Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Λούσι περπατούσε όρθια όπως ο σύγχρονος άνθρωπος

Ένα απολιθωμένο οστό από πόδι με κοίλο πέλμα, που βρέθηκε στην Αιθιοπία, δείχνει ότι οι πρόγονοι μας περπατούσαν όρθιοι πριν από 3,2 εκατομμύρια χρόνια. Το οστό, που ανήκει στο είδος των μικροσκοπικών Αυστραλοπιθήκων της ανατολικής Αφρικής, όπου ανήκε και η γνωστή «Λούσι», φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη διαμάχη μεταξύ επιστημόνων σχετικά με το πότε και πώς οι αρχαίοι πρόγονοι εγκατέλειψαν τη ζωή στα δέντρα το βάδισμα στα τέσσερα πόδια.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα και του πανεπιστημίου του Μισούρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακάλυψαν το πρώτο οστό ποδιού από το εξωτερικό μέρος του να ανήκει στο είδος αυτό των Αυστραλοπιθήκων. Μελετώντας την ανατομία του οστού συγκριτικά με το βάδισμα της «Λούσι» και των συντρόφων της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πόδια και το βάδισμά τους έμοιαζαν πολύ με αυτά των σημερινών ανθρώπων.

Η ύπαρξη καμάρας στο πέλμα επιτρέπει στο πόδι να ασκεί πίεση στο έδαφος με το που ξεκινάει το περπάτημα και στη συνέχεια, να απορροφά το σοκ, κάθε φορά που το πόδι ξανασυναντά το έδαφος. Αντίθετα, οι πίθηκοι έχουν σήμερα πιο εύκαμπτα πόδια με ένα μεγάλο δάχτυλο για να πιάνονται εύκολα από τα κλαδιά των δέντρων, χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται στους συγγενείς της «Λούσι».

Πάντως οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ότι η «Λούσι» είχε εγκαταλείψει τη ζωή στα δέντρα.

Ο παλαιοανθρωπολόγος, Γουίλιαμ Χάρκουρτ-Σμιθ, του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης, δήλωσε ότι παρόλο που η μελέτη του νέου οστού έγινε σωστά, δεν αποδεικνύει ότι η «Λούσι» δεν περνούσε τον μισό χρόνο της στα δέντρα για προστασία από τα άγρια ζώα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνα και Ανάπτυξη