Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο γύρος του κόσμου με ηλιακό πλοίο

Μονακό, Μαϊάμι, Κανκούν, Νουμέα, Μπρισμπέιν... Το μεγαλύτερο ηλιακό πλοίο που έχει κατασκευαστεί, το PlanetSolar, αναχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2010 για τον γύρο του κόσμου, για να αποδείξει, σύμφωνα με τον Ελβετό σχεδιαστή του, «ότι διαθέτουμε πλέον όλες τις τεχνολογίες για να αλλάξουμε τα δεδομένα του πλανήτη».

Το PlanetSolar βρίσκεται πλέον προς το τέλος του ταξιδιού του. Φτάνοντας στο Μονακό, τον Απρίλιο του 2012, αναμένεται να ολοκληρώσει έναν περίπλου περίπου 50.000 χλμ., σύμφωνα με τον 39χρονο Ελβετό σχεδιαστή και κυβερνήτη του, Ραφαέλ Ντομζάν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλιακά τροφοδοτούμενο πλοίο στον κόσμο. Διαθέτει 540 τ.μ. φωτοβολταϊκών ηλιακών συλλεκτών στο κατάστωμά του, έχει μήκος 30 μ. και πλάτος 16 μ., πλέει με μέση ταχύτητα 10 χλμ. την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 50 επιβάτες. Το PlanetSolar κατασκευάστηκε στο Κίελο της Γερμανίας. Εκτός από την κουζίνα του που λειτουργεί με γκάζι, τα πάντα πάνω στο πλοίο λειτουργούν από την ηλιακή ενέργεια, ακόμη και το νερό και το τηλέφωνο.

Οι δημιουργοί του πλοίου αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά στις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Το PlanetSolar θέλει να αποδείξει ότι είμαστε ικανοί ν’ αλλάξουμε, ότι δεν είναι πολύ αργά, ότι υπάρχουν οι τεχνολογικές λύσεις», λέει ο Ρ. Ντομζάν, ο οποίος αποβιβάστηκε από το PlanetSolar πριν από δύο εβδομάδες, για λόγους υγείας.

Το PlanetSolar απέπλευσε από το Μονακό στις 27 Σεπτεμβρίου, διέσχισε τον Ατλαντικό μέχρι το Μαϊάμι (ΗΠΑ), έπειτα πήγε στο Κανκούν (Μεξικό), στην Καρθαγένη (Κολομβία) και τον Ιανουάριο πέρασε από τη διώρυγα του Παναμά. Επόμενες στάσεις του ήταν η Γαλλική Πολυνησία, η Νουμέα, το Μπρισμπέιν (Αυστραλία) και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα.

«Ο Μαγγελάνος επίσης έκανε το γύρο του κόσμου βασισμένος σε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, δηλ. τον άνεμο», λέει ο Ρ. Ντομζάν. Ωστόσο, η πλεύση με πανιά δεν επιτρέπει να κινείται το πλοίο σ’ οποιαδήποτε κατεύθυνση και εξαρτάται από την ισχύ του ανέμου, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με την ηλιακή ενέργεια.

«Το δικό μας πείραμα ανοίγει το δρόμο για ηλιακά κέντρα, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, για παράδειγμα. Μπορούν να γίνουν μετρήσεις ώστε να διαπιστώσουμε την τεχνική και εμπορική πλευρά», εξηγεί ο Ρ. Ντομζάν, ο οποίος αδημονεί να επιβιβαστεί και πάλι στο πλοίο "του" για τους τελευταίους σταθμούς πριν την επιστροφή στο Μονακό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες