο. Και επειδή το όμοιον δια του ομοίου γνωρίζεται, μόνο νους εκτεινόμενος στο άπειρο μπορεί να το προσεγγίσει. Ακόμα και το θέμα πολλών παράλληλων αλληλουποστηριζόμενων συμπάντων, με άλλους νόμους είναι ανοικτό. Αν ένα από αυτά έχει νευρωνική διάσταση για τα υπόλοιπα ποιός το ξέρει; Ποιός έγραψε λοιπόν χιλιετίες τώρα το "συ ει ο αγιάζων και ευλογών τα σύμπαντα" και το "... τα σύμπαντα πλησθύσονται χρηστότητος, αποστρέψαντος δε σου το πρόσωπον ταραχθήσονται". Ας σκύψουμε με σεβασμό και ευλάβεια στο θεό των θεών.
2 Ο/Η Kyriakos nikolaou έγραψε: (πριν 9 έτη)
Oι εξυπνοι ανθρωποι οπως ο Χωκινγκ,καταλαβαινουν το λαθος τους και το διορθωνουν!
Οι πονηροι δικαοιλογουνται,και οι ηλιθιοι επιμενουν!
Και οι ηλιθιοι επιμενουν να θεωρουν τον ανθρωπο αυτο βλακα,επειδη δεν τους συμφερει!
3 Ο/Η Καρνεάδης Στρ. έγραψε: (πριν 9 έτη)
Οι Χώκινγκ,Ντώκινς,Γκριν,Κράους,Ντέιβις,Γουάινμπεργκ άλλοι ανοίγουν δρόμους στον ανθρώπινο νου,οπως παλιά ο Δημόκριτος,Αναξαγόρας,Επίκουρος,Νεύτων,Αινστάιν κ άλλοι.Το να ακολουθήσει καποιος αυτούς τους "δρόμους" είναι δύσκολο.Μπορούμε ομως να στηρίζουμε την πρωτοπορία των επιστημόνων της κάθε εποχής αφήνοντας πίσω παλιές φόρμες.Αν περιμένουμε στη "γωνία" κάθε νέα σκέψη,δεν υπάρχει πρόοδος.Ας αφήσουμε όλους τους θεούς στην άναρχη υπόσταση κ ουσία τους κ ας δούμε τι γίνεται απο δω κ μπρος.Παρά το μάταιο του πράγματος,η ανθρωπότης πρέπει να συνεχίσει εμπρός,δηλ. στο μέλλον.
4 Ο/Η ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Μήπως ο Χώκινγκ ξέθαψε τη θεωρία του μέσα από την κοσμογονία του Σπαρτιάτη ποιητή Αλκμάνα (7ος αιώνας π.χ.) και έψαχνε παλιές ιδέες, γιατί οι νέες είναι ουρανοκατέβατες και δύσκολες. Ας του πει κάποιος να τιμήσει τον Αλκμάνα σε κανένα πρόλογό του. Η ανθρωπότης είναι πεπρωμένο να προοδεύει, αλλά θα πρέπει η πρόοδός της να μην οδηγεί στην αυτοκαταστροφή αλλά στον ανθρωπισμό.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 4

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσική
Αστρονομία και Διάστημα
Για το ίδιο θέμα
Ο Χόκινγκ «απέλυσε» ξανά τον Θεό