Ηλεκτρονική Έκδοση

Robocup: Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για ρομπότ

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ρομπότ Robocup, μπαίνει στην τελική φάση του στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή και ελληνικής ομάδας.

Με τη συμμετοχή των καλύτερων ποδοσφαιριστών από τον «κόσμο των ρομπότ», το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ρομπότ, RoboCup, μπαίνει στην τελική του φάση.

Όπως μετέδωσε και το BBC,οι καλύτεροι ρομπο-επιθετικοί, ρομπο-αμυντικοί και ρομπο-μέσοι από 40 χώρες μεταφέρονται ήδη στην Κωνσταντινούπολη για να μετάσχουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Μάλιστα μεταξύ των 27 ομάδων που μετέχουν στην τελική φάση της Κωνσταντινούπολης είναι και οι «Noxious Kouretes», στην οποία συνεργάζονται το Πολυτεχνείο Κρήτης και τα πανεπιστήμια της Ουαλίας και της Οξφόρδης.

Η κάθε ομάδα χρησιμοποιεί ανθρωπόμορφα ρομπότ "Νao" που κατασκευάζονται από την γαλλική εταιρία «Aldebaran Robotics», κάθε εργαστήριο όμως χρησιμοποιεί την δική του τεχνολογία για την βελτίωσή τους.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ρομπότ διεξάγεται εδώ και 14 χρόνια και οι οργανωτές του έχουν στόχο να συγκροτήσουν ως το 2050 μια ομάδα ανθρωπόμορφων ρομπότ που θα μπορεί να αναμετρηθεί με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές σε όλον τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός έχει επίσης στόχο να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές ρομπότ να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις ικανότητές των ανθρωπόμορφων μηχανών. Το μεγάλο πρόβλημα των επιστημόνων προπονητών είναι πάντως να καταφέρουν τα ρομπότ να λειτουργούν ως ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό οι μηχανές ανταλλάσσουν ασύρματα πληροφορίες στη διάρκεια του παιγνιδιού. Ταυτόχρονα, τα ρομπότ πρέπει να αγωνίζονται καθαρά, χωρίς να καταφεύγουν σε σκληρά και αντι-αθλητικά χτυπήματα.

Το 2010, περίπου 500 ομάδες από 40 χώρες - περιλαμβανομένων του Ιράν, της Χιλής και της Ταϊβάν - έλαβαν μέρος σε διάφορα τουρνουά του RoboCup. Τα τελευταία χρόνια, τα τουρνουά ρομπότ έχουν επεκταθεί και εκτός του ποδοσφαίρου, περιλαμβάνοντας διαγωνισμούς ρομπότ σε σπιτικές εργασίες και επιχειρήσεις διάσωσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη
Για το ίδιο θέμα
Οι εφευρέσεις του ΑΠΘ σε διεθνείς διαγωνισμούς